BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBrüksel rantçı kurumlar vergilerine dur demeye hazır----

Brüksel rantçı kurumlar vergilerine dur demeye hazır

Brüksel rantçı kurumlar vergilerine dur demeye hazır
24 Eylül 2020 - 14:01 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği Komisyonu AB sözleşmesindeki maddeyi, ortak pazarı bozan planları ortadan kaldırmak için kullanmak istiyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Brüksel, Avrupa Birliği’ndeki rantçı kurumlar vergilerine karşı kampanya başlatıyor. Zira şirketler ve zengin bireyler için Avrupa’yı kasıp kavuran derin resesyonun mali yüklerini taşıma konusundaki baskılar artıyor. Avrupa Komisyonu’nun ekonomi ve maliyeden sorumlu üyesi Paolo Gentiloni, Brüksel’in sermayedarları “agresif vergi planlamasını yürürlüğe koyan yapıları” ortadan kaldırma konusunda baskı altında bırakmak istediğini söyledi. Bu hamle, Brüksel’in 750 milyar dolarlık iyileşme fonunun bir parçası olacak. Komisyon aynı zamanda, Avrupa Birliği’nin az bilinen bir anlaşmasını da ortak pazar ilkesini zedeleyen bazı vergi yönetmeliklerini durdurmak için kullanacak. Yetkililer Brüksel’in önümüzdeki yıla kadar herhangi bir büyük girişimde bulunmasını beklemiyor.

İtalyan komisyon üyesi “agresif vergi planlamayı gözden geçirmek, ortak pazarda eşit bir alan oluşturmak için oldukça önemli” dedi. Gentiloni, “agresif vergi planlamaya karşı elimizdeki bütün kozları kullanmalıyız. Özellikle de şimdilerde İyileşme ve Dayanıklılık Aracı’nın uygulanması için yol gösterici ilkelerin üzerinde çalışılıyorken” ifadesini kullandı. Çok uluslu şirketlerin ve net değeri yüksek kişilerin vergiden kaçınması, Avrupa Birliği’nin politika ajandasının zirvesine yerleşti. Zira üye ülkelerin korona virüs nedenli borçları birikiyor. Brüksel, bir takım vergi önemlerini gözden geçiriyor. Bunların arasında, büyük kurumların daha şeffaf olması da var. Ancak bu konuda ilerleme, birçok cepheden engel gördü çünkü vergi konularında üye ülkelerin oybirliğine ihtiyaç duyuluyor.

İyileşme fonu çerçevesinde, korona virüs pandemisinden darbe alan Avrupa Birliği hükümetlerine, ekonomilerini desteklemek için hibe ve kredilerden oluşan bir yardım paketi sunulacak. Program dahilindeki ilk uygulamaların 2021 yılının bahar aylarında başlaması bekleniyor. Gentiloni, ulusal “iyileşme ve direnç” planlarının, komisyona iyileşme fonu şemsiyesi altında sunulmasını talep edeceğini açıkladı.

Komisyon Mayıs ayında, Hollanda, İrlanda, Lüksemburg ve Macaristan gibi ülkelerin vergi yönetmeliklerinin, agresif vergi planlaması yapan şirketler tarafından kullanıldığını tespit etti. Bu da diğer üye ülkelerin adı geçen hükümetlere, vergiden kaçınma ya da reform planlarının reddedilmesi arasında bir tercih yapma konusunda baskı yapma gücünü arttıracak. Kurallar altında, yetkili bir çoğunluğun, komisyonun iyileşme yardımı kararını onaylaması gerekiyor. Ancak hükümetler diğer ülkelerin reform planlarını engelleme konusunda çekimser olabilirler çünkü bunun karşılığında gelecek bir misillemeden korkarlar. Temmuz ayında, Brüksel’de Avrupa Birliği anlaşmasının 116. maddesini kullanma konusunda bir düşünce vardı. Bu madde, ortak pazarı risk altına aldığı takdirde, avantajlı ve rant sağlayan kurumlar vergilerini ortadan kaldırmak için hukuki bir zemin oluşturuyordu. En önemlisi, bu madde altında onaylanacak vakalar, Avrupa Birliği’nin üye ülkelerinin oybirliğine ihtiyaç duyacaktı ve tek bir üye ülke tarafından veto edilemeyecekti.

Gentiloni, “mevcut yönetmelikler vergi tasarılarını oldukça uzun bir hale getirebilir” dedi. “Dolayısıyla, anlaşmalar tarafından bize sağlanan imkanlara bakmayı destekliyorum. Eğer daha fazla destek ve oy gelecekse bu yol tercih edilebilir.” Diplomatlar, daha tercih edilebilir vergi rejimlerine sahip ülkelerin, komisyonun 116. maddesini kullanarak, hukuki eyleme geçmesine engel olabileceğini düşünüyorlar. Avrupa Parlamentosu Üyesi Paul Tang, Hollanda’nın “İtalya’nın sağlam ve sürdürülebilir kamu finansına sahip olmamasından şikayet edip kurumsallardan ve vergi vermeyen insanlardan gelir elde etme yollarına engel olamaz” dedi. “Eğer komisyon bu sistemi dikkatli kurarsa ve odak noktasına bir ülkeyi yerleştirirse, parlamentoda yeterli çoğunluğu elde edememek oldukça güç olacak. Şimdi vergi politikalarını değiştirmenin tam zamanı. Eğer bu yıl olmazsa, ilerleyen yıllarda gerçekleşmeli” ifadelerini kullandı.

116. maddeyle ilgili hukuki ve siyasi hassasiyetler, aracın önümüzdeki yıla kadar kullanılamayacağını gösteriyor. Önlemlerin belirli vergi düzenlemelerini kapsayacak şekilde dikkatle tasarlanması lazım. Böylelikle üye ülkeler zarar veren vergi düzenlemelerini düzeltebilir ya da Avrupa Adalet Divanı’nda yargılanmayı kabul edebilir.

Pazartesi günü Avrupa Komisyonu’nun çevrimiçi gerçekleşen bir vergi toplantısına katılan Benjamin Angel, 116. maddenin, “arka kapıdan” vergi uyumlaştırmasına izin vermediğini söyledi. Ancak açıklamasının devamında, komisyonun “bazı üye ülkelerin pratiklerinden kaynaklanan, iç pazardaki zedelenmelere” hitap etmesini kolaylaştıracak bir potansiyel sağladığını söyledi.

Rant vergisi kime yarar

 

Avrupa ekonomisinde toparlanma zor olacak

 

Avrupa borsaları aşağı yönlü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)