BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBRICS doların belini kıracak----

BRICS doların belini kıracak

BRICS doların belini kıracak
05 Eylül 2013 - 07:32 www.finansgundem.com

Rusya'daki G-20'ye BRICS'in yapacağı mini zirve damga vuracak

Ekonomisi en gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri bir araya getiren G-20 Zirvesi Rusya'nın St. Petersburg kentinde başlıyor. Zirvenin ana gündemi Suriye ve ekonomi olacak. ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alım programını azaltacağı beklentisiyle mayıstan bu yana para birimleri eriyen yükselen piyasa ekonomileri endişelerini paylaşacak.
KURLA MÜCADELE
Küresel ekonominin yüzde 28'ini temsil eden dünyanın en güçlü gelişmekte olan ülkeleri Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri, son dönemde görülen döviz kurundaki dalgalanmalara karşı etkin mücadele edebilmek ve ekonomik krizin etkilerini sınırlı hale getirebilmek için ortak döviz havuzu oluşturmayı hedefliyor. Daha önce de tartışılan bu öneri G20'de gayri resmi bir zirvede ele alınacak.
1.2 TRİLYON DOLAR
BRICS ülkeleri, havuzun büyüklüğü, ülkelerin yapacağı katkı miktarı ve işleyişi gibi sorunları müzakere edecek. BRICS ülkeleri para birimlerinin üzerindeki kontrolü artırmak adına merkez bankalarının rezervlerinden 1.2 trilyon dolarlık ortak bir havuz oluşturmayı teklif etmeyi planlıyor.
KALKINMA BANKASI DA GÜNDEMDE
BRICS ülkelerinin ekonomik alanda attıkları bir başka önemli adım ortak kalkınma bankası kurulması olmuştu. Gayri resmi toplantıda, ana sermayesinin 50 milyar dolar olması öngörülen kalkınma bankasının, kuruluşu, yapısı, merkezi ve yönetim kurulu konularının ele alınması bekleniyor. Daha önce bankanın sermayesi konusunda Brezilya, her ülkenin 10 milyar dolar katkı sağlamasını önerirken, Çin sermayenin en az 100 milyar dolar olması yönünde teklifte bulunmuştu. Bankayla, liman, yol, enerji gibi altyapı projeleri fonlanacak.
İLK SIRADA ÇİN YER ALIYOR
BRICS içinde en büyük ekonomiyi oluşturan Çin'in 9 trilyon doları aşkın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası var. Bunu 2.5 trilyon dolarlık ekonomik hacmiyle Brezilya takip ediyor. Rusya 2.2 trilyon dolarla 3, Hindistan ise 2 trilyon dolarla 4, Güney Afrika ise 400 milyar dolarla son sırada yer alıyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)