BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBRIC ülkeleri sıkıntıda----

BRIC ülkeleri sıkıntıda

BRIC ülkeleri sıkıntıda
05 Haziran 2013 - 08:00 www.finansgundem.com

Ekonomide fenomen haline gelen BRIC ülkeleri çatırdamaya başladı

Son 20 yılın efsane dörtlüsü olarak dünya ekonomisine damga vuran BRIC ülkeleri (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) çatırdamaya başladı. Sabah'ın haberine göre, küresel daralmayla birlikte büyümeleri azalan, emtia fiyatlarındaki düşüşle getirileri eriyen dörtlünün yeni rakibi gelişmekte olan ülkeler oldu. Brezilya ve Hindistan'ın ilk çeyrek büyüme rakamlarının ardından bu endişe iyice arttı. Madencilik sektöründeki daralma ve emtia talebindeki düşüş, Güney Amerika'nın yükselen yıldızı Brezilya kadar Rusya'yı da derinden etkiliyor.
TİCARET HACMİ 282 MİLYAR $
BRIC ülkeleri bir yandan aralarındaki ticareti artırmaya çalışıyor, diğer yandan da çözümü diğer gelişmekte olan ülkelerde arıyor. BRIC ülkelerinin aralarındaki ticaret hacmi 2012'de 282 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 10 yıl önce 28 milyar dolar düzeyindeydi. Bu ticaretten en büyük yüzde 38 ile Çin alıyor. Onu yüzde 22 ile Hindistan takip ediyor. Batı'daki büyük müşterilerin ekonomileri daralınca BRIC ihracat da revizyona gitmek zorunda kaldı. Avrupa ve ABD'ye ihracatı düşen BRIC, 2012'de gelişmekte olan ülkelere yönelerek ihracatını 6.04 trilyon dolara çıkardı. Ancak büyümede hâlâ yüzde 5'lere varan azalmalar var.
AFRİKA YENİ PAZARLARI OLDU
Ucuz ürün ve hizmet üretip, ihraç eden Çin ve Hindistan için Afrika pazarının önemi de gittikçe artıyor. BRIC ülkelerinin Kara Kıta'ya ihracatı 2012'de 500 milyar dolar oldu. Bu rakamın yüzde 60'ı yani 300 milyar doları Çin'e ait. Düşük fiyatlı otomotiv üreticisi Tata gibi markaları bulunan Hindistan için de bu pazarlar önemli. Rusya ise enerji ihracatçısı olduğu için bu pazarlara gitme gereğini şimdilik duymuyor. Çin için bir diğer tehdit de eskisi kadar ucuz üretim yapamaması nedeniyle ihracatta uğradığı rekabet kaybı. Capital Economics'ten David Rees, "İhracat odaklı üretim yapan ve Çin ile fiyat rekabetine giren Meksika, gelişmekte olan Asya'nın bir alternatifi olarak ortaya çıkıyor" diyor.
YÜZDE 23.4 KAYBETTİRDİLER 
BRIC ülkelerinin finansal getirideki durumu makro ekonomilerinden daha da vahim. Nisan 2013'ten bu yana ülkelerin borsaları yatırımcısının yüzünü güldürmedi. BRIC ülkelerine yatırım yapanların paraları yüzde 23.4 oranında eridi. Bunun en önemli nedenlerden biri de bu ülkelerin borsalarının ağırlıklı olarak enerji ve emtia şirketlerinden oluşması oldu. BRIC ülkelerinde bunlar olurken gelişmekte olan diğer ülkelerde borsalar yükseldi. Meksika yüzde 12.3, Endonezya yüzde 26 ve Filipinler yüzde 57 gibi yüksek oranlarda getiri sağladı.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)