BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBrexit anlaşmasında İngiltere köprüleri yakacak mı?----

Brexit anlaşmasında İngiltere köprüleri yakacak mı?

Brexit anlaşmasında İngiltere köprüleri yakacak mı?
08 Eylül 2020 - 09:05 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği ve İngiltere arasındaki Brexit sonrası ticaret anlaşması çıkmaza girmiş durumda. İngiltere kabinesinin onaylanan hükümlere uymayan ticari yasa tasarısı ülkenin uluslararası ticarette yalnız kalmasına neden olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere kabinesi önümüzdeki beş hafta içerisinde İngiltere ve AB arasında serbest pazar anlaşması yapılmaması halinde geçen sene Avrupa Birliği’ne verilen taahhütleri hazırlamayı reddediyor.

The Times’ın haberine göre Boris Johnson, 15 Ekim'de yapılacak önemli AB toplantısından önce bir serbest ticaret anlaşmasının kabul edilememesi halinde müzakereleri devam ettirmenin "anlamsız" olacağını söyledi ve anlaşma sağlanmayacak bir çıkışın İngiltere için "iyi bir sonuç" olacağını vurguladı.

Ancak bakanların, geçen yılki AB’den çekilme anlaşmasının unsurlarını baltalayacak yeni bir yasa yayınlayacakları ortaya çıkmasıyla kritik müzakere turu arifesinde AB ile İngiltere Hükümeti arasındaki ipler bir kez daha gerildi.

AB'nin Baş Müzakerecisi Michel Barnier, ayrılış anlaşmasına uyulmasının tarafların arasındaki “güvenin ön şartı" olduğunu söylerken, İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney anlaşmadan vazgeçmenin "devam etmenin son derece akılsızca bir yolu" olacağını söyledi.

Başbakanın Brexit Elçisi David Frost ile resmi müzakere turunun başlamasından bir gün önce Fransız radyosuna konuşan Barnier, "imzalanan her şeye saygı gösterilmelidir" dedi. Barnier, "Oldukça basit ve sakin bir şekilde ve sonuna kadar Boris Johnson tarafından kabul edilen metindeki siyasi vaatlerin yasal olarak tercüme edilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AB ile anlaşma olmayacak endişesiyle İngiltere'den fon çıkışı

Anlaşmaya göre, İngiltere'nin Kuzey İrlanda'nın ithalat-ihracat pazarını etkileyecek her türlü devlet yardımı kararını Brüksel'e bildirmesi ve eyaletteki işletmeleri İngiltere'nin geri kalanına mal gönderirken gümrük evraklarını doldurmaya zorlaması gerekiyor.

Ancak Çarşamba günü yayınlanacak olan iç piyasa tasarısındaki maddeler, bakanlara devlet yardımının hangi unsurlarının Brüksel'e bildirilmesi gerektiğini belirleme yetkisi verecek. Ayrıca, Kuzey İrlandalı işletmelerin İngiltere'ye mal gönderdikleri ihracat özet beyanlarını tamamlamaları gereken otomatik şart mekanizmasını da kaldıracak.

Çevre Bakanı George Eustice, bu hamlelerin sadece "yasal kesinliğe" ihtiyaç duyulan bazı "kesin olmayan uçları" açıklığa kavuşturmak için tasarlandığını söyledi. Bakan, hükümetin anlaşmanın ilkelerine bağlı olduğunu vurguladı ve İngiltere'nin anakarasından Kuzey İrlanda'ya taşınan bazı mallar üzerinde gümrük kontrollerinin sürdürüleceğini iletti.

Eustice’in Times radyosuna verdiği demeçte "Birlik’ten çekilme anlaşması ve Kuzey İrlanda konusu, çözülmesi gereken başka ayrıntılar olduğunu gösteriyor. Michael Gove, tarifelerin nasıl uygulandığı ve ne zaman uygulanacağı konusunda bu teknik sorunlardan bazılarını çözmek için bu çalışmalara öncülük ediyor" ifadelerine yer verdi.

Eustice, hükümetin süreçte "iyi niyetle" iş birliği yapılacağını da sözlerine ekleyerek şu ifadeleri kullandı: "Bu noktada hükümetin işletmelere bazı yasal kesinlik sunmak konusunda bir sorumluluğu var. Ve tabii ki, Birleşik Krallık Hükümeti’nin Kuzey İrlanda'da barışı koruma ve İyi Cuma Anlaşması'nı koruma açısından özel bir role sahip olduğu için bunu sadece biz yapabiliriz."

Üst düzey AB diplomatik kaynakları, İngiltere'nin onaylanan Brexit anlaşmasının şartlarını çiğnemesi halinde uluslararası alanda büyük yankı oluşacağı konusunda uyardılar.

İsmini vermek istemeyen bir kaynak "İngiltere uluslararası anlaşma yükümlülüklerine uymamayı seçerse, Bu İngiltere'nin dış ve ticaret politikasını ölümcül şekilde baltalar. Kim anlaşmaları onurlandırmayan bir ülkeyle ticaret anlaşmaları yapmak ister ki? Kendileri kaybederler" sözlerini kullandı.

Kuzey İrlanda Başbakan Yardımcısı Michelle O'Neill, protokol üzerinde geri dönüşe dair herhangi bir tehdidin "tüm İrlanda ekonomisi ve Good Friday anlaşması üzerinde geri dönüşü olmayan zarar verecek hain bir ihanet" olacağını söyledi.

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, bu hamlenin anlaşmasız Brexit olasılığını "önemli ölçüde artıracağını" ve "ekonomiye yol açan zararın tamamen İngiltere Muhafazakâr Partisi’ne zarar vereceğini" söyledi ve şarlatanlar ifadesini kullandı.

Gölge kabinenin sağlık bakanı Jon Ashworth Brexit anlaşmasıyla ilgili, “Sanıyorum Boris Johnson bize anlaşmanın neredeyse hazır olduğunu söylemişti. Genel seçimlerde de bize bunun için savaşan Johnson şu anda ise bize seçimlerde insanları yanılttığını söylüyor” dedi.

İngiltere ve AB arasındaki görüşmeler ya da Boris Johnson'ın deyimiyle serbest ticaret anlaşmasıyla ilgili "müzakerelerimizin son aşaması” gün içerisinde devam edecek.

Müzakerelerden önce yaptığı konuşmada İngiltere Başbakanı, "Eğer yıl sonuna kadar yürürlüğe girecekse, 15 Ekim'deki Avrupa Konseyi toplantısına kadar Avrupalı dostlarımızla bir anlaşma yapılması gerekiyor. Yani bu noktanın ötesine giden zaman çizelgeleri hakkında düşünmenin bir anlamı yok. Eğer bu tarihe kadar anlaşamadığımız takdirde aramızda bir serbest ticaret anlaşması olacağını sanmıyorum ve ikimiz de bunu kabul etmeli ve yolumuza devam etmeliyiz" dedi.

Johnson'dan AB'ye ticaret anlaşması için 15 Ekim resti

 

Korona virüsün İngiltere’ye faturası ne oldu?

 

İngiltere'de krize dayanamayan mağazalar kepenk kapatıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)