BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsanın yönünü kim belirleyecek----

Borsanın yönünü kim belirleyecek

Borsanın yönünü kim belirleyecek
03 Şubat 2013 - 02:35 www.finansgundem.com

Üç-dört haftadır dikkat çektiğimiz gibi endeksin tarihi dolar zirvesinde beklenen realizasyonlar gerçekleşti. Peki bu hafta ne olacak?

Son dönemlerde sürekli yükselen ve 100 bin seviyesini göreceği iddia edilen borsada tarihi dolar zirvesinde beklenen realizasyonlar yaşanmaya başladı. Moody’s’ten beklenen not artışının yakın bir zamanda gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması da borsadaki kar satışlarında etkili oldu. Zaman Gazetesi Yazarı Selim Işıklar hisse senedi piayasalarındaki yabancıları etkisini analiz etti. Ve borsada yönü yabancıların belirleyeceğini yazdı. İşte o yazı:
Yabancı yatırımcıların 9 ay sonra derecelendirme kuruluşu Moody’s’ten beklenen not artışının yakın bir zamanda gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması ve bölgede yeniden sıcak çatışma çıkma ihtimalinin Patriot savunma sistemlerinin Türkiye’de monte edilmeye başlanmasının, satışları artıran en önemli etkenler olduğunu düşünüyorum. Özellikle son çeyrek bilanço dönemlerinde beklentilerin sona ermesi de satış baskısını artıran unsurlardan olmuştur.
Rekora banka hisselerindeki anormal yükselişlerle çok kısa sürede ulaşan endeksin bir teknik düzeltmeye ihtiyacı kaçınılmaz görünüyordu ama not artışı beklentisi bu düzeltmeyi erteliyordu, Moody’s not artışının yakın bir zamanda olmayacağının altını çizince yabancı yatırımcı bunu satış fırsatı bildi. Bazı banka ve telekom şirketlerinde yüksek miktarda hisse satışı ve endeksin dolar bazında daha önceki rekor seviyeye ulaşması, panik satışları beraberinde getirince endeks hafta içinde 78 bin puan sınırına kadar geriledi. Yüzde 10-15, bazı hisselerde yüzde 20’yi bulan kayıplar yaşandı. Hafta içinde ABD ve Avrupa borsalarının genelde yükseliş eğimini sürdürmesi kayıpların daha fazla olmasını engelledi. Özellikle haftanın son işlem günü Banka hisseleri ağırlıklı tepki alımları, endeksi yeniden 80 bin puan üzerine taşıdı.
    Dış piyasalarda devam eden olumlu hava, İstanbul Borsası’nın ne ölçüde yukarıda tutabilir derseniz? Euro/dolar paritesinin 1,36 seviyesini geçmesi ve 1,42 hedefine doğru yükselmesi halinde, hızla artan petrol fiyatları yabancı yatırımcıların alımlarını sınırlayabilir. Bu aşamadan sonra endeks bir ileri-iki geri şeklinde hareket ederek teknik düzeltmeyi tamamlayacak. Türkiye borsasında yüzde 65 paya sahip yabancı yatırımcıların stratejileri endeksin bundan sonraki seviyelerini de belirleyecektir. Ana yükseliş eğilimi sürdüğü sürece sorun yok. Kayıplar telafi edilebilir. Ancak çok uzun zamanda elde edilen kazançların hele bir de kredili bir piyasa varlığı düşünüldüğünde ne kadar kolay olduğu da bir kez daha görülmüştür. Rekor dönemleri kayıpların en fazla yaşandığı günler olabiliyor. Dikkatli olmanın önemini bir süredir önemle vurgulamış ve teknik düzeltmenin yaklaştığı yönünde uyarılarda bulunmuştuk.
    Yatırım yaparken seçici olmak gerekir. Bir şirket ucuz mu pahalı mı malî yapısı ve yönetim yapısı ne şekilde oluşuyor? Sahipleri kimlerdir, kârlılık, temettü politikaları ve en önemlisi ortaklık kültürü gibi unsurları bakımından hangi noktada bulunuyor? Yatırımcıların özellikle bu konuda hassas davranması gerekiyor. Yaklaşan bilanço döneminde özellikle son çeyrek satışları, kârlılıkları fiyatları etkileyecek ana unsurlardır. Ancak 2013 yılı performansları mart ayından itibaren öne çıkacak. Ayrıca şirketlerin son dönemde özellikle İstanbul ve yakın çevrede bulunan arazi ve arsa, bina satış haberleri ve beklentileri ayrıca temettü ve sermaye artışı haberleri önem kazanacak.
SPK, GALATASARAY’da BU KEZ YATIRIMCIYI KORUDU
Geçen yıl ağustos ayında yüksek bedelli sermaye artışı ve öncesinde hisse satışı yapan Galatasaray Sportif AŞ, bu bedelli sermaye artışından hemen sonra ikinci kez yüksek bedelli sermaye artırımı için SPK’nın kapısını çalmıştı. Yatırımcıların şiddetli itirazları sonucunda oluşan kamuoyu baskısı netice verdi. SPK bu kez sermaye artışını kabul etmedi. Tahminim iki bedelli sermaye artırımının yatırımcıları malî olarak zora sokacağı SPK tarafından değerlendirildiği yönünde. Şirketlerin özkaynaklarını kuvvetlendirmek maksadıyla yaptıkları bedelli sermaye artışlarını alışkanlık haline getirmeleri ve sürekli yatırımcılara başvurarak gerek şirketin Borsa’daki performansını aşağı çektiği gerekse yatırımcıların sermayelerinin erimesine yol açtığı gözlemlenmiştir. Yıllardır birçok sanayi şirketi de hemen her yıl bedelli sermaye artışına başvurarak yatırımcısını üzmüştür. Bu aşamadan sonra yöneticiler ya şirketlerini daha iyi yönetecekler ya da bugüne kadar yatırımcılardan enjekte ettikleri kaynakları gerçekten şirkete harcayacaklar.
    SPK’nın haftalık bülteninde, Ataç İnşaat, Ansa Yatırım Holding, Borova Yapı ve Galatasaray Sportif Sınai’nin mevcut sermaye artırımı başvurularının olumsuz karşılanarak işlemden kaldırılmasına karar verildiği bildirildi. Bu arada yıllardır eksi özkaynakla işlem gören Beşiktaş da bedelli sermaye artışı için SPK’ya başvuruda bulundu.
Dow Jones tarihî zirvede, Boğa ve Ayı savaşı kızışacak
2007 Ekim ayından bugüne kadarki en yüksek zirve noktası olan 14 bin 279 puana kadar yükselen ABD lokomotif endeksi Dow Jones Sanayi Endeksi 5 yıl aradan sonra ikinci kez 14 bin puana yükseldi. 2007 yılında bu seviye görüldükten iki yıl sonra 6 bin 440 puana kadar düşüş kaydeden Dow, Obama ve FED politikalarının etkisi ile 4 yıl sonra yeni rekor kapanışı ile 14 bin puanı yeniden yakaladı. Cuma günü ocak ayı tarım dışı istihdam verilerinin beklendiği gibi 157 bin artış göstermesi ve işsizlik oranının yüzde 7,8’den 7,9’a yükselmesinin ardından ABD borsaları rekora koştu. Yükselişte ABD Senatosu’nun borçlanma limiti krizini mayıs ayı ortasına kadar ötelenmesini sağlayan kararı da önemli katkı sağladı. Şimdi asıl soru işareti 2009 Mart ayından bu yana tüm kayıpları telafi ederek neredeyse yüzde 117 yükselen Dow Jones Endeksi bu noktada ikili bir tepe oluşturarak yeniden aşağı yönlü bir seyre mi girecek yoksa mayıs ayına kadar yeni bir hedef belirleyerek yükselişe devam mı edecek? Petrol fiyatlarının yeniden yükselişe geçmesinin ardından dev petrol şirketlerinin yüksek kâr beklentileri olumlu görüşe katkıda bulunurken fiyatların ekonomideki gerçek durumu fiyatlandırmadığı ve yüksek olduğu görüşü mü ağırlık kazanacak? En önemli soru işareti. Tahminim bu seviyelerde kâr satışı geleceği bilanço beklentilerinin sona ermesinin ardından bir miktar geri çekilme söz konusu olacağı yönünde olmakla beraber, 14 bin 300 puan aşılırsa endeksin yeni bir hedefe de yönelebileceğini de kabul ediyorum.
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Cantsa03 Şubat 2013 19:59

    Batık olan aracı kurum hangisi ?

  • flamenco7203 Şubat 2013 18:24

    Dow Jones 20 000 üstü rakamlara dimağların alışması gerekecek..Altın bazında bayağı gidecek yeri var..

  • ramiz03 Şubat 2013 18:17

    Yuvarlak laflar.başka birşey yok.

  • borsavirus03 Şubat 2013 16:23

    2013-2014 yılı içinde endexte 40 bin altını (32-36bin aralığını) bekliyorum..bu seviyelerden borsada mal alınmaz, satılır. mal krizde alınır. herkez borsaya girince satılır. bunu unutmayan her zaman bol kazanır. bol kazançlar. y.t.d. temettü kağıdı biriktirenler doğru yolda, ama alımlarını bu kriz seviyelerine saklarlar ise daha düşük maliyetler, daha düşük FK lar ve yüksek verimler yakalarlar. mal alım zamanı 86binler değil, 40bin altıdır. 80lerden halen bol mala giren var, % kaç kar marjı planlıyorlar anlamak imkansız. kurt borsacıların tavsiyelerine kulak vermeli. k.y. ezildikçe bizler de üzülüyoruz..

  • MUSTAFA KILIÇ03 Şubat 2013 10:30

    BORSA YATIRIM YERİ OLMADIGINI KANITLAMIŞ .ALDATMA VE BİR KAÇ KİŞİYE MUTLU VE ZENGİN ETME KURUMU OLARAK KURULMUŞ DÜZENDEN İBARETTİR.

  • mali03 Şubat 2013 09:04

    İMKB nin en büyük sorunu güven bunalımı, bilgi alamama, kötü şirket yönetimleri, halka arzların halkı kazıklama aracı olarak görülmesi ve kısa süre sonra bedelli sermaye artırımları ile yatrımcıların kaz gibi yolunması.