BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada nasıl bir hafta bekleniyor----

Borsada nasıl bir hafta bekleniyor

Borsada nasıl bir hafta bekleniyor
16 Mayıs 2021 - 08:22 www.finansgundem.com

Artan enflasyon borsa ve faiz üzerinde baskı oluşturuyor. Gözler döviz fiyatlarına çevrildi, tatil sonrası ilk işlem gününde borsada dalgalı bir seyir bekleniyor.

ABD’de beklentileri aşan enflasyonun ardından Fed devreye girdi. Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, enflasyonu kontrol etmek için adım atmaktan çekinmeyeceklerini ifade etti. Bu açıklama sonrası ABD 10 yıllık bono faiz oranları geri çekilirken, altın yükseldi. Dış borsalarda tepki yükselişleri yaşandı.

Borsa yatırımcılarına önemli uyarı

Fed Başkan Yardımcısı Richard Clarida, pandemi sürecinden sonra ABD ekonomisinin yeniden açılmasıyla bazı dengesizliklerin söz konusu olabileceğini, bu dengesizliklerin fiyatlar üzerinde baskı oluşturabileceğini, ekonomide bastırılmış bir talep olduğunu ve arzın bu talep seviyesini karşılayacak seviyeye gelmesinin zaman alacağını söyledi. Bu açıklamalar durumu özetliyor aslında. Üzerine çok fazla bir şey söylemek gerekmiyor. Enflasyon biraz daha yüksek kalacak gibi görünüyor. Bu durum faiz artışı, parasal sıkılaştırma veya ekonominin soğutulması noktasında “Demokles’in kılıcı” gibi piyasalar üzerinde baskı yapar mı? Bunu zaman gösterecek. Ancak yarın işleme başlayacak iç piyasaları temkinli ve dalgalı bir seyrin beklediğini söylemek yerinde olacak.

Madencilik sektörü hisselerine talep arttı

ENFLASYONU AZDIRACAK FAKTÖRLER
Düşük faiz, ardı ardına teşvik paketleri bol likidite ve parasal genişleme politikaları, ekonomilerdeki toparlanmaya bağlı güçlü ekonomik veriler ve yükselişini sürdüren emtia fiyatlarını üst üste koyarsak enflasyonda gelinen nokta hiç de sürpriz değil elbette. Enflasyonu azdıracak bir çok faktör bir araya gelmişti. Enflasyon verileri sonrası, ABD 10 yıllık bono Faiz oranı yüzde 1.70 seviyesinin üzerini test ederken para çıkış kaygılarına bağlı olarak Türkiye’nin de dahil olduğu gelişen ülke para birimleri değer kaybetti, (dolar/TL kuru 8.50 seviyesini test etti), altın fiyatı sert düşüş gösterdi (onsu 1.845 seviyesini gördü), ABD doları değer kazanırken dış borsalarda düşüşler ivme kazandı. Enflasyon verileri piyasaları oldukça gerdi.

Yatırımcıların yeni büyük sınavı

ALTINDA FAİZ HAREKETLİLİĞİ
Altın fiyatında yükseliş eğilimi sürüyor. ABD’de yükselen enflasyon ve faize bağlı olarak altın fiyatı (ons dolar) bir geri çekilme yaşadı. Ancak piyasalardaki risk iştahındaki düşüş ve faizin gevşemesiyle tekrar yükselişini sürdürdü. Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmelerle ilgili (Filistin, İsrail) altın fiyatında çok ciddi fiyatlamalar henüz telaffuz edilmiyor. Daha çok ABD faiz ve enflasyon bağlamında bir fiyatlama görülüyor. Bilindiği üzere enflasyon, faiz, jeopolitik gelişmeler, ABD dolarındaki dalgalanmalar altın fiyatı üzerinde etkili olan parametreler.

Gram altın, doların desteğiyle yükselişini sürdürüyor

ABD VERİLERİ ÖNEMLİ
ABD kaynaklı son gelişmelerin diğer piyasalara etkilerine bakılınca “Amerika hapşırsa dünya nezle olur” sözünü hatırlattı. ABD’de tahvil bono faiz oranlarının yükselmesi ABD sermayesinin anavatanına geri döneceği, gelişen ülke piyasaları başta olmak üzere diğer ülkelerden para çıkışı gibi endişeleri tetikliyor. ABD’deki enflasyon ve faizdeki yükselişe ilk tepki olarak bir piyasa refleksi görülse de bu değerlendirmelerin gerçeklik kazanması için erken. Fiyatlamalar bu aşamada daha çok beklentiler üzerinden gerçekleşiyor. ABD faiz oranları, dış finansman ihtiyacındaki Türkiye için özellikle kur geçişkenliği açısından enflasyon ve TCMB faiz kararları başta olmak üzere makro ekonomik veriler açısından önemli.

Yatırımcıların en büyük riskleri en yakında

BORSADA KÂR SATIŞLARI
Borsada tepki yükselişi direnç seviyelerini geçemedi ve satışla karşılaştı. İlk destekler 1.425-1.420 seviyelerinde görülürken sonraki destekler 1.410-1.400 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 1.445 ve 1.462 seviyelerinde. Çıkışın devamı için önem kazanan 1.462 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 1.490-1.510 seviyelerinde bulunuyor. Endekste tepki çıkışında güç kaybı görülüyor.

Yabancı işlemlerinde öne çıkan hisseler

DOLAR/TL TEKRAR DİRENÇ BÖLGESİNDE
Dolar/TL kurunda yükseliş hareketi sürmekle birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görüldü. İlk destekler 8.40 ve 8.30 seviyelerinde görülüyor. Bu seviyeler çıkış hareketinin korunması açısından önemli. Sonraki destekler ise 8.22-8.23 seviyelerinde. Dirençler ise 8.48-8.51 ve 8.58 zirvesinde. Çıkışın devamı için 8.58 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Önemli direnç bölgesinde bulunulması nedeniyle kâr satış olasılığını dikkate tutmakta yarar var.
(Zeynel Balcı-Hürriyet)

Piyasada kısa günün gündemindekiler

Tahvil yukarı, altın aşağı

Borsalar yükselirken büyük riskler alarm veriyor

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Karamsar16 Mayıs 2021 16:06

    Borsanın yükselmesi için bir sebep görmüyorum bir aşağı bir yukarı oynayabilirler zikzak.. Dolar önce satış yiyip 8,35 lere inebilir sonra Dxy hareketin yönünü belirler (bence yukarı).. Olumlu olumsuz haberler de etkiler (olumlu haber beklemiyorum).. Tahminlerim böyle yatırım tavsiyesi değildir.