BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsada 1.583, dolarda 7.78 seviyesi önemli----

Borsada 1.583, dolarda 7.78 seviyesi önemli

Borsada 1.583, dolarda 7.78 seviyesi önemli
14 Mart 2021 - 09:56 www.finansgundem.com

Yatırımcı akınına uğrayan borsalarda yükseliş devam ediyor. Zirve seviyelerinde seyreden borsalar için yeni risk ABD tahvil faizleri. Bu haftanın gündemi Merkez Bankası’nın alacağı faiz kararı olacak

Aylardır beklenen 1.9 trilyon dolarlık destek paketinin onaylanması sadece ABD’de değil tüm dünya borsalarında yükselişlere neden oldu. Avrupa Merkez Bankası’nın da tahvil alımını ikinci çeyrekte kayda değer oranda artıracağını ve 2022 yılına kadar sürdüreceğini açıklaması Avrupa borsalarını yükseltti. Çin’e yönelik yeni yaptırımların gündeme gelmesi ise Asya borsalarını baskıladı. Borsa İstanbul ise ekonomi reform paketinin etkisiyle haftayı hafif yükselişle kapattı. Piyasalar ABD uzun vadeli faiz oranlarına odaklanmış durumda. Piyasalardaki son gelişmeleri analiz eden Zeynel Balcı’nın Hürriyet’teki öngörüleri şöyle:

Piyasalarda başrol değişecek mi?

ABD 10 yıllık bono faiz oranı piyasalar için önemli göstergelerden biri. ABD şubat enflasyonunun beklentilere paralel gelmesi (aylık % 0.4, yıllık % 1.7), ABD Hazine Bakanlığı’nın düzenlediği 10 Yıllık tahvil ihalesinde faizin yüzde 1.5230 olarak gerçekleşmesi piyasaları biraz rahatlatmıştı. Enflasyon kaygıları bir parça azalırken risk iştahı arttı. Ancak geçen cuma günü Faiz oranı tekrar yükselmeye başladı. Bununla birlikte zayıflayan ABD Doları tekrar değer kazandı. Bu durum rahatlamak için erken olduğu veya rahatlamanın geçici olduğu izlenimini veriyor.

Faizler artarsa borsalar çöker mi?

PETROL YÜKSELİŞE GEÇTİ
Düşük faiz, parasal genişleme, ekonomik toparlanma üçlüsüne şimdilerde önemli bir maliyet unsuru olarak petrol fiyatlarındaki yükseliş eklendi. Gıda fiyatlarındaki artış eğilimi zaten malum. Talep ve maliyet enflasyon beklentileri bir arada desek daha doğru olur. Düşük faiz ve bol likidite ortamının devamı konusunda bir tereddüt görülmüyor. Sorun enflasyon kaygılarıyla uzun vadeli tahvil faiz oranlarının yükselmesinde. Bu görünüm de piyasaları rahatsız ediyor. Biraz da ‘her nimetin bir külfeti’ hesabı. Bol para, düşük faiz iyi ama bunun başka yan etkileri de oluyor. Gelişmiş ülke borsaları ekonomik verilerin iyi gelmesi ve toparlanmanın sürüyor olmasını fiyatlıyor. Kısa bir ara sonrası aynı ölçüde olmazsa da Borsa İstanbul dahil gelişen ülke borsaları bu duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Piyasaların son durumunu en iyi ifade eden cümle ‘temkinli iyimserlik’ devam ediyor olsa gerek.

Borsalar zirvede tutunmayı başarabilecek mi?

PANDEMİ BİLANÇOLARA YANSIMADI
12/2020 dönem bilançoların yayınlanması 11 Mart itibariyle tamamlandı. Genel olarak bakıldığında pandemiye rağmen bilanço performanslarının iyi olduğunu söylemek mümkün. Türkiye, 2020 yılını yüzde 1.8, son çeyreği yüzde 5.9 büyüme ile tamamlanmıştı. Bu verinin şirketler bazında karşılığının görüldüğü söylenebilir. Ancak Borsa İstanbul’daki fiyatlamalara aynı ölçüde yansımalarının olduğunu söylemek zor. Yabancı yatırımcıların hisse senetleri tarafından satışta olmaları, özellikle banka ve lokomotif hisselerin borsa performanslarının diğer hisselere göre daha zayıf kalmalarına neden olduğu söylenebilir. Son yedi haftadır yabancı yatırımcıların hisse satışına karşılık yüksek faizin cazibesiyle tahvil bono tarafında alım yönündeki tavırları devam ediyor.

New York borsası karışık seyirle kapandı

KAZANÇ ORANI 12
BIST30 Endeksi hisseleri fiyat kazanç oranı 10, BIST100 Endeksi hisseleri fiyat kazanç oranı 12 olurken Borsa İstanbul’da işlem gören hisselerin fiyat kazanç oranı 17 civarında seyrediyor. Bu veriler şirketler bazında fiyatlamaların hangi yönde olduğunu gösteriyor. Hisse senetlerinde yabancı payı yüzde 45 seviyesine çekilirken TCMB verilerine göre, yabancı yatırımcıları hisse senetler, tahvil ve bonodaki portföy toplamları 40 milyar dolar seviyelerinde. 80-90 milyar dolar seviyelerine ulaşan geçtiğimiz yıllara göre portföy yatırımlarındaki (sıcak para) gerileme devam ediyor. Ancak geçtiğimiz yılın kasım ayında 25 milyar dolar seviyelerindeydi. Para politikasındaki değişiklik etkisini gösterdi.

Avrupa borsaları haftanın son işlem gününü karışık kapattı

TCMB'NİN 18 MART TOPLANTISI ÖNEMLİ
Şubat enflasyonun beklentilerden hafif yüksek gelmesi ve döviz kurlarındaki yükseliş ile birlikte dış dünyada uzun vadeli tahvil faiz oranlarının yükselmesi 18 Mart toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) toplantısından faiz artırım beklentilerini yükseltti. Yabancı yatırım bankaları başta olmak üzere tahminler bir puanlık artış yönünde. Ekonomi yönetimindeki değişiklikler sonrası faiz artırımı ve parasal sıkılaştırma politikalarıyla belli bir denge sağlanmış, iç ve dış finans çevrelerinden destek de görmüştü. Ancak dış dalga, alınan tedbirlerin yararlı sonuçlarını zayıflatırken yeni tedbirler konusunda ekonomi yönetimini zorlamaya başladı. Piyasa beklentilerine uygun olarak faiz artırımı söz konusu olursa enflasyon faiz farkı biraz daha açılır ve TL daha da cazibe kazanır gibi bir görüş ilk bakışta doğru olabilir. Fakat ABD uzun vadeli faiz oranları gerilemez ise içeride faiz artırımının ne ölçüde etkili olacağı konusu tartışılır.

BİST 100 endeksi reform paketini izledi

BORSA TEKRAR ZİRVELERDE
Borsada kâr satışlarının ardından tepki alımları görüldü. Zirve seviyelerine yaklaşırken tekrar kâr satışlarına maruz kaldı. Ancak zirve bölgesinden çok uzaklaşılmış değil. İlk destek 1.525 seviyesinde bulunurken sonraki destek noktaları 1.480 ve 1.443 seviyelerinde. İlk dirençler ise 1.575-1.583 seviyelerinde. Bu seviyelere hareketlenmelerde tekrar satışlar görülebilir. Çıkışın devamı için 1.583 zirvesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 1.600 ve 1.650 seviyelerinde. Endekste 1.583 zirvesi geçilmez ise düşüş formasyonlarından “üçlü tepe” formasyonu belirginleşebilir. Bu açıdan direnç seviyelerinin bu yönü ile de ayrıca izlenmesinde yarar var. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

ABD’li yatırımcılar enflasyon beklentilerini hafife alıyor

DOLAR/TL'DE TEPKİ YÜKSELİŞİ
Dolar/TL kurunda tepki çıkışı devam ediyor. Direnç seviyelerinden gelen kâr satışlarına bağlı gerileme sınırlı kaldı. İlk destekler 7.50-7.43 seviyelerinde. Bu seviyelerin üzerinde tepki çıkışı gücünü koruyabilir. Aksi takdirde sonraki destek noktaları 7.30 ve 7.20-7.10 seviyelerinde. İlk dirençler ise 7.61-7.66 ve 7.78 seviyelerinde bulunuyor. 7.78 daha önemli. Sonraki direnç seviyeleri 7.95-8.02 olarak görülüyor. 7.78 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.
YORUMLAR (15)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Radar114 Mart 2021 20:49

    Haa çok ileriki vadede amerikada enflasyon bence aslında istenmeyen bir şey değil bir ülkede üretimin ve ticaretin canlı tutulması isteniyorsa enflasyona ihtiyacınız vardir. Uzun vadede doların değer kaybıyla tahvil faizlerindeki yükseliş Süreci piyasayı rahatsız edecek bir durum olmayacak. Borsaları düşük dolar değeri etkisiyle ucuz kalacağından ralli yaşayacak. 28 trilyon dolarlık borçları onları rahatsız etmeyecek Piyasaları kriptolar ile kontrol edecekler. Gibime geliyor. Biz ise degerli tl yuzunden resesyon ile mücadele edeceğiz gibime geliyor. Bu ise borsamız için asıl tehlikedir. Diye düşünmekteyim. Hepinize saygılarımla.🤐

  • Radar114 Mart 2021 20:23

    kripto paralar balon degil gibime geliyor. Bence son dönemde tahvillere balon yukselisler yaptırdılar amerikan bankaları ellerindeki tahvilleri daha yüksek fiyata sattılar. Ileriki vadede dolar değer kaybedecek ve amerika porton olarak piyasalarda kriptolari kontrol asası olarak kullanacak. Turkiyede ise bizim borsamız yükseliş ve düşüş döngüsünü enflasyon sayesinde tamamlıyor. Borsamızın da 05 sentte olduğuna inanmıyorum çünkü geçmişte endeksten farklı tl den farklı miktarlarda sıfır atıldı. Ama borsalar talep kadar fiyatlanir asıl bizim için tehlike tl nin aşırı yükselmesiyle kağıtların pahalı kaldığı yorumlarının olduğu zamandır. Benim görüşlerimdir. YTD . Herkese saygilarimla

  • İniş Çıkış Marjları14 Mart 2021 20:11

    BANA GÖRE, BPRSA yüksrliyor çünkü patronlar hisse satıyor DÜŞECEK veya ROTASYON yapmak için. DOLAR yükseliyor çünkü TCMB %1.5 tan %1e düşen reel faizi yine %1.5e yükseltene ya da Paket Uygulanana kadar doları yükseltip düşüş marjı 7nin altına inmeyecek noktaya getirmek için. Patron satışına rağmen borsa işlem hacmi düşerse BORSAda veya paket hızla uygılanırsa DOLARda paraşütler açılır. YTD.

  • Ilker deniz14 Mart 2021 19:08

    Yabancı hisse alacaksa niye yüksekten alsın. 😀 satacağı için yükseliyor endex. Ne zaman almak ister o zaman düşer endex. Önemli olan viop tarafında hangi pozisyonda oldukları. Şort da ve kaldıracli işlem yaptilarsa ellerindeki hisseleri satarlar zararına çok önemli olmaz. Diğer taraftan zaten fazlasını kazanırlar. Zaten tüm kâğıtlar zirve yaptı. Ayı piyasası işliyor. Alanlar hep yukarıda kalıyor. Bir iki aya malum kanalda bist teknik olarak ayı piyasasına girdi diye haber yapmaya başlarlar.

  • Banker14 Mart 2021 17:34

    Kaçarı yok dolar 12 tl

  • Neresi14 Mart 2021 19:05

    Cokomelli mi

  • Öztürk14 Mart 2021 17:29

    Neden hisse satacak kiripto paralar yüzünden baktılar borsalar tırt onlarda yöneldiler kiripto paralara başka ne olabilir ki ytd

  • AHMET ÖZBİR14 Mart 2021 16:41

    borsamız dünya nın en ucuz endekslerinde seyir etmekte en az 5 cent olacağını düşünmekyim.4000 hayal bile değil ve de bu sene olacaktır.fırsatınız var iken paraları borsaya yönlendirin derim.

  • Murat ayazoğlu 14 Mart 2021 16:40

    Borsa şu durumda çok aşırı riskli ben yavaş yavaş çıktım üçde 1 altın üçte bir kripto para üçte biri borsa onuda balon hisseler e değil bist 30 hisseleri bu arada kripto paralar çok iyi kazandırıyor ytd değildir kendi fikrimdir

  • Faiz artarsa..14 Mart 2021 15:47

    Faiz artarsa borsalar çöker. TR den yabancı para çıkışı devam ediyor Eskiden faiz enflasyona göre düşük diye fazi arttıkça borsa çıktı. Sanayi şirketleri BALON oldu. Artık faiz artarsa sanayi de çöker. Malesef tarihi çöküş başlıyor. Sanayi şirketlerinden uzak durun.

  • Borsacasusu14 Mart 2021 13:44

    Böyle yükseliş mi oluyor.. Birkaç robotla endeks oyuncak oldu. Şu an sanayi hisseleri öyle ki... patronu yarı fiyata fabrikasını verir... adamlar uzay mekiği yapsa fabrikası o fiyata gitmez.

  • rıza14 Mart 2021 13:19

    Borsada teknik satışa geçti. Düzeltme şeklinde olacak. Mayısta turizm açılınca thyao ile yukarı hareket başlar.Ekimde 1800 olur.

  • Aniden Gelir14 Mart 2021 11:10

    Bunu herkes biliyor ve borsada herkesin bildiği olmaz,1583 seviyesini geçecekse bile hiç beklenmedik anda geçer göstere göstere değil,öyle bir anda alıma geçerlerki yok olmadı düşüyoruz denir bir bakarsın ertesi gün borsa yukarı gaplı açmış,haberi en son yine biz duyarız terste kalan uzmanlarda kılıf aramaya başlar efendim şöyle oldu da böyle oldu da bıdı bıdı bıdı larlar akşama kadar ben bildimcilerle beraber.

  • Not Et14 Mart 2021 15:19

    Kendine fdfd diyen arkadaşım hisseler şişti demişsin evet haklı olduğun yer var,ancak göz ardı ettiğin bir şey daha var,yukarıda ki yorum yabancıya isnat edilmiş sen ne sanıyorsun gelip Tkuru,kent,rta,avod,fade,kontol,esen,küsen vs vs alacaklarınımı ? Onlar geldiği zaman bunların hiç birisini almazlar,alacakları hisse tanesi 1 dolar etmeyen hatta 0,50 cent etmeyen bankalar,ışık gördülerse inşaatçılar,pd si 1-2 arasında veya daha düşük olan holdingler,şişeler,çimentolar,aselsanlar,vs vs alacakları hisseler bunlar ve bu gerçekleştiğinde ne olacak biliyormusun? O senin şişmiş dediğin ve haklı olduğun hisseler o tepelerden yavaaaaş yavaş düşmeye başlayacaklar neden biliyormusun? Çünkü coşku başlayacak dahada çıkacak diye atlayanlara verip gitmemiş ve yabancı girişi olan hisselere geçecekler,eğer nasibimiz varsa yaşayıp göreceğiz bu hiç değişmez asla değişmez,değişen tek şey ne zaman olacağıdr yani süresi.

  • fdfd14 Mart 2021 12:06

    borsa endeks ucuz olabilşir hisseler şişti birilerinin eline vermek üzereler. herkes çok biliyorsa viopta endekse yatırım yapsın bakalım .