BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBorsa İstanbul "Algobot"laşacak mı?----

Borsa İstanbul "Algobot"laşacak mı?

Borsa İstanbul Algobotlaşacak mı?
13 Temmuz 2015 - 08:02 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul, aralarında yüksek frekanslı traderlarında bulunduğu yabancı yatıımcıya sıcak

Tün dünyada menkul kıymet piyasaları, Wall Street'te çok tartışılan bir grup olan yüksek frekanslı traderları (HTF) kendilerine çekmeye çalışıyor.

ABD'de bu çeşit işlemlere ilişkin çok sıcak tartışmalar yapılırken, Türkiye, Meksila, Güney Afrika ve diğer bazı ülkeler piyasalarını derinleştirmek için HTF cinsi işlemleri kendilerine çekmeye çalışıyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre, mesaj açık: Algılanan riskler ne olursa olsun, algoritmik robotla, diğer bir deyişle, algobotlar tüm dünyada istikrarlı bir şekilde yayılıyor.

Borsa İstanbul idari direktörü Muammer Çakır, "Yabancı yatırımcıları memnuniyetle karşılıyoruz ve bunlara HTF'ler de dahil," dedi.

Birçok piyasa için, bu işlemlerin cazibesi açık. Algobotlar göz açıp kapayıncaya dek alım ve satım yapabiliyor ve işlem hacimlerinina rtmasına neden oluıyor. Yüksek işlem hacimleri ise, ardından, yatırımcıların piyasaya çekilmesine yardımcı oluyor ve borsalara fayda getiren bir zincirin oluşmasını sağlıyor.

Yüksek frekanslı işlemler, savunanları için, bir devrim niteliğinde. Zira işlemlerin daha hızlı, daha ucuz ve verimli hale getiriyor. Bu traderlar, blazer takımlar giymiş şık traderların yerini alan modern piyasa yapıcılar olarak görülüyor. Eleştiri getirenler için ise, ki bunlar arasında Wall Street jargonuna "parlak çocuklar" terimini kazandıran Michale Lewis gibi yazarlar da yer alıyor, bu işlemler, sezgisi yüksek olanlara diğerlerinin zararına haksız kazanç sağlıyor. ABD'de yetkililer endişelerini yüksek sesle dile getiriyor ve bazıları bu sektörü inceliyor.

Birçok borsada henüz bu işlemler yaygın değil. Şimdiye dek, yüksek frekanslı traderlar İstanbul'da çok küçük bir pay sahibi. Ancak Çakır'ın görev yaptığı Borsa İstanbul, daha fazla HTF çekebilme umuduyla için Eylül ayında işlem sistemlerini yükseltmeyi planlıyor ve aynı planlamayı gelecek yıl türev işlemleri platformu için de gerçekleştiriyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)