BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBM Genel Sekreteri'nden zengin ülkelere kınama----

BM Genel Sekreteri'nden zengin ülkelere kınama

BM Genel Sekreteri'nden zengin ülkelere kınama
04 Mart 2023 - 13:49 www.finansgundem.com

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, zengin ülkelere 'dünyanın en yoksul ülkelerine yılda yaklaşık 500 milyar dolar yardımda bulunun' çağrısı yaptı.

Katar'ın başkenti Doha'da düzenlenen En Az Gelişmiş Ülkeler Zirvesi'nin açılışında konuşan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres,  zengin ülkelerin yoksul ülkelere dayattığı "yıkıcı" faiz oranlarını ve enerji fiyatlarındaki hızlı yükselişi kınadı.

Genel Sekreter, gelişmiş ülkelerden "ekonomik kalkınmayı zorlaştıran kısır döngüler içinde sıkışan" yoksul ülkelere yılda 500 milyar dolarlık destek istedi.

Guterres, "Ülkeler kaynaklardan yoksunken, borç yükü altındayken ve hâlâ Kovid-19'a verilen eşitlikten uzak yanıtın adaletsizliğiyle mücadele ederken ekonomik kalkınma yaşamalarının çok zor olduğunu" söyledi.

Dünyanın en yoksul ülkeleri birçok kez Kovid-19 aşılarının Avrupa ve Kuzey Amerika lehine adaletsiz bir şekilde dağıtıldığını dile getirmişti.

Guterres, "Sermaye maliyetleri patlama yaşadığında sebep olmadığınız bir iklim felaketiyle mücadele etmek neredeyse imkansız hale gelir ve mali yardımlar devede kulak kalır." ifadelerini kullandı.

’AHLAKİ SORUMLULUK’’

Zirvenin bakanlığını yapan Malavi Cumhurbaşkanı Lazarus Chakwera da bu ülkelere yapılacak yardımların "bir iyilik ya da hayır işi değil ahlaki bir sorumluluk" olduğunu söyledi.

En az gelişmiş ülkeler kategorisindeki 46 ülkeye seslenen BM Lideri, "Küresel finans sistemimiz zengin ülkeler tarafından, büyük ölçüde onların yararına olacak şekilde tasarlandı. Ülkelerinizdeki milyonlarca insan sofrasına yemek koyamazken fosil yakıt devleri büyük kârlar elde ediyor. Likiditeden yoksun bırakılan birçoğunuz, yıkıcı faiz oranları nedeniyle sermaye piyasalarının dışında kalıyorsunuz." şeklinde konuştu.

BM'nin en kırılgan ve dezavantajlı üyelerine özel uluslararası destek sağlamak amacıyla oluşturduğu En Az Gelişmiş Ülkeler zirvesinde 33 Afrika ülkesi, 12 Asya-Pasifik ülkesi ve Haiti'den liderler ve temsilciler bir araya geliyor.

Hükümetleri BM ülkeleri tarafından tanınmayan, dünyanın en yoksul ülkelerinden Afganistan ve Myanmar ise Doha'daki zirveye katılamadı.

Guterres: Nükleer silahlar bizi yok etmeden biz onları yok edelim

 

Guterres: Hol Kampı'nda vatandaşı olan ülkeler geri dönüşleri kolaylaştırmalı

 

Guterres: Kahramanmaraş depremi zamanımızın en büyük doğal afetlerinden

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)