BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKripto ParalarBitcoin madenciliği su kaynaklarını tüketiyor----

Bitcoin madenciliği su kaynaklarını tüketiyor

Bitcoin madenciliği su kaynaklarını tüketiyor
02 Aralık 2023 - 18:16 www.finansgundem.com

Kripto para madenciliğinde kullanılan bilgisayar sunucularını soğutmak için her yıl trilyonlarca litre su gerekiyor. Tek bir Bitcoin işleminde bir yüzme havuzu kadar su kullanıldığı öne sürüldü.

Kripto paranın çevre üzerindeki etkisine ilişkin yeni bir analize göre, Bitcoin madenciliği bir yılda Britanya'daki tüm banyolar kadar su gerektiriyor.

Bitcoin Enerji Tüketim Endeksi'ni yöneten finansal ekonomist Alex de Vries, kripto para ağını desteklemek amacıyla kullanılan bilgisayarları soğutmak için her yıl yaklaşık 1,6 trilyon litre su gerektiğini tahmin ediyor.

2018'de yapılan ayrı bir araştırma, 1,6 trilyon litrenin Britanya halkının her yıl giderden akıttığı banyo suyu miktarı olduğunu ve bu miktarın yaklaşık 660 bin olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yettiğini ortaya koymuştu.

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, çarşamba günü Cell Reports Sustainability dergisinde yayımlanan bu son analiz, tek bir Bitcoin işleminin arka bahçedeki bir yüzme havuzu kadar su kullanabileceğini öne sürdü.

De Vries, "Dünyanın birçok yerinde kuraklık yaşanıyor ve tatlı su giderek daha kıt bir kaynak haline geliyor" dedi.

"Yararsız hesaplamalar" bu kripto para biriminin yeni birimlerini basmak ve ağdaki işlemleri doğrulamak için gereken karmaşık hesaplamalara atıfta bulunuyor. Madencilerin faaliyetlerini sualtına kaydırması halinde gerekli donanımı soğutmak için su kullanımı önemli ölçüde azaltılabilir; Microsoft gibi şirketler halihazırda bazı veri merkezlerini soğutmak için okyanusa yerleştiriyor.

Polonya kadar elektrik kullanıyor

Önceki haftalarda Çin, elektrik ve su maliyetlerini azaltmak amacıyla dünyanın en büyük sualtı veri merkezini inşa etmeye başladığını duyurmuştu.

Bitcoin daha önce de elektrik tüketimi nedeniyle eleştirilmiş, de Vries'in Enerji Tüketim Endeksi kripto para ağının kabaca Polonya kadar elektrik kullandığını tahmin etmişti.

Bitcoin savunucuları, rüzgar ve güneş enerjisi maliyetleri düştükçe madencilerin giderek daha fazla yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiğini iddia ederek Bitcoin'in elektrik tüketimiyle ilgili suçlamaları reddediyor.

Yakın zamanda yayımlanan bir çalışma, güneş ve rüzgar enerjisi tesislerinin fazla elektrik üretimi dönemlerinde Bitcoin madenciliğinden yüz milyonlarca dolar kazanabileceğinden, Bitcoin madenciliğinin aslında yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.

Cornell Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan ve bu araştırmada yer alan Apoorv Lal, "Bu ödüller madencilerin temiz enerji kaynaklarını benimsemeleri için teşvik görevi görebilir, bu da iklim değişikliğinin azaltılması, yenilenebilir enerji kapasitesinin geliştirilmesi ve rüzgar ve güneş enerjisi çiftliklerinin ticarileşme öncesi işletimi sırasında ek kârlar üzerinde birleşik olumlu etkilere yol açabilir" dedi.

Dünyanın en çok bitcoin üreten ülkeleri belli oldu

 

Bitcoin'in kripto piyasası hakimiyeti yüzde 50'yi aştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)