BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBaşbakan'ın köyünün gerçek adı!----

Başbakan'ın köyünün gerçek adı!

Başbakan'ın köyünün gerçek adı!
21 Eylül 2013 - 12:52 www.finansgundem.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu Başbakan'a öyle bir soru sordu ki..

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, "Rize'nin Güneysu İlçesi'ne bağlı Dumankaya Köyü'nün önceki ismi olan Pulihoz olarak değiştirmeyi düşünüyor musunuz?" diye sordu.
Tanrıkulu, Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde şu açıklamaya yer verdi:
Türkiye’de yerleşim yerlerinin adlarının değiştirilmesi, tarihsel mirasın kültürel anlamda üstünün betonla kapatılmasıyla eşanlamlıdır. Söz konusu politika neticesinde Kürtçe, Ermenice, Gürcüce, Lazca, Arapça, Rumca dahil, Türkçe dışındaki tüm dillerdeki yerleşim isimleri değiştirilerek, kültürel zenginliği yansıtan önemli bir gösterge tahrip edilmiştir. Söz konusu isim değiştirmeyi bilmeyen üçüncü bir şahıs, bu iki yerin ayrı olduğunu düşünür. Ne var ki aynı köyün “eski” ve “yeni” isimleridir bu yanılgıya sebep olan. Anadolu’da halen yerleşim yerleri için “eski adı” ve “yeni adı” tabirleri kullanılmaktadır. Zira resmiyette söz konusu isimler değiştirilmiş olsa da, pek çok bölgede yerliler esas isimleri kullanmaya devam etmektedir. Benzer bir biçimde Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın baba ocağı olan Rize’nin Güneysu İlçesi’ne bağlı Dumankaya Köyü’nün Rumca ismi Pulihoz’dur. Dahası, Güneysu ilçesinin de esas ismi Potomya’dır. Fakat söz konusu politikalar neticesinde bu isimler değiştirilmiştir. Her ne kadar yerleşim yerlerindeki nüfusun etnik yapısı değişmiş olsa da, isimlerin değiştirilmesi kültürel mirasın da üstünün kapatılması gayesini taşımıştır."
Bu bağlamda;
"Dumankaya (Pulihoz) bağlı olduğu Rize'nin Güneysu İlçesinin esas ismi olan Potomya olarak değiştirmeyi veya birlikte kullanmak bakımında bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
Türkiye'deki yerleşim yerleri adlarının iadesi konusunda kapsayıcı bir çalışma yapılacak mıdır?"
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Adem Toskana21 Eylül 2013 20:02

    Acaba RTE.nin anası bu Rum köyünde mi doğdu?Bu doğruysa ozaman RTE Türkçe adı Rum adıyla değiştirsin...Herhalde RTE ye bu çok yakışır.