BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Bankaların kredi faizleri de düşmeli'----

'Bankaların kredi faizleri de düşmeli'

'Bankaların kredi faizleri de düşmeli'
16 Nisan 2013 - 14:30 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, faiz indirim kararını açıkladı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Para Politikası Kurulu Kararı hakkında şunları söyledi: "Merkez Bankamız bugün yaptığı faiz indirimi ile doğru bir adam attı. Ama bu doğru olduğu kadar geç de kalmış bir adım. 2012'de iç talep bu kadar zayıflatılmadan bu ortam yaratılabilirdi, yaratılmalıydı.
Frene fazla basıldı. Biliyorsunuz 2012'de büyüme yüzde 2.2'de kaldı. İç talep daralırken, ekonomimiz net ihracat yoluyla büyüdü. Bu kadar fren yapmamış olsaydık, yavaşlamamış olsaydık daha çok büyür daha fazla istihdam yaratabilirdik.
Başka ülkeler hızlanmaya çalışırken, biz acı fren yaptık. Tamam yavaşlayalım ama bu kadar da sert fren yapmayalım. 2012’de ihracat artışı ile bunu fazlasıyla telafi ettik ama bu her zaman böyle olmaz. İç talebin katkısı olmadan olmaz. 
Bakın, Dünya’da iki türlü ülke var:
Birinci tip ülke grubu 2008 Dünya Krizi sonrası kemer sıkan, ekonomiyi baskılayan ülkeler. Bunlara en güzel örnek Avrupa ülkeleri. Borçlarını ödeyebilmek için kemer sıkıyorlar. Yani harcamaları kısıp,  frene basıyorlar. Sonuç: işsizlik, siyasi krizler ve fakirlik.
Oysa diğer ülkelere bakın  yani 2008 krizi sonrası ‘gaza basan’ ülkelere.  Merkez Bankası Başkanları açıklama yapıyor :’benim en büyük hedefim ekonomiyi büyütmek ve işsizliği düşürmek,  işsizlik %6’nın altına düşene kadar ben gaza basacağım’ diyor.
Japonya’yı görüyorsunuz. Benzer şekilde Avustralya, Güney Kore, Hindistan başta olmak üzere çok sayıda ülke ekonomilerini büyütmek için adımlar atıyor. 
Japonya Merkez Bankası Kasım ayından bu yana politikalarını değiştirdi. Ülkeyi daha rekabetçi hale getirmek için Yen’in değerini yaklaşık %20 düşürdü. Çünkü ekonomiyi büyütmenin yolu üretmek ve ihracattan geçiyor. Japonya son 20 yıldır frene bastı! Eline ne geçti!
Amerika, Japonya, Kore, Meksika ve diğer rakiplerimiz hepsi gaza basıyor. Bakın bunların nüfusu bizim gibi artmıyor. Biz her sene 1 milyon yeni kişiye iş bulmak zorundayız! İste dün gördünüz : Ocak ayı işsizlik oranı  %10.6 çıktı ülkemizde. Neye rağmen? Son bir yılda, 1 milyon kişi istihdam edilmiş ve sadece 220 bin kişi issiz kalmış olmasına rağmen.Sayın Başbakanımız defaatle çok yavaşladığımızı, faizlerin yüksek olduğunu ifade etti.
Ben de aylardır Merkez Bankamıza bunu işaret ediyorum. Bugünkü indirim gecikmiş de olsa çok doğru bir adımdır. Çünkü biz daha fazla üreterek, daha fazla ihracat yaparak büyümeliyiz.
Bu faiz indirimi, banka kredilerinin maliyetlerini de düşürmeli. Yatırım yapacak şirketlerimizin finansman maliyetlerini aşağı çekmeliyiz. Biz bu teşvik sistemini şirketlerimiz bankalardan kredi kullanamasın diye hazırlamadık. Şimdiye kadarki en kapsamlı en detaylı teşvik paketi yürürlükte. Ama bakıyorsunuz banka kredi maliyetleri yeni yatırımları zorlaştırıyor.
Dolayısıyla ben önce bankaların kredi faizlerini aşağı çekmesini, ardından da TCMB'nin yeni Faiz indirimlerine gitmesini bekliyorum.”  

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)