BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemBankalar için rekabet alanı!----

Bankalar için rekabet alanı!

Bankalar için rekabet alanı!
03 Aralık 2014 - 06:56 www.finansgundem.com

Bedelli 30 bin TL’den 18 bin TL’ye düşünce, üstelik yaş sınırı da 30’dan 2 yaş geri çekilince 700 bin kişiye bu fırsattan yararlanma şansı doğdu

Hükümetin kaynak yaratma adına 2015 yılıyla birlikte başlatacağı 18 bin TL’ye bedelli askerlik uygulamasında hedef 700 bin kişi olunca işin maddi boyutu bir anda 12.6 milyar TL’ye kadar çıkıyor.

2011 yılındaki bedelli askerlikte 30 yaş sınırı ve 30 bin TL’lik bedel vardı. Bu kez gerek yaş (28) gerekse ödenecek bedel (18 bin TL) tarafındaki iyileşme işin boyutunun bir anda büyümesi anlamına geliyor. 2011’de bedelin yarısı peşin yarısı taksitle ödenebiliyordu.
Başbakan Ahmet Davutoğlu bir önceki uygulamanın aksine bu kez 18 bin TL’nin peşin olarak tahsil edeceğini açıkladı. Taksit fırsatı olmayınca bankalara 2015 için büyük bir pazar çıkmış oldu.

Yüzde 50 indirimli!

Milliyet'in haberine göre, bir önceki uygulamadaki 30 bin TL, aradan geçen 3 yıllık enflasyon hesabı göz önüne alındığında bugünün 37.250 TL’sine karşılık geliyor. Bu da 18 bin TL’ye bedelli askerlik uygulamasının bir öncekine göre yüzde 50 indirimli olduğunu ortaya koyuyor.

Önceki bedellide 70 bin kişiye yakın katılım olurken, buradan 2.2 milyar TL’lik gelir kaydedilmişti. Bu kez 12.6 milyar TL’lik büyük hedefe ulaşılamayacak olsa da, katılım yaşı ve bedelin düşük tutulmasının katılımın boyutunu rahatça yüz binlerin üzerine taşıması bekleniyor. Öte yandan bedelli askerlik uygulamasıyla Türk silahlı Kuvvetler (TSK) er ve yedek subay başına harcadığı maliyette de tasarruf sağlamış olacak.

Faizler yüzde 1.00 1.50 aralığında

Bedelli askerlik uygulamasıyla bankaların çıkaracağı yeni ürünlerle bu alanda kıyasıya kredi rekabetine girmesi bekleniyor. Burada da çoğunlukla tüketici-ihtiyaç kredisi benzeri ürünlerdeki faiz oranlarının uygulanması planlanıyor.

Bu noktada yapılan güncel faiz oranlarından hesaplamalara göre 18 bin TL’lik kredi kullanan bir tüketicinin yüzde 1.00 ile yüzde 1.50 aralığında bir faizle kredi kullanabileceği görülüyor.

‘2 bin TL kazanan rahat kredi alır’

Bankacılık sektörü bireysel ihtiyaç (destek) kredisi kapsamındaki bedelli askerlik ücretinin (18 bin TL) günümüz bireysel Faiz oranları açısından uygun bir ödeme tutarı olarak değerlendiriyor.

Bireysel kredi faiz oranlarının ortalama yüzde 1.10 civarında olduğunu belirten bir bankacı, “Sudan ucuz, aylık ödemesi 600 liraya geliyor. İhtiyaç duyanlar alabilirler” dedi.

Emekliler devrede!

Bankaların bu tutar için ayrı bir faiz uygulamasına gitmeyeceğini belirten bir başka bankacı da destek kredisi olarak verecekleri kredinin belki asgari ücretle çalışan bir tarafından alınmasının mümkün olmayacağını, ancak emekli olan aile fertleri tarafından alınabileceğini ifade etti.

Masrafsız kampanya

Sektördeki bütün bankalar bedelli askerlik ücretini genel kredi faaliyetleri içinde değerlendirirken bu tutar için özel bir kampanya başlatmayacaklarını ifade eden bankacılar da var. Bunun yanı sıra şimdiden kampanya hazırlığına başlayan, üstelik bu krediyi masrafsız olarak vereceğini bildiren bankalar da bulunuyor. Öte yandan sektördeki bir büyük bankanın genel müdürü tutarın çok büyük bir rakam olmadığını ifade ederek, günümüz faiz oranlarından alınmasının zorlayıcı olmayacağını belirtti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)