BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkBanka borçlarına sınır geliyor!----

Banka borçlarına sınır geliyor!

Banka borçlarına sınır geliyor!
20 Kasım 2013 - 08:50 www.finansgundem.com

BDDK kredi kartlarına sınır koyarken, Merkez de tüm banka borçlarına sınır için çalışma başlattı

Cari açığı kısıp tasarrufu artırmaya çalışan ekonomi yönteminin, kredi kartına koyacağı limitin ardından vatandaşların tüm borçlanmalarına gelirine göre sınır getirmek için çalışma yürtüttüğü öğrenildi. Vatandaş artık ev, otomobik ve tüketici kredisi alırken de limitle karşılaşacak

Habertürk'ten Rahim Ak'ın haberine göre, vatandaşın gelirinden daha fazla borçlanmasının önüne geçmeye çalışan ekonomi yönetiminin kredi kartının ardından konut, otomobil ve tüketici kredilerine de limit getirmek için çalışma yürttüğü öğrenildi.

BORCU OLANA SINIR GETİRİLECEK

Vatandaşların hem kendilerini hem de ekonomiyi tehlikeye atacak kadar borçlanmasının önüne geçilmesi için yapılan teknik çalışmanın uygulanabilir olduğuna ekonomi yönetimi ikna olusa yasal düzenleme yapılması gündeme gelecek.

Yapılan çalışmada her vatandaşın aynı kredi kartında olduğu gibi gelirin belirli bir katı borçlanma limiti olacak. Örneğin ev, otomobil almış bir kişi gelirine göre tüketici kredisi de çekmek isterse buna engel olunacak. Düzenlemenin mevcut borçluları kapsaması beklenmiyor.

Ancak halen bankalara borcu olanların bundan sonra yapacakları borçlanmaların önünün kesilmesi gündemde. Böylece kredi kartına getirilen gelirin 4 katı olması düzenlemesi de daha etkin olabilecek. Düzenleme yapılmasınındaki en büyük zorluklardan birisi kredi kartında olduğu gibi kişilerin borç bilgilerine sağlıklı ulaşmanın sağlanabilmesi sorunu. Bankacılık kaynakları kredi kartına getirilen limit için Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin çalışmarı ilerlettiği yönünde bilgi veriyor. Merkez Bankası kayıtlarına göre 299 milyar lirayı bulan hanehalkı borç rakamının harcanabilir gelire oranın gitgide yükselerek 3 yılda yüzde 43'yen yüzde 50'nin üstüne çıkması ekonomi yönetimi endişelendiriyor.
Diğer yandan bir süredir gündemde olan bankaların vatandatan yapılan işlemlerde aldığı ücret ve komisyonların bir kısmının kaldırılmasıyla ilgili çalışmanın BDDK bünyesinde yapıldığı ve bitirilmek üzere olduğu ifade ediliyor.
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • iyi olur20 Kasım 2013 16:04

    çok iyi yapacaklar,bu ithal yoluyla yabancı otoya giden milyarları durdurur döviz çıkışını da frenler cari açığa da iyi gelişme olur.

  • NS20 Kasım 2013 14:59

    çoktan yapılmalıydı...1000 TL maai alan adama 20 bin liralık kredi kartı limiti 5 dakikada tütetici kredisi veriliyor...dünyanın hiç bir ülkesinde yok...

  • düzenleme20 Kasım 2013 11:03

    BDDK yılldır yollarda kart dağıtımını görmedi kredi verilirken hiç bir şey gözden geçirilmedi istedikçe vatandaşa verildi artık çok geç borç batağında milyonlarca insan var.