BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaBabacan piyasaları değerlendirdi----

Babacan piyasaları değerlendirdi

Babacan piyasaları değerlendirdi
24 Şubat 2014 - 10:50 www.finansgundem.com

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, global gelişmelerin piyasalara etkilerini değerlendirdi

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20’lerin dönem başkanlığını yürüten Avustralya’nın Sidney şehrindcve global gelişmelerin piyasalara etkilerini Hürriyet'ten Gila Benmayor'a değerlendirdi.

İşte Benmayor'un o yazısı;

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Sidney’de yaptığı açıklamada Merkez Bankası’nın attığı adımları ‘son derece olumlu’ olarak değerlendirirerek, “Türkiye’de bir otorite boşluğu var mı?
Gerçekten hükümet mi var yoksa bir hükümet artı farklı alternatif bir yapı mı var? gibi sorular piyasalar açısından önemli. Siyasi istikrarı etkileyecek bir husus. Ama Hükümetin ‘ben buradayım, kontrol bizde’ mesajı etkili oldu” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, G20’lerin dönem başkanlığını yürüten Avustralya’nın Sidney şehrinde, hükümet ve Merkez Bankası’nın attığı son adımları ve global gelişmelerin piyasalara etkilerini Hürriyet’e değerlendirdi. Merkez Bankası’nın son aldığı kararın piyasalar üzerindeki etkisinin son derece olumlu olduğunu söyleyen Babacan, “Bunu zaten içerde, dışarıda herkes teslim ediyor. Ama öte yandan bizim son haftalarda attığımız adımlar önemli. Meclis’e sunduğumuz yasalar ve bazı bakanlıklarda yaptığımız görevlendirme değişiklikleri de önemli oldu. Çünkü Türkiye’de bir otorite boşluğu var mı? Gerçekten hükümet mi var yoksa bir hükümet artı farklı alternatif bir yapı mı var? gibi sorular piyasalar açısından önemli. Siyasi istikrarı etkileyecek bir husus. Hükümetin “ben buradayım, kontrol bizde” mesajı etkili oldu” dedi.

OLMAZSA OLMAZ KOŞULLAR
Türkiye’nin uzun vadeli çözümlere duyduğu ihtiyacı bir kez daha dile getiren Babacan, “Tabii son dönemde atılan adımlar kısa vadede yatıştırır ama orta ve uzun vadede, hukuk devletinin özelliğini korumak, evrensel temelde hukukun üstünlüğünü her alanda hissettirmek gerekli. Demokrasinin iyi çalışması, temel hak ve özgürlüklerde en iyi standartları hedeflemek, kurallı bir piyasa ekonomisi, hesap verebilirlik anlayışı, yolsuzlukla mücadele, güçlü bir irade bizim ekonomimiz için olmazsa olmaz koşullar. Bunlardan birinin bile eksik olması bize çok zarar verir” diye konuştu.
Babacan dışarıya bağlı başka dalgalanmalar olup olmayacağı konusuyla ilgili ise şunları kaydetti: “Fed açıklama yaptıkça, adım attıkça böyle dalgalanmalar az çok olabilir. Ne yapacaklarını da az çok açıkladılar. Bir noktadan sonra faiz artışı yapacaklarını biliyoruz. Onun ne zaman olacağı belli değil henüz. Dediğim gibi, Fed’in ileride atacağı adımlar belli olduğu için bunlar zaten fiyatlara yansımış durumda. Ama ne zaman ve hangi büyüklükte adım atacağı belli değil henüz. ”
G20 ARTIK SİYASİ KONULARA GİRMELİ
TÜRKİYE’nin 2015’teki G20 başkanlık dönemiyle ilgili çalışmalara da değinen Babacan şu bilgileri verdi: “Başkanlık dönemimizde dışişleri toplantısı yapmayı düşünüyoruz. Meksika yapmıştı ancak Rusya buna yanaşmamıştı. Artık G20 siyasi konulara girsin istiyoruz. Temsil gücü böylesine yüksek, aldığı kararların meşruiyet derecesi de yüksek bir grubun ekonomiyle sınırlı kalmaması gerek. G20 toplantıları sırasında bir Suriye ya da Filistin meselesinin ele alınması çok önemli. G20’lerin bazı üyeleri buna karşı çıkıyor. Zira aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi’ne üyeler ve veto hakları var. Kimi zaman bu hakkı pervasızca kullanıyorlar. Oysa G20’de herkes eşit ve böyle bir ayrıcalık yok. Türkiye’nin başkanlığına gelirsek, öncelikli konuları henüz ilan etmedik çünkü Avustralya yeni başlarken fazla ön plana çıkmak istemedik. Ancak şunu yaptık. Geçen yıl başbakanlık genelgesiyle Türkiye Dönem Başkanlığı G20 Yönlendirme Komitesi kurduk. Komite benim başkanlığımda. Hazine Müsteşarlığı, Merkez Bankası Başkanı, Başbakanlık Müsteşarlığı, İçişleri ve Dışişleri Müsteşarlıkları var. Bunun altında iki alt komite kurduk. Biri lojistik, diğeri içerik komitesi. 10 tane de çalışma grubumuz var. Büyüme, istihdam gibi farklı temalarda çalışıyorlar. Bundan sonra IMF, Dünya Bankası gibi kurumlarla yakın çalışmaya başlayacağız. ”
Dışişleri Bakanlığı’nın uluslararası toplantılarda iyi tecrübesi oluştuğuna da vurgu yapan Babacan, “IMF toplantısında İstanbul’da 15 bin kişi ağırlandı. Liderler toplantısının nerede yapılacağına karar vermedik. Ama farklı şehir olacak” dedi.

Janet Yellen’i beğeniyorum
ULUSLARARASI arena anlamında yeni FED Başkanı sıfatıyla Sydney’e gelen Janet Yellen’i Merkez Başkanı olarak beğendiğini de söyleyen Ali Babacan, “İyi bir akademisyen ve iyi bir profesyonel. Bernanke’nin katılmadığı toplantılarda onu temsil ettiği için sık görüştük. Sydney’de hep elindeki metinden konuştu, oysa Bernanke böyle toplantılarda sürekli doğaçlama konuşurdu. Yellen’in elinde metin olması, arkasında uzlaşma içersinde olduğu güçlü bir teknik ekip olduğu anlamında. Bu Merkez Bankası Başkanı için önemli. Kısa ve öz konuşmalı” diye konuştu.
Tüm suçu dışarıya atmayalım
G20 Bakanlar zirvesinin ekonomiyle ilgili oturumunda, hem ABD’deki toparlanma hem Avrupa’daki zayıf da olsa büyümenin ele alındığını belirten Babacan, şöyle devam etti: “Hindistan Merkez Bankası Başkanı, “Fed sadece kendine bakıyor, dünyanın geri kalanına bakmıyor” eleştirisi getirdi. Bu noktada ben ara yolu önerdim. Merkez Bankaları’nın iletişim kanalları açık olsun, daha sık görüşsünler, koordinasyon içersinde olsunlar.  Ancak gelişmekte olan ülkelerin kendi ekonomileriyle ilgili, zayıf oldukları ve reform yapmak zorunda oldukları alanlar var. Suçu tamamiyle dışarıya atmayalım.”
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)