BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAYM'den kadınlar için 'soyadı' kararı----

AYM'den kadınlar için 'soyadı' kararı

AYM'den kadınlar için 'soyadı' kararı
28 Nisan 2023 - 06:14 www.finansgundem.com

Anayasa Mahkemesi (AYM), Türk Medeni Kanunu’ndaki “Kadın kocasının soyadı önünde önceki soyadını da kullanabilir” düzenlemesini, “eşitliğe aykırı" bularak iptal etti. Mahkeme kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nda yer alan ve kadının evlenmeden önceki soyadını kullanmasını engelleyen kanun hükmünü iptal etti.

Kararın gerekçesinde, erkeğin doğumla kazandığı soyadını ömrü boyunca kullanması mümkün iken, aynı hakkın kadına tanınmamasının eşitlik ilkesiyle bağdaşmadığı vurgulandı.

ERKEĞİN SOYADINI ALMAK ZORUNLU OLMAYACAK

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına atıfta bulunularak, AİHM'in bu konuda farklı muamele nedeniyle ihlal kararları verdiği hatırlatıldı. Buna göre, kadınlar evlendikten sonra artık erkeklerin soyadını almak zorunda kalmayacak.

İstanbul 8'inci Aile Mahkemesi, "Daha önce iki soyadı kullanan kadın, bu haktan sadece bir soyadı için yararlanabilir” düzenlemesinin iptaline karar verilmesi talebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Hükmü oy çokluğu ile iptal eden Yüksek Mahkeme, iptal kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasından başlayarak 9 ay sonra yürürlüğe girmesine hükmetti.

Sudan'dan 170 Türk vatandaşı askeri kargo uçağı ile Türkiye'ye getirildi

 

Ayvalık açıklarında 55 düzensiz göçmen kurtarıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)