BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAyda 175 bin kişi işinden olacak----

Ayda 175 bin kişi işinden olacak

Ayda 175 bin kişi işinden olacak
14 Ekim 2022 - 14:19 www.finansgundem.com

Ekonomide yumuşak iniş beklentileri suya düşüyor. Bank of America, 2023 yılının ilk çeyreğinde ayda 175 bin kişinin işinden olacağını öngörüyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Fed’in faiz artırımlarına başlayacağını duyurduğu sırada dile getirdiği ‘yumuşak iniş’ terimi, popülaritesini yitirmişe benziyor. Moda terim ise ‘sert iniş’. Bank of America ABD Ekonomisi Başkanı Michael Gapen, “Önümüzdeki yılın ilk yarısında başlayacak bir resesyon öngörüyoruz” diyor.

Yumuşak iniş değil, sert iniş

Yahoo’dan Jing Pan’in haberine göre, Bank of America (BofA), ABD ekonomisinde 2023 yılının ilk çeyreğinde ayda 175 bin kişinin işini kaybedeceği konusunda uyarıyor. BofA, daha yumuşak bir iniş yerine daha sert bir iniş bekliyor. En son yayınlanan istihdam raporu, ABD iş gücü piyasasının iyi durumda olduğunu gösterse de, Bank of America, ABD ekonomisinin geleceğini sorunlu görüyor.

Tarım dışı ücret gelirleri yarıya inecek

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Eylül ayında, toplam tarım dışı istihdam 263 bin artarak ekonomistlerin 250 bin artış beklentisini aştı. Bu, aynı zamanda Amerika'nın istihdam büyümesinin doğru yönde ilerlediği anlamına geliyor. Ancak Bank of America, 2022 yılının 4. çeyreğinde tarım dışı ücret gelirlerinin yarıya indirilmesini ve 2023 yılında negatife dönmesini bekliyor. 2023 yılının ilk çeyreğinde banka, ABD'de ayda yaklaşık 175 bin kişinin işini kaybedeceği öngörüsünde bulunuyor.

BofA ayrıca, darbe alacak olanın sadece iş gücü piyasası olmadığının da altını çiziyor. Bank of America'nın ABD Ekonomisi Başkanı Michael Gapen, “Önümüzdeki yılın ilk yarısında başlayacak bir resesyon bekliyoruz” diyor. Gapen, varsayımlarının yumuşak iniş değil, sert bir iniş olduğunun altını çiziyor.

Enflasyon, işsizlik ve Fed

Fed’in ikili bir görevi bulunuyor: Fiyat istikrarını sağlamak ve maksimum istihdamı hedeflemek. Yaşananlar üzerinden bir okuma yapıldığında ilk görevin bir meydan okuma olduğu görülüyor ve bu meydan okumanın açık şekilde kaybedildiği ortaya çıkıyor: Fiyatlar istikrarlı olmaktan çok uzak.

Bu gerçeği veriler de doğruluyor. Haziran ayında, ABD tüketici fiyat endeksi son 40 yılın en büyük 12 aylık artışını gördü. Manşet enflasyon son zamanlardaki zirvesinden soğumuş olsa da, Eylül ayı enflasyon oranı yıllık bazda yüzde 8.2 olarak gerçekleşti ve bu oranın hala endişe verici derecede yüksek olduğu görülüyor.

Fed'in ikinci öncelikli görevi olan iş gücü piyasası ise görece çok daha iyi durumda görünüyor. Eylül ayında, işsizlik oranının son 10 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,5'a düştüğü görülüyor.

İş gücü piyasasının sıcaklığı ve yaygın enflasyon göz önüne alındığında, Fed’in fiyat seviyelerini kontrol altına almak için faiz oranlarını agresif bir şekilde yükselttiği ve yükseltmeye devam edeceği gözleniyor. Fed, geçen ay gösterge Faiz oranlarını 75 baz puan artırarak üst üste üçüncü kez rekor faiz artırımına gitme yolunu seçmişti. Gapen, Fed'in faiz artırım hamlesini sürdürmesini ve şahin tavrını devam ettirmesini bekliyor. Gapen, “Fed, enflasyonu düşürmek için iş gücü piyasalarındaki bazı zayıflıkları kabul etmek zorunda kalacak. Bu nedenle, iş gücü piyasasında altı aylık süre zarfında belirgin bir zayıflık görebiliriz” diyor.

Fed'in 2023 yılı işsizlik oranı için son tahminleri ise ortalama yüzde 4,4 seviyesinde. Gapen ise ülkedeki işsizlik oranının gelecek yıl yüzde 5 hatta yüzde 5,5 seviyelerine yükseleceğini tahmin ediyor.

Hisse senetleri piyasasında yön aşağı mı?

Negatif istihdam artışı ve durgunluk beklentileri muhtemelen borsa için de iyiye işaret etmeyecek. Ekonomi daraldığında, şirket karlarının genellikle olduğu gibi yine kötüleşeceği bekleniyor. Aslına bakılırsa, hisse senetlerinin şimdiden önemli darbe aldığı görülüyor. S&P 500 endeksinin yüzde 25 oranında düşmesi de bunu kanıtlıyor.

Bank of America ABD Hisse Senedi ve Nicel Strateji Başkanı Savita Subramanian yaptığı açıklamada, gösterge endeksin ‘pahalı’ ve ‘süper sıkışık’ olduğunu söylüyor. Subramanian, “Şu an için yatırımcılar açısından elde tutulacak en kötü şey S&P 500 endeksi. Eğer 10 yıllık bir yatırım ufkunuz varsa, S&P 500'ü tutup izleyip bekleyebilirsiniz” diyor.

Küçük ölçekli hisse senetleri ya da enerji ve sağlık sektörleri

Subramanian, “Ancak bugünden önümüzdeki 12 ay sonrası arasında ne olacağını soruyorsanız, endeksin dipte olduğunu düşünmüyorum” diye ekliyor. Subramanian, yatırımcıların ne yapması gerektiği konusunda ise şunları söylüyor: “Küçük ölçekli hisse senetleri, enerji ve sağlık hizmetlerinde fırsatlar görüyorum.”

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları 6 haftanın en yüksek seviyesinde

 

ABD'de işsizlik 50 yılın dibinde

 

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları arttı

 

ABD enflasyona alışmak zorunda

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)