BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem'Ay başında yükselt, ortasında düşür'----

'Ay başında yükselt, ortasında düşür'

'Ay başında yükselt, ortasında düşür'
09 Şubat 2014 - 09:04 www.finansgundem.com

​Zincir marketlerle ilgili müşteriyi yakından ilgilendiren bir iddia ortaya atıldı...

Zincir marketler ürünlerin fiyatını müşterilerin maaş gününe göre ayarlamaya başladı. Aybaşında fiyatları yüksek tutan zincirler, ayın 15'inden sonra indirim ve promosyon yaparak fiyatı düşürüyor

Sabah'ın haberine göre Zincir marketler kâr marjlarını artırmak için, ürünlerin fiyatını müşterinin maaş aldığı güne göre ayarlamaya başladı. Aybaşlarında fiyatları normalden yüksek tutan bazı marketlerin, ay ortasından itibaren fiyatları yüzde 5-10 oranında indirdiği ileri sürüldü. 

"AYIN 15'İNİ BEKLİYORUM" 
İsminin açıklanmasını istemeyen bir tüketici, "Her aybaşında maaşım yatar yatmaz toplu alışveriş yapıyorum. Fiyatları son 3 aydır takip ediyorum. Ürünlerin fiyatı ayın 1'inden itibaren yükseliyor" dedi. Bu nedenle toplu alışveriş için ayın 15'inden sonrasını tercih ettiğini belirten tüketici, aynı ürünlerde fiyatın yüzde 5-10 arasında düştüğünü iddia etti. 

PROMOSYON ETKİSİ 
Perakende danışmanı Nurullah Öztürk, marketlerin özellikle ayın 15'inden sonra promosyonlar yaptığını söyledi. Tüketicinin harcama hızının ayın son günlerinde iyice düştüğünü belirten Öztürk, "Market yönetimleri ciroyu dengede tutmak için indirimler ve kampanyalar yapıyor. Tüketiciye fiyatların düşük gelmesi bundan kaynaklanıyor" dedi. 

FİYAT FARKINA DİKKAT! 
Öztürk, sektörün kârlılık oranlarının son dönemde iyice düştüğünü belirterek, tüketiciyi birçok market zincirinin rafta ve kasada farklı fiyat uygulamasına karşı uyardı. Öztürk şöyle konuştu: "Fiyat farkının iki sebebi var. Birincisi bilinçli yapılanlar. İkincisi de tamamen personel hatası. Personel genel merkezde belirlenen fiyatları etiketlere hemen geçirmiyor. Ancak müşteri fark ederse parası iade ediliyor." 

GRAMAJA BAKMAK ŞART
Uzmanlar, tüketicileri ürünlerin gramajı konusunda da uyardı. Ürünlerin gramajını düşürürken, fiyatını aynı oranda indirmeyen zincir marketler, tüketiciyi mağdur ediyor. Gramaj oyunu yapılan ürünlerin başında yoğurt, peynir, küp şeker, gofret, salça ve konserve geliyor. Bir ay önce 1 kiloluk ürüne 1 TL veren tüketici, bugün aynı fiyata satılan ürünün 900 grama düştüğünü fark edemiyor. Bu nedenle alışverişte daha dikkatli olmak gerekiyor.

'TÜKETİCİLER PİYASAYI İYİ ARAŞTIRMALI'
Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Şükran Eroğlu, tüketicilerin her birinin iyi birer piyasa araştırmacısı olduğunu söyledi. Ev ekonomisini idare edenlerin fiyatları yakından takip etmesi gerektiğini belirten Eroğlu, "Benim de gözlemlediğim fiyatların marketlerde ayın ortasından itibaren düştüğü yönünde. Ancak dikkat ediyorum, bu dönemde promosyonları devreye alıyorlar. Asıl önemlisi rafta ve kasada farklı fiyat uygulaması. Burada her türlü gelişme tüketici lehine. Tüketici itiraz edip parasını geri alabilir" dedi.

NORMALE DÖNÜŞ BAŞLADI
Perakende uzmanları, 17 Aralık'tan sonra durgunlaşan piyasanın son günlerde yeniden normale döndüğünü söyledi. Market alışverişlerindeki harcama oranının aralık başı seviyesini yakaladığını belirten Nurullah Öztürk, "Elbette satışlar henüz beklenen oranda değil ancak tüketicilerin hiçbiri standardından vaçgeçmiyor. Herkes eski alışkanlığını devam ettirmek istiyor. Özellikle gıda bu tür dönemlerden en az etkilenen alanlardan biri" dedi.
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fatih09 Şubat 2014 14:42

    Bazı marketlerde çok karşılasıyorum. x firmanın Ankara civarındaki bir çok marketinden alışveriş yaptım sürekli başıma geliyor, bunun çalışan hatası olduguna ınanmıyorum, en son salatalık aldım 2.50 den salatalığı 5.99 dan geçmiş olur mu böyle dedik, biz diğer salatalıktan zannettik dediler. bazı marketler bilinçli yapıyor.

  • mahalle bakkalı09 Şubat 2014 14:36

    bu yenı bırsey değil 2000 yılından berı aynı

  • ahmet09 Şubat 2014 14:11

    Bu haberin hiç tutar tarafı yok,çünki insanlar kredi kartıyla alışveriş yapıyorlar herkes de bir sürü kart var her kartında ayrı ayrı hesap kesim tarihi ,kimse ay başında nakit harcıyor diye birşey yok.

  • ali erk09 Şubat 2014 12:46

    açgözlülüğe bak, hep hırsız olmuş insanlar. şeriat bu nedenle olmalı zaten, insan kanunu sahte....

  • .09 Şubat 2014 09:49

    bunu herkes bılıyor.. hatta bir markette basıma gelen su.. bir urun var 3 fiyat var :D dedım ne ıs ?? dedıelr fıyat deşıyor.. ben sandım kı yakıt fıyatına gore dolara gore ayar yapıyorlar madgur karsıladım.. asıl nedne bu demekki :D

  • baturayersin09 Şubat 2014 09:49

    memur maaşını 15 de alıyor onlarta göre nasıl ayarlama yapılıyor

  • mrt olk09 Şubat 2014 09:18

    Ozelikle yemek ceki gecen marketlerde1 ile 15 arasi fiyatları yukseltiyorlar diye bur magaza müdürün den duymustum.