BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinAvrupa’ya seyahat için doğru zaman mı?----

Avrupa’ya seyahat için doğru zaman mı?

Avrupa’ya seyahat için doğru zaman mı?
13 Eylül 2022 - 17:12 www.finansgundem.com

Pandemi kaynaklı sorunlara rağmen Avrupa’ya seyahat bu yaz oldukça popüler bir tercih oldu. Avrupa’nın turist çekmeye sonbaharda da devam edeceği tahmin ediliyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi kaynaklı birçok soruna rağmen, Avrupa'ya seyahat bu yaz popüler bir arayış olarak öne çıktı. Bu popülerliğin sonbaharda da devam etmesi öngörülüyor. Bunda, revize edilmiş havayolu kapasitelerinin ve güçlü ABD doları tarafından teşvik edilen düşük ücretlerin büyük katkısı olduğu kabul ediliyor.

Forbes’tan Ted Reed’in haberine göre, Eylül-Ekim ayları arasındaki ‘omuz sezonu’ daha soğuk havalar ve daha az kalabalık nedeniyle Avrupa'ya seyahat etmek için en iyi zamanlardan biri olarak kabul ediliyor. Bu yıl, aynı zamanda, yaz aylarında oldukça esneklik kazanan önemli Avrupa havalimanlarında daha kolay seyahat etmek anlamına da gelebilir. Avrupa’yı saran enerji krizine rağmen, havaalanlarındaki yüksek kapasitenin, Avrupa’ya seyahat furyasını normalde sezon dışı olan sonbahar aylarının sonuna kadar uzatması bekleniyor.

Güçlü dolar

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Londra merkezli küresel havacılık bilgi ve danışmanlık şirketi Ishka'nın danışmanı Paul O'Driscoll, Avrupa'ya seyahat eden Amerikalılar için güçlü dolar ve nispeten yüksek havayolu kapasitesinin daha düşük ücretler anlamına gelebileceğini söylüyor. O'Driscoll, “Kapasite açısından bakıldığında, özellikle ABD doları ile ödeme yapanlar için cazip bilet fiyatları mevcut” diyor. O'Driscoll, OAG (Official Airlines Guide) programlarının Kasım ve Aralık ayları için yayınlanan Atlantik ötesi kapasitenin 2019'da olduğundan biraz daha yüksek olduğunu gösterdiğini aktarıyor.

O'Driscoll, “ABD merkezli United Airlines ve Delta Airlines şirketleri, transatlantik rotalarda 2019'da olduğundan daha fazla kapasite planladı. United Airlines kapasitesini yüzde 10 artırırken Delta Airlines da bu oran yüzde 6 oldu. Asya'ya giden birçok rotanın henüz toparlanamaması nedeniyle, transatlantik pazarlar bu kapasitenin tek çıkış noktası olarak öne çıkıyor” şeklinde konuşuyor. Aynı zamanda, Amerika'nın Doha ve Tel Aviv'in yanı sıra Avrupa destinasyonlarını da içeren Aralık ayı programı, yüzde 0,3 daha az kullanılabilir koltuk ile 2019 yılı ile uyum gösteriyor.

O'Driscoll, “İskandinav havayolları SAS ve Finnair, Rusya hava sahası yasağından en çok etkilenen havayolu şirketleri olarak kapasitelerini yeniden transatlantik rotalara çevirdi. SAS, 2019 yılına kıyasla yüzde 20 daha fazla koltuk planlarken Finnair’de bu oran yüzde 60’ı buluyor” diyor.

Hedef ABD’li yolcular

Parite açısından bakıldığında ise O'Driscoll, “Euro ve sterlin karşısında doların gücü ve Avrupalıların doğalgaz ve elektrik fiyatlarındaki artış beklentisi sonucu bu kış ödemeye hazırlandıkları faturalar, havayolu şirketlerinin uçaklarını doldurmak için muhtemelen ABD yolcularını arayacağı anlamına geliyor. Sterlin 1985'ten bu yana ABD doları karşısında en zayıf seviyesindeyken, transatlantik bir yolculuk için iyi bir zaman olabilir” şeklinde konuşuyor.

Yüksek enflasyon

Seyahat yazarı Joe Brancatelli ise Avrupa seyahatinin bazı artılarının bazı olumsuzluklar nedeniyle sıfırlanabileceği konusunda uyarıyor. Brancatelli, “Euro ve sterlin, dolar karşısında tarihsel olarak zayıf seyrediyor. Ama şimdi, ABD'de olduğundan daha yüksek olan enflasyonu temelde dengeliyor” diyor. Brancatell ayrıca, Avrupa'nın büyük bir bölümünün Rus enerji teslimatlarında bir düşüşle karşı karşıya kalmasıyla birlikte, “Sokak lambaları daha fazla sönecek, mağazalar daha soğuk olacak ve hatta oteller ve Airbnb'lerde bile ısınma sorunları yaşanacak. Dolayısıyla, Avrupa seyahatinizde yanınıza daha kalın giysiler almanız yararınıza olabilir” diye uyarıyor.

Yaz bitmemiş gibi

United Airlines küresel ağ planlama ve ittifaklardan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Patrick Quayle, “Avrupa'ya yönelik talep çok güçlü. Rakamlardan da bunu görebiliyoruz. 96 yıllık tarihimizde ilk kez Atlantik Okyanusu'nu aşan en büyük havayoluyuz” diyor. Quayle, “Ortaklarımızın ulaşım merkezlerinin yanı sıra Afrika ve Yakın Doğu'ya yönelik çok çeşitli bir portföyümüz bulunuyor” şeklinde konuşuyor.

Quayle, “Genel olarak, gerçekten güçlü bir Eylül ayı yaşıyoruz. Yaz sona ermiş gibi görünmüyor; o kadar güçlü. Mexico City, Karayipler, Avrupa gibi destinasyonlara olan talep yaz aylarında olduğu gibi oldukça yüksek. Tarihsel olarak bakıldığında ise Ağustos ve Eylül arasında bir düşüş olur ancak bu yıl bunu görmüyoruz” diyor.

Heathrow Havaalanı eski günlerine dönüyor

Bu yaz, Londra Heathrow Havaalanı, transatlantik gezginler için önemli bir geçiş noktası oldu. Geçen ay, havalimanı yolcu kapasitesiyle ilgili koyduğu üst sınırı Ekim ayına kadar uzatmıştı. Yetersiz havalimanı çalışanı sorunu nedeniyle uygulanan bu üst sınıra göre, günlük giden yolcu sınırı 100 bin olarak belirlenmişti. Amsterdam Schiphol Havaalanı da aynı şekilde yolcu sınırını, 69.500 yolcu ile sınırlamış ve bu kuralı Ekim ayına kadar uzatmıştı.

American Airlines CEO'su Robert Isom, şirketin transatlantik uçuşlarından elde ettiği gelirin 2019 yılı seviyelerini aştığını söyledi. Avrupa ülkeleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin aksine, havayolu endüstrisine mali yardımda bulunmadığından, Avrupa dahil dünyanın pek çok yerinden çok daha iyi hazırlanma fırsatı bulduklarını ifade eden Isom, “Hıza yanıt vermek ve uyum sağlamak çok zor. Bir düğmeyi çevirip insanların geri gelmesini sağlayamazsınız” şeklinde konuştu.

Isom, Heathrow'daki Amerikan operasyonlarının ‘büyük ölçüde istikrara kavuştuğunu’ belirtti. Isom, “Heathrow'u inceleyin. Bu yazın başlarında bildirilenden çok daha farklı bir ortam” dedi.

Grevlere dikkat

Brancatelli, seyahat trafiği zayıfladıkça havalimanlarında koşulların daha iyi olması gerektiğini söylüyor. “Ancak, düşük ücretli hatlar grevlerle karşı karşıya ve bu, biraz olsun etrafı gezme isteğinizi kötü etkileyebilir” diyen Brancatelli, “Personel alımı ise gümrük operasyonları için hala bir sorun olmaya devam ediyor” diye uyarıyor. Brancatelli, grevler nedeniyle kara taşımacılığının şüpheli olabileceği, demiryolu ve otobüs ağlarının ise kesintiye uğrayabileceği konusunda uyarıyor. Brancatelli, araç kiralama bedellerinin ise çok pahalı ve benzin fiyatlarının da çıldırmış durumda olduğunun altını çiziyor.

Brancatelli, Avrupalı ​​gezginlere, mümkünse aktarmasız uçmalarını ve birden fazla destinasyonu ziyaret etmek yerine tek bir merkez seçip tatillerini orada geçirmelerini tavsiye ediyor.

Rus turistlerin Avrupa'ya seyahatleri yüzde 95 azaldı

 

Hangi ülkelere TC Kimliği ile seyahat ediliyor

 

Seyahat edeceğiniz yeri seçerken mutlaka dikkat etmeniz gerekenler

 

Güçlü ABD Doları ile seyahat edebileceğiniz en uygun 8 ülke

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)