BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasa'Avrupalılar alçaklık etti'----

'Avrupalılar alçaklık etti'

'Avrupalılar alçaklık etti'
18 Mart 2013 - 07:10 www.finansgundem.com

Güney Kıbrıs Yönetimi Lideri Anastasiadis, Avrupa Birliği'ne ağır ithamlarda bulundu

AB’nin 10 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında halkının bankalardaki birikimlerin tıraş edilmesini kabul eden Rum lider Anastasiadis bunun nedenini şöyle açıkladı: “Masaya oturduğumda karar zaten verilmişti. Bana, ‘Ya bu şartları kabul et, ya da bankaların ve ülken batsın’ dediler. Mecbur kaldım, kabul ettim.”
KIBRIS Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, AB’nin 10 milyar euroluk kurtarma paketi karşılığında halkın bankalardaki birikimlerin tıraş edilmesini kabul etmesinin nedenleri açıkladı. Hürriyet'in haberine göre, Anastasiadis, “Masaya oturduğumda karar zaten verilmişti. Bana, ‘Ya bu şartları kabul et, ya da bankaların ve ülken batsın’ dediler. Mecbur kaldım kabul ettim” yorumunu yaptı. Brüksel’deki AB Maliye Bakanları’nın oluşturduğu Eurogroup toplantısında ekonomik krizdeki Rumların kurtarılması görüşmelerinde perde arkasında yaşananlar ortaya çıkmaya başladı.
ALMANYA KARAR VERDİ
Toplantıda kontrolü eline alan Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble yanına IMF Başkanı Christine Lagarde’ı alarak, “Rum bankalarındaki hesapların tümünden yüzde 40 oranında kesinti yapılsın” dedi. Eurogroup Başkanı Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Alman Bakan’ın direktiflerini başını sallayarak onayladı. Masada oturan Rum Maliye Bakanı Mihalis Sarris, üst katta heyecanla bekleyen Rum lider Nikos Anastasiadis’in yanına çıkarak Almanların şartlarını söyledi. Anastasiadis iki kez ‘Toparlanın burayı terkediyoruz’ çıkışı yaptı.
BANKALAR SALI KAPANACAK
Ancak her seferinde AB yetkilileri, “Salı günü bankalarınız açıldığında iki bankanıza AB Merkez Bankası Euro akışını kesecek. Bu son şansınız önce bankalarınız sonra da Kıbrıs batacak” uyarısında bulundu. Anastasiadis Alman Bakan’ın şartlarını yumuşatması için Almanya Başbakanı Angela Merkel başka olmak üzere bulabildiği tüm AB liderlerinden yardım istedi. 10 saat süren maraton pazarlıkların sonucunda Almanya kesinti oranlarında geri adım attı, Anastasiadis de banka ve devlet borçların doğrudan halktan tahsil edilmesini kabul etti.
17 günlük başkan bir günde çöktü
BAŞKAN seçildiği iki hafta önce omuzları dik objektiflere poz veren Anastasiadis Brüksel’den çökmüş bir halde döndü. Hemen yazılı açıklama yaparak, “Daha 17 günlük başkanım. Büksel’e gittiğimde kararlar zaten alınmıştı, bana bildirdiler. Kabul etmeseydim, önce Laiki Bankası (Halk Bankası) ardından da Cyprus Bank batacak, resmi iflasımızı ilan edecek, Euro’dan çıkmak zorunda kalacak ve daha önce kullandığımız Kıbrıs Lirası da bir günde en az yüzde 40 develüasyona uğrayacaktı. Finans sistemimiz çökecek ve binlerce kişi işsiz kalacaktı. Kıyamet senaryosu karşısında en az acı veren formül bu oldu” diyerek başına gelenleri anlattı.
Karar çok zor geçer
RUM lideri dün televizyonlardan ulusa sesleniş konuşması yapacaktı. Parlamentonun olağanüstü toplantısı ile konuşmasını, bugüne erteledi. 56 sandalyeli parlamentoda AB kararlarının yasalaşması için salt çoğunluk 29 oy gerekli. Anastasiadis ve ortağı milliyetçi DİKO partisinin 28 oyu bulunuyor. Bu durumda küçük sağcı partilerin de desteğine ihtiyaçları var.
Rumlar denek oldu
GÜNEY Kıbrıs’ta çalışmalarını yürüten Alman ekonomi ve politika analisti Hubert Faustman, bireysel mevduatlardan kesinti yapılarak borçların halka ödettirilmesi metodunun ilk kez uygulanan bir deney olduğunu söyledi. Faustman şu görüşleri savundu: “Kıbrıs Rum yönetiminin küçük bir ekonomiye sahip olması nedeniyle başta Almanya olmak üzere AB’nin patronları sonuçları izleyecek. Bankalar açılınca ne olacağına bakacaklar. Bankalardan çok hızlı bir şekilde sermaye kaçışı görülürse, işler kötüye gidecek. Ancak durum sadece meydanlarda halk öfkesi ile sınırlı kalırsa deney başarılı olacak.”
Ortaklarımız bize ihanet etti
Rum bankalarında paraları olan Ruslar en az 3.5 milyar euro kaybetti.
Rum Başpiskoposu Hrisostomos “Arupalı ortaklarımızın yaptığı alçaklıktır. Ortaklarımız, dostlarımız bize ihanet etti. Bugün düştüğümü durumun sorumluları da hapse gitmelidir. Hazır olduğumuzda euro çıkmalıyız. Biz gidersek Euro bölgesi çöker” dedi.
Bankaların Salı günü açılıp açılmayacağı belirsiz. Rum Yönetimi, bankaların açılması halinde hem Rum hem de yabancı yatırımcıların toplu şekilde para çekmelerinden korkuyor. Bankaların Çarşamba günü bile açılmaması mümkün. (Bu konu ba bu akşam ya yarın kesinlik kazanır)
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)