BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAvrupa bankalarının belini doğrultması zor----

Avrupa bankalarının belini doğrultması zor

Avrupa bankalarının belini doğrultması zor
21 Temmuz 2020 - 13:36 www.finansgundem.com

2008 Finansal Krizi nedeniyle yaşadığı darbelerin altından halen kalkamayan Avrupalı finans devlerini korona virüs krizi sonrasında çok daha kötü bir gelecek bekliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel yatırım danışmanlığı firması Oliver Wyman'ın raporuna göre, Avrupa bankaları korona virüs krizinin bir sonucu olarak önümüzdeki üç yıl içinde 800 milyar euro kredi zararı ve gelirlerine 30 milyar euroluk bir darbeyle karşı karşıya kalacak.

Financial Times’ın haberine göre, danışmanlık firmasının beklentileri çoğu ülkenin ikinci bir kilitlemeden kaçınarak yavaş bir ekonomik iyileşmeyi hedefleyeceği yönünde. Bu senaryoya göre kötü krediler üç yıl içerisinde 400 milyar euroya yükselerek yaklaşık 2,5 katı seviyesinde dalgalanması tahmin ediliyor.

Virüsün ciddi bir ikinci dalgasının oluştuğu en kötü senaryoya göreyse bu rakamla iki katına çıkıyor ve kötü kredilerin toplam kredilere oranı %10’a yükseliyor.

Oliver Wyman'ın Avrupa Finans Hizmetleri Eş Başkanı Christian Edelmann, "Salgının sektörü felç etmesi pek olası değil, ancak pek çok banka çok zayıf getirilerle belirsizlik durumuna itilecek" dedi. Edelmann bankaların geleceğine ilişkin raporunda, "Daha fazla şoka karşı son derece hassas olacaklar, kredi vermede riskten kaçınma eğiliminde olacaklar ve dönüşüm çabalarını finanse etmek için mücadele edecekler" dedi.

Avrupa bankalarında sorunlu kredi riski yükseldi

2008 Finans Krizi'nden halen toparlanamadılar

Avrupa bankaları 2008 Finansal Krizi’nden bu yana krizin etkilerinden kurtulmak için mücadele ederken aşırı rekabetçi ve parçalanmış bankacılık ortamında azalan kazançlarını toparlamaya çalışıyorlardı. Kıta Avrupası’ndaki ve İngiltere’deki bankalar ABD’li rakiplerinin yarısı kadar kâr elde edebiliyorlar. Güney Avrupa’da İtalya ve Yunanistan’daki pek çok banka halen kriz döneminden var olan borçları sebebiyle sorun yaşıyorlar.

ABD'nin en büyük beş bankası ise yılın ilk yarısındaki potansiyel kredi kayıpları için şimdiden 55 milyar dolar ayırdı. Ayırılan bu miktar son on yılın en yüksek ticari bankacılık gelirleriyle dengelendi. Ancak Banka yöneticileri ikinci yarıda bu trendin bozulabileceğini belirtiyor.

Avrupalı kredi kuruluşları bu hafta ikinci çeyrek sonuçlarını bildirmeye başladılar ve Deutsche Bank gibi en büyük bankaların bazıları, ilk çeyrekte elde ettikleri 50 milyar dolardan daha fazla provizyondaki kredi seviyesinin artacağı konusunda uyarıda bulundular.

Kovid-19 aynı zamanda uzun vadedeki aşırı düşük faiz oranları nedeniyle de bilançolara zarar verecek. Beklenen kredi kayıpları sonrasında bankaların gelirleri, ikinci bir karantina önlense bile, bu yıl 385 milyar eurodan 180 milyar euroya düşebilir. Oliver Wyman'ın tahminlerine göre, gelirler 2022 yılına kadar 2019 seviyelerine geri dönemeyecek ve 2022’de de 535 milyar euro ile 2019 gelirlerinden 30 milyar euro daha aşağıda kalacak.

AB liderleri kritik fon konusunda anlaştı

 

Piyasalarda günün ilk yarısı

 

Avrupa borsaları yükselişle açıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)