BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAVM'ciler de kirada çözüm bulamıyor!----

AVM'ciler de kirada çözüm bulamıyor!

AVM'ciler de kirada çözüm bulamıyor!
30 Kasım 2016 - 12:22 www.finansgundem.com

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın AVM kiralarının dövizle alınmasına düzenleme getirileceği açıklaması gözleri AVM'cilere çevirdi. Sektör ise, 'çözüm bulamıyoruz' diyor

Ekonomide TL atağına geçen hükümetin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da AVM'lerdeki döviz kiralarına işaret ederek ‘geçici düzenleme' yapılabileceğini açıkladı. Erdoğan'ın açıklaması AVM yatırımcılarının tepkisini çekti.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hulusi Belgü, şu ana kadar hem AVM yatırımcısını hem de perakende sektörünü zora sokmayacak bir çözüm yolu bulamadıklarını kaydetti.

PARTİLER ÜSTÜ MESELE

TL ile kiranın hayata geçmesi halinde düzenlemenin ‘denge' yaratması gerektiğine vurgu yapan Belgü, “Bu sektörün perakende dışında diğer bacakları da var. Yabancı yatırımcısı var. AVM'lerin büyük bir kısmı döviz kredisi ile yapıldı. Bunu bir şekilde dengelemek lazım. Dövizle kredi alan yabancıyı da ürkütmemek gerekiyor. Biz aylardır bankalarla ve perakendecilerle konuşuyoruz ama bir çözüm bulamadık” diye konuştu.

Sektörün perakende kısmını temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise artık TL ile kiralama konusunun Türkiye açısından ‘kadın hakları' konusunda olduğu gibi partiler üstü bir mesele haline geldiğini kaydetti. Sadece son 1.5 ayda dövizdeki artış nedeni ile mağazaların kira maliyetlerinin yüzde 15 arttığını dile getiren Öncel, şöyle devam etti: “Eğer olabiliyorsa 2 yıllık sabit kira uygulaması piyasaların ateşini söndürür. Kiraları, 2.30-2.40 TL'ye sabitleyen AVM'ler de var. Ancak özellikle büyük AVM gruplarının da yer aldığı yüzde 50'lik kesim hâlâ kiralarda fikslemeye gitmedi. Gayrimenkulde 6-7 yılda geri dönüş alınabiliyor zaten. 15 yıllık AVM neden dövizle kira alsın?”

Sözcü

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)