BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAsya devinde büyük para krizi----

Asya devinde büyük para krizi

Asya devinde büyük para krizi
10 Haziran 2022 - 15:13 www.finansgundem.com

Japonya’nın para birimindeki kayıplar 130 dolar kritik seviyesini aştı. Uzmanlar Japon Yeni’nde 1998 Asya Finans Krizi benzeri bir düşüşün yaşanmasından endişeleniyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Japon Yeni Perşembe günü New York’taki işlemlerin sona ermesinin ardından tarihi bir destek seviyesinin gerisine düştü. Japonya para birimi dolar karşısında 20 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından spekülasyonlar yükseldi ve düşüşler daha da derinleşti.

Uzak Doğu ülkesinde öğlen saatlerinde 1 dolar 134,45 yene kadar yükseldi. 2002 yılında yaşanan bankacılık krizi sırasında dolar 135,15 yene kadar yükselmişti. 1998 Asya finans krizi döneminde ise 1 dolar 145 yenin üzerine çıkmıştı.

Japonya Merkez Bankası'nın Mart ayında para politikasını sıkılaştırmaya karşı karar vermesinin ardından yen altı yıldır işlem gördüğü dar aralıktan düşüşünü başlatmıştı. ABD'de ve diğer ülkelerde de faiz oranları arttıkça, tüccarlar bu ülkelerin devlet tahvilleri ile Japonya'nın getirileri arasındaki genişleyen farka odaklandı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre değer kaybeden yen, Japon ekonomisi için ithal malların maliyetini artırıyor. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda, tüketicilerin kamuoyunun tepkisinin ardından fiyat artışları karşısında daha "hoşgörülü" hale geldiği iddiasını geri çekmek zorunda kaldı.

Bank of America Japonya Döviz ve Faiz Stratejisi Başkanı Shusuke Yamada, ABD'deki resesyon korkuları doların son birkaç haftadır devam ettirdiği yükselişini sınırlamış olsa da yatırımcıların Japonya ile ABD arasındaki faiz oranı yayılımının birkaç yıl boyunca devam ettirmesini beklediğini söyledi.

Yamada, "ABD'deki yavaş bir ekonomik durgunluk yen için olumsuz olabilir" dedi.

Perşembe günkü düşüşlerin ardından yen üst üste beş gün boyunca değer kaybetti. Söz konusu hareket Japon yatırım bankası Nomura dahil olmak üzere birçok yatırım bankasını harekete geçirdi. Bankalar ani bir şekilde yıl sonu beklentilerini revize etti.

Nomura Döviz Stratejisti Yujiro Goto, “Son fiyat hareketi ve bunu destekleyen temeller göz önüne alındığında, artık dolar/yen paritesinin daha önce varsaydığımızdan daha uzun süre 130 yenin üzerinde kalabileceği riskini öngörüyoruz” dedi.

Nomura’nın yeni beklentisi Japon Yeni’nin Haziran ayında dolar karşısında 132 yende istikrara kavuşmasın yönünde. Bankanın daha önceki beklentisi ise doların 125 yenden işlem göreceği yönündeydi.

Rusya Merkez Bankası Faiz indirdi

 

Sterlinde büyük çöküş tam gaz devam ediyor

 

Dolarda sınırlı geri çekilme

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)