BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemArjantin NATO'ya resmen başvurdu----

Arjantin NATO'ya resmen başvurdu

Arjantin NATO'ya resmen başvurdu
19 Nisan 2024 - 17:02 www.finansgundem.com

Arjantin Savunma Bakanı Luis Petri, Brüksel'de NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana'ya resmen 'küresel ortaklık' talebini iletti.

Batı ile siyasi ve güvenlik alanında işbirliğini derinleştirmek isteyen Arjantin, NATO'ya resmen 'küresel ortaklık' talebini iletti.

Euronews'de yer alan habere göre teklif, Arjantin Savunma Bakanı Luis Petri, Brüksel'de NATO Genel Sekreter Yardımcısı Mircea Geoana ile bölgesel güvenlik sorunlarını görüştüğü sırada iletildi. 

Arjantin'in ittifaka ortak olma isteğini memnuniyetle karşıladığını söyleyen Geoana, NATO karargahında yaptığı açıklamada, "Arjantin Latin Amerika'da önemli bir rol oynuyor. Daha yakın siyasi ve pratik işbirliği her ikimize de yarar sağlayabilir." dedi. 

ABD yirmi yıldır askeri destek sağlıyor

ABD hükümeti, aynı gün Arjantin'e yirmi yılı aşkın bir süredir ilk kez 40 milyon dolarlık dış askeri finansman sağladığını açıkladı.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Arjantin'in böylece daha önce sahip olmadığı ileri teknoloji, güvenlik sistemleri ve eğitime erişimini sağlayabileceği belirtildi.

Latin Amerika'daki tek ortak Kolombiya

Bu adımın Devlet Başkanı Javier Milei'nin sağcı hükümetinin Batılı güçlerle daha fazla siyasi ve güvenlik işbirliğinin önünü açacağı yorumları yapılıyor. 

NATO üyeliği şu anda Avrupa ülkeleri, Türkiye, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri ile sınırlı.

İttifak'ın diğer küresel ortakları arasında Afganistan, Avustralya, Irak, Japonya, Güney Kore, Moğolistan, Yeni Zelanda ve Pakistan bulunuyor. Şu anda NATO'nun Latin Amerika'daki tek ortağı Kolombiya.

NATO ile resmi ortaklık için 32 NATO üyesinin tamamının mutabakatı gerekiyor. 

Arjantin'in kilit NATO üyesi İngiltere ile ilişkileri, iki ülkenin Güney Atlantik'teki tartışmalı Falkland Adaları yüzünden savaşa girdiği 1982'den bu yana gergin.

"NATO üyesi olmayan başlıca müttefik"

NATO'nun Arjantin ile diyaloğu 1990'ların başında başladı. Dönemin yönetiminin Bosna'da barışı koruma operasyonlarına asker göndermesi üzerine eski ABD Başkanı Bill Clinton, 1998 yılında Arjantin'i "NATO üyesi olmayan başlıca müttefik" olarak tanımladı.

Bir ülkeye "küresel ortak" statüsü verilmesi, NATO müttefiklerinin bir saldırı durumunda o ülkeyi savunmaya gelecekleri anlamına gelmiyor. 

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün kurucu antlaşmasının 5. Maddesinde yer alan bu taahhüt ittifakın tam üyeleriyle sınırlı.

HSBC, Arjantin'den çıkıyor

 

Arjantin'in "Çılgın Javier"i 100 günü geride bıraktı!

 

Arjantin Senatosu çılgın başkan Milei'ye "dur" dedi!

 

Arjantin'in kredi notu seçici temerrüde düştü

 

Arjantin'den 50 milyar dolarlık borç takası

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)