BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemArda Ermut Türkiye’nin yatırım manzarasını anlattı----

Arda Ermut Türkiye’nin yatırım manzarasını anlattı

Arda Ermut Türkiye’nin yatırım manzarasını anlattı
15 Aralık 2016 - 18:21 www.finansgundem.com

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut, "Gelişmekte olan yeni pazarlardan da çok ciddi bankaları Türkiye'ye çekmeye başladık” dedi, 2017’den ümitlerinin yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye adına, yatırım adına, finans dünyası adına önemli bir kurum Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım  Ajansı (TYDTA). Türkiye’nin sunduğu yatırım fırsatlarını küresel iş dünyasına tanıtıyor. Görev burada bitmiyor. Türkiye’ye yapılacak yabancı yatırımın her aşamasında yanında, destek veriyor.  Peki Türkiye yatırımda 2016’yı nasıl kapatıyor, yabancı yatırımcıların bakışı nedir, 2017’de beklentiler neler? Soruların yanıtını TYDTA Başkanı Arda Ermut veriyor. Bloomberg HT’de Arzu Maliki’nin sunduğu “Üst Düzey” programına konuk olan Ermut, uluslararası şirketlerin 15 Temmuz sonrası durumu çok çabuk kavradıklarını söylüyor, “Türkiye ile ilgili endişelerinin olmadığını gördük” diyor. Yani ortada bir negatif algı yok. Bu iyi haber.  Ermut, “Şimdi bakıyoruz ki gelişmekte olan yeni pazarlardan da çok ciddi bankaları Türkiye'ye çekmeye başladık” diye konuşuyor. Ekliyor. “2017 için tabi ki daha ümitliyiz.”

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut’un Arzu Maliki’nin sorularına verdiği yanıtlar özetle şöyle:

YABANCI YATIRIMCILARDA NEGATİF BİR ALGI YOK

-2016'da yatırımlar ne düzeydeydi, 15 Temmuz'dan sonra ne tür çalışmalar yaptınız?

Arda Ermut: Türkiye'de varlığı bulunan uluslararası şirketlerin durumu çok çabuk kavradığını ve Türkiye ile ilgili endişelerinin olmadığını gördük. Biz 15 Temmuz sonrası Türkiye'deki uluslararası yatırımcılarla hemen temasa geçtik, “Bir sıkıntınız var mı?” diye. Gördük ki Türkiye'de olan yatırımcılarda negatif bir algı yok, tam tersi bu dönemi yatırım haberlerine ihtiyaç duyulan bir dönem olarak gördüler ve bazı önemli yatırım kararlarını açıkladılar. Mesela PepsiCo'nun yeni yatırım kararı, Abraaj Capital'in 550 milyon dolarlık yeni fonunun açıklaması, Polat Enerjiyle EDF'in açıkladığı yeni yatırım, bizim Amerikalı fonun 2 sene için 950  milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklaması, Samsung, bunun gibi yatırımların açıklanmasıyla ve yine dev finansal kuruluşların GE ve Citibank gibi Türkiye'ye güvenlerini açıklamaları oldu. Bunların hepsi 15 Temmuz sonrası gerçekleşti.

Geçen senenin ilk 6 ayına göre yaklaşık % 50 daralmayla kapatmıştık, tabi ki bu sadece Türkiye ile ilgili bir durum değil, FED ile beraber gelişmekte olan piyasalara giden paranın azalması ve bütün dünyada yatırım iştahının azaldığını gördük.

Zaten 2016'da küresel yatırımlarda %15-20 gibi bir daralma var..
Bu senenin 10 ayında biz yaklaşık 8.1 milyar dolar yatırım çektik, bu seneyi de 10 milyar dolar bandında kapatabilirsek güzel olacak. Geçen sene 16.5 milyar dolar çekmiştik.
Bu sene maalesef hem global gelişmeler hem bölgesel gelişmeler lehimize olmadı, maalesef terör saldırıları yaşadık, yani çok daha iyi kapatabileceğimizi düşündüğümüz bir yılı maalesef enerjimizin bir kısmını bu olaylar yüzünden kaybederek kapatmış olduk.
2017 için tabi ki daha ümitliyiz.
Şunu da unutmamak lazım, buradaki yabancı firmalarda algı problemimiz yok ama, Türkiye'ye hiç gelmemiş firmalarda maalesef ciddi bir algı boşluğu var. Biz bunu mümkün olduğunca gidermeye çalışıyoruz.

-Perakendede özellikle çıkışlar oldu, neden?

Arda Ermut: Artan bir hacim ve konsolide olan bir pazar var, küresel kaynaklı bir çıkış bazı yatırımcılar dayanıp kalabiliyor, bazıları satın alma ve birleşmelerle yerini sağlamlaştırıyor, bazıları da daralıp bu ülkeden çekilip başka ülkelerde devam ediyorlar. Hem global ekonominin iyi olmaması hem de stratejik kararlar almaları dolayısıyla bu çıkışlar olabiliyor. 
Mesela çıkışlar olurken, girişler de oluyor. ICBC geldi, Bank of China şimdi geliyor, şimdi Odeabank sermaye artırımına gidiyor. Şimdi bakıyoruz ki gelişmekte olan yeni pazarlardan da çok ciddi bankaları Türkiye'ye çekmeye başladık.

TÜRKİYE’NİN İHTİYACI OLAN YATIRIMLARI ÇEKECEĞİZ

-2017 yatırımlarında neye ağırlık verilecek?

Arda Ermut: Startup yatırımları, teknoloji yatırımları ve inovasyon gibi Türkiye'nin ihtiyacı olan yatırımları çekmek istiyoruz. İlgilendiğimiz projeler var. Türkiye'nin de genç nüfusu var ve büyük bir potansiyele sahibiz. 

-Güneydoğu ve Doğu Anadolu'ya yatırım çekmek için hangi çalışmaları yapıyorsunuz?

Arda Ermut: Daha emek yoğun ve maliyet yoğun sektörlerde yatırım çekme imkanımız daha fazla fakat üst düzey katma değer gerektiren bazı sektörlerde tabi yatırım çekmemiz zaman alacak. İlk etapta orada bizim hali hazırda Türk yatırımcılarımızı, o katma değer zincirinde yer almış yatırımcılarımızın bir kısmını oraya çekebilirsek ve bir altyapı oluşursa yabancı yatırımcıların da gelmesi kolaylaşacak. Yatırımlarda bu kümelenme mantığı çok işliyor. Oradaki ekosistem oluştukça yatırımlarda umut ediyorum artacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)