BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAntik çağların DNA’sı çıkıyor----

Antik çağların DNA’sı çıkıyor

Antik çağların DNA’sı çıkıyor
11 Eylül 2021 - 07:12 www.finansgundem.com

Hacettepe’nin antik DNA laboratuvarı neolitik döneme ışık tutuyor. En eskisi milattan önce 10.500’lere ait olan insan iskeletlerinin DNA’sı çıkarılıyor, nasıl yaşadıkları, nasıl öldükleri, hatta akrabalık ilişkileri bile çözülüyor.

Hacettepe Üniversitesi Moleküler Antropoloji Bölümü bünyesindeki İskelet Biyolojisi ve Antik DNA Laboratuvarları’nda geçmiş insan topluluklarının genetik yapısı ve popülasyon tarihine ilişkin veriler elde ediliyor. 12 bin insan iskeleti arasında en erken örnekler milattan önce (MÖ) 10.500’lere, en yeni örnekler ise 1915-1918 yılları arasında Çanakkale Savaşı’ndan ele geçen kalıntılara ait. Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “2019’da kurulduk. Türkiye’nin tek laboratuvarıyız. Antik DNA çalışmaları yapıyoruz. İskeletler üzerinden yaşlarını, cinsiyetlerini, bedensel özelliklerini ve hatta akrabalık ilişkilerini bile çözebiliyoruz. Topraktaki bakteriler, mantarlar, maya gibi canlıların da DNA analizlerini yapıyoruz.”

AVRUPA’NIN SAYILI LABORATUVARLARINDAN

Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal, Hacettepe’deki laboratuvarın 12 binden fazla insan iskeleti kalıntısı ile Ortadoğu ve Avrupa’nın en önemli kurumlarından biri olduğunu söyledi. 

7 bin 200 yıl önce ölen kadının DNA örneği keşfedildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)