BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündem Antartika fatihlerinden haber var----

Antartika fatihlerinden haber var

 Antartika fatihlerinden haber var
20 Şubat 2022 - 12:49 www.finansgundem.com

Türkiye’den yaklaşık 14 bin kilometre uzaklıkta bulunan dünyanın 5'inci büyük kıtası Antarktika'da söz sahibi olmak için Türk bilim insanları çalışmalar yürütüyor

Türkiye'nin, dünyanın 5'inci büyük kıtası Antarktika'ya bilim üssü kurulmasına yönelik çalışmaları devam ediyor. Antarktika'daki Türk bilim heyetinden öğretim görevlisi Özgün Oktar, CNN TÜRK'e konuştu. "20 kişilik bir ekibiz. Burada devam eden 14 farklı projemiz var. Bunların bir kısmı yaşam bilimi projeleri" dedi.

"İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR İÇİN ÖNEMLİ"

Peki, Antarktika'da bilim üssü kurmak neden önemli? Özgün Oktar, "Kutup bölgeleri iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaların temelini oluşturuyor. Çünkü iklimin değiştiği bölgeler ve iklimin var olmasını sağlayan kutup bölgeleri. Bu sebeple iklim araştırmaları önemli bir yer tutuyor. Antarktika dünyanın 5'inci büyük kıtası, hiçbir yere ait değil. Türkiyenin buradaki varlığı Türkiye'nin geleceği için önemli bir yer tutuyor" diye konuştu.

Türkiye'nin hedefi Antarktika anlaşmalar sisteminde danışman ülke statüsü kazanmak. Özgün Oktar, "Bunun için bazı gereklilikler vardı. Bunların bir çoğunu tamamladık. Şu anda Türkiye bir bilim üssü kurulmasıyla ilgili süreci tamamlamış durumda" dedi.

"TERMOMETREDEKİ SICAKLIK EKSİ 50 DERECEYİ BULUYOR"

Antarktika dünyanın en soğuk bölgesi. Peki, Türk ekibi bu zorlu ortamda çalışmalarını nasıl yürütüyor? Özgün Oktar, "Bölgede hava sıcaklığı eksi 40, eski 50 dereceye kadar düşüyor. Tabii bu termometre sıcaklığı. Rüzgarla birlikte sıcaklık daha da düşüyor. Soğuk havada araştırmacıların sahada günlerini geçirmeleri zorlaştırıyor. Ancak Türkiye'de üretilen kıyafetler ekibimizin üzerinde. Herkes kıyafetlerinden memnun bir şekilde çalışmalarını yürütüyor" yanıtını verdi.

Antartika'da dev buz kütlesi buz sahanlığından koptu

 

Türk bilim insanları Antartika'ya ulaştı

 

Antartika'da bilim insanlarının beyni küçüldü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)