BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAnkara'dan Mısır'a misilleme----

Ankara'dan Mısır'a misilleme

Ankara'dan Mısır'a misilleme
23 Kasım 2013 - 14:34 www.finansgundem.com

Türkiye de Mısır Büyükelçisi'ni 'istenmeyen adam' ilan etti

Mısır'ın, Türkiye'nin Kahire Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı istenmeyen adam ilan etmesi üzerine, Türkiye de aynı tepkiyi verdi. Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin de Türkiye tarafından "persona non grata" (İstenmeyen adam) ilan edildi.
Dışişleri Bakanlığı'nın konuya ilişkin açıklamasında şöyle denildi:
Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak Mısır'ın Ankara'daki temsil düzeyinin maslahatgüzar seviyesine indirildiği ve kendisinin de "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiş, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istenmiştir.
Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır'ın ülkemizdeki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak ilişkilerimizin maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için ülkemizden ayrılmış bulunan Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin'in "istenmeyen adam" ilan edildiği bildirilmiştir.
Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır'da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır.
Dost ve kardeş Mısır'ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz.

BİR HAFTA SÜRESİ VAR AMA...
Botsalı, Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndaki görüşmesinden çıktıktan sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Müsteşar Yardımcısı Ömer Önhon ile telefonda görüşerek, kendisinin resmen istenmeyen adam ilan edildiğinin bildirildiğini aktardı. Diplomasi teamüllerine göre, Botsalı’nın en erken 3 gün en geç bir hafta içinde Mısır’ı terk etmesi gerekiyor. Botsalı’nın da en geç üç gün içinde Türkiye’ye dönmesi bekleniyor. Botsalı’nın Türkiye’ye dönmesi Kahire Büyükelçiliği’nin kapanacağı anlamına gelmiyor. Büyükelçilik’teki diğer personel normal çalışmalarını yürütüp, bu ülkede yaşayan vatandaşlara hizmet vermeyi sürdürecek.

GÜL: BİR ELMANIN İKİ YARISI GİBİYİZ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, "Ümit ediyorum ki ilişkilerimiz tekrar rayına oturur. Türkiye ile Mısır bir elmanın iki yarısı gibidir" açıklamasında bulundu.
Cumhurbaşkanı Gül, Giresun Valiliği’ne yaptığı ziyaret sırasında, "Mısır yönetiminin, Türkiye'nin Kahire Büyükelçisinin ülkeden ayrılmasına ilişkin" kararının sorulması üzerine, "Orada olağanüstü bir dönem var. Ümit ederim ki bütün Türkiye ve Mısır arasındaki bu duruma geçici, konjonktürel bakmamız gerekir. Mısır'ın da biran önce demokrasiye tekrar kavuşmasını temenni ederiz" dedi.
Türkiye ve Mısır'ın Akdeniz'in iki yakasında bir elmanın adeta iki yarısı gibi olduğunu vurgulayan Gül, "Akdeniz'in güneyine baktığımızda Mısır gibi büyük bir devlet, kuzeyine baktığımızda Türkiye gibi büyük bir devlet vardır. Dolayısıyla tarih boyunca da çok sağlam ilişkilerimiz olmuştur. Türk iş adamlarının çok önemli faaliyetleri var. Şüphesiz ki tabii Mısır'da olup bitenlerden çok üzüldük, bunu açıkça da paylaştık. Ümit ediyorum ki ileride bütün bunlar tekrar rayına oturur" diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)