BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAngus olmadı Brangus verelim----

Angus olmadı Brangus verelim

Angus olmadı Brangus verelim
14 Eylül 2016 - 10:09 www.finansgundem.com

Türkiye önce Anguslarla tanıştı, şimdi sıra Brangus’da. Güngör Uras yeni sığır ithalatını kaleme aldı...

Türkiye’de sığır üretimini artırmak, halka ucuz et yedirmek arayışında besiciliği teşvik etmek için 2010 yılında Angus cinsi besilik sığır ithal ettik.

Karkas kalitesi ve mermerleşme (yağın et içerisinde dengeli dağılımı) yönünden dünyada tercih edilen ve birçok ülkede “Angus eti” özel damgayla satılan Angus etini halkımız beğenmedi. 

Angus besleyenler mutsuz oldu. Angus’lar ülkemizi sevmedi. Çünkü Angus doğal şartlarda merada taze ot yiyen bir hayvan. Biz ahırlara kapattık. Fabrika yemiyle besledik.

Hükümetimiz hayvancılığı teşvik etmek için dana ithalatına kapı açtı. Şimdi ithal edilen Brangus cinsi besilik danalar 3/8 Brahman ırkı, 5/8 Angus ırkı karışımı, ABD’de geliştirilmiş bir sığır cinsinin danaları.

400 bin sığır ithalatı

Bunlar da doğal şartlarda yaşamaya, sıcak ve nemli havaya alışmış, taze ot ile beslenen açıkta dolanmak isteyen hayvanlar. Bizim ülkede ahırda, sanayi yemiyle beslenince ne yapacaklar bilinmiyor. Halkımızın etlerinin tadını beğenip beğenmeyecekleri bilinmiyor.

Brangus ithalatı Bakanlar Kurulu’nun 400 bin baş besilik sığır ithalatı için görevlendirdiği Et ve Süt Kurumu’nun izni ile başladı. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği, besicilerden talep topladı. Brangus’ları getiriyor.

İlk olarak İzmir Limanı’na 17 bin hayvan geldi. 72 bin havyan daha geliyor. Yıl sonuna kadar besilik hayvan ithalatının 200 - 250 bin hayvana ulaşması bekleniyor.

Besleyip keseceğiz

17 bin hayvan, gümrük vergisine tabi olmadan ülke genelindeki 250 işletmeye gönderilmeye başlandı. Brangus cinsi sığırlar ortalama olarak kilosu 3.9 dolardan ithal edildi. Genel olarak:

- İthal dananın 12 aylıktan küçük, 300 kg’dan hafif olması gerekiyor. İthal dananın en az 120 gün besledikten sonra kesime gönderilmesi bekleniyor.

- Kaliteli etlik dana iyi beslenirse et ağırlığı günde ortalama 1.250 gr artıyor. 14 - 16 aylık et inekleri 450 - 600 kg canlı ağırlığa sahip oluyor.

- Besicilerin sorunu, mera olmaması, yemlerini kendileri üretememesi nedeniyle hayvan hazır besi yemiyle sığırları  beslemeleri. Besi yeminin kilosu şimdilerde 1 TL dolayında. Bir et sığırı 1 kg et kazanması için günde 6 kg yem yiyor. Bir et hayvanının günlük fabrika yemi tüketimi 7.6 kg dolayında.

GÜNGÖR URAS - MİLLİYET

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • dc14 Eylül 2016 14:30

    sen kurnazlık yapar milleti aldatır dolandırırsan kaybedersin abd kazanır başka ülkeler kazanır ey garip senin köylümüz dediğine devlet hayvancılıkta ve tarımda ne kadar teşvik verdiğini bir araştır öğren devlet fazlasıyla bonkörlük yapıyor ama maalesef senin köylün kurnazlık edip nankörlük yapıyor sonra işi eline yüzüne bulaştırıyor devlette mecburen ithal etmek zorunda kalıyor

  • garip14 Eylül 2016 10:58

    Abd den alinacaksa gelsin. Köylümüz degil abd kazansin köylümüze para lazim degil zaten tarimda yapmasinlar bol bol cocuk yapsinlar