BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAnadolu'dan Dünya Kültür Mirası'na iki aday----

Anadolu'dan Dünya Kültür Mirası'na iki aday

Anadolu'dan Dünya Kültür Mirası'na iki aday
31 Temmuz 2023 - 15:13 www.finansgundem.com

Porsuk Çayı ile Sakarya Nehri'nin birleştiği noktadaki Frigya'nın tarihi başkenti Gordion ve Selçuklu eseri ahşap camiler UNESCO'nun Kültür Mirası Listesi'ne aday

Geçtiğimiz yıl toplanamadığı için bu yıl hem 2022 hem de 2023 adaylarını değerlendirecek olan UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi 10-25 Eylül tarihlerinde Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da toplanıyor.

Komitenin gündeminde Anadolu'dan iki aday var. Biri Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktadaki Frigya devletinin tarihi başkenti olarak bilinen Gordion antik kenti. Diğer aday ise Selçuklu döneminden kalan sütunlu ve ahşap yapılı camiler.

Türkiye’den listeye kimler aday?

Euronews Türkçe'de yer alan haberde, UNESCO’den yapılan yazılı açıklamaya yer verildi. Buna göre Sakarya Nehri ile Porsuk Çayı'nın birleştiği noktanın yukarısında kurulu olan ve Frigya'nın tarihi başkenti olarak bilinen Gordion antik kenti, 2022 yılı için Kültür Mirası Listesi’ne aday.

Gordion / Frigya

Malatya'daki Arslantepe Höyüğü, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınırken sütunlu ve ahşap yapılı Orta Çağ Anadolu camileri ise 2023 yılındaki listeye aday gösterildi.

Cumalıkızık Camii / Bursa

UNESCO Dünya Kültür Mirası Komitesi, 2022 ve 2023 yılları dünyanın dört bir yanından listeye girmek için çalışan 53 adayın başvurusunu karara bağlayacak.

Komite, daha önce koruma altına alınması kararlaştırılan Dünya Kültürel Mirası Listesi'ndeki 260 siteyi ve daha sonra bunlar içinde “Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi”ne dahil edilen 55 bölgenin durumunu da bu toplantılarda mercek altına alacak.

Orta Asya'dan Anadolu'ya taşınan miras

Türklerin İslamiyet'i kabul etmesiyle Orta Asya'da inşa edilen ve Selçuklu tarafından Anadolu'ya taşınan ahşap direkli ve tavanlı camiler, Türk-İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında gösteriliyor. Osmanlı'nın ilk dönemlerinde de ahşap cami mimarisinin örnekleri yer aldı.

Dünyada ilk örnekleri Türkler tarafından yapılan, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan ahşap tavanlı ve ahşap direkli camiler, asırlardır Türk-İslam geleneğinin önemli dini yapıları olarak dikkati çekiyor.

Anadolu'daki ilk örneği, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde vezir Sahip Ata tarafından Konya'da yaptırılan bu camiler, Türk-İslam mimarisinin estetik anlayışına dair belirleyici izler taşıdığı gibi yapım tekniklerinin ortaya çıkardığı sonuçla ziyaretçilerine görsel şölen sunuyor.

Selçuklu eseri Sahip Ata, Beyşehir'deki Eşrefoğlu, Ankara'daki Arslanhane, Sivrihisar Ulu Cami, Afyon Ulu Cami, Kastamonu'daki Mahmut Bey, Tokat Erbaa'daki Ömer Paşa, Denizli'de Acıpayam Yazır, Burdur'da Dengerek Camisi ahşap cami mimarisinin en önde gelen örnekleri.

Sahip Ata Camii / Konya

Eşrefoğlu Camii / Beyşehir

İznik UNESCO'ya aday

 

UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı'nda Türkiye'den 7 şehir

 

Dünya kültürünü şekillendiren 5 ülke

 

Türkiye'den UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'ne giren 18 eser

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)