BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAmerika dolar kuru soruşturması başlatttı----

Amerika dolar kuru soruşturması başlatttı

Amerika dolar kuru soruşturması başlatttı
03 Ekim 2020 - 16:57 www.finansgundem.com

Vietnam'a karşı 8 ayda 37,8 milyar dolarlık dış ticaret açığı veren ABD, bu ülkeye karşı kur soruşturması başlattı. Amaç, Vietnam'ın para biriminin değerini düşük tutup ticarette avantaj sağlayıp sağlamadığını tespit etmek

ABD, Çin’in ardından Vietnam’a da para biriminin değerini olması gerekenden daha düşük tutup ABD ile ticarette avantaj sağlayıp sağlamadığını tespit etmek amacıyla soruşturma başlattı.

Reuters’ın aktardığına göre, ABD Ticaret Temsilciliği dün yaptığı açıklamayla soruşturmanın Başkan Donald Trump’ın talimatıyla açıldığını duyurdu.

Vietnam, ABD ile ticaretinde fazla verdiği için Beyaz Saray’ın “kur manipülatörleri izleme listesinde” yer alıyor.

Bloomberg verilerine göre, bugün bir ABD doları, 23 bin 181 Vietnam dongu ediyor. Son bir yılda kurun değerinde ciddi bir değişim olmadı.

REZERVİNİ ARTIRIYOR
Yüksek cari fazlanın yanı sıra Vietnam’da merkez bankası da aktif biçimde döviz satın alıyor. Bankanın döviz rezervi, son bir yılda 64,4 milyar dolardan 83,4 milyar dolara yükseldi.

Vietnam Merkez Bankası Başkanı Le Minh Hung, söz konusu soruşturmayla ilgili yaptığı açıklamada, “ülkesinin dış ticarette adil olmayan şekilde rekabet avantajı sağlamak için genel olarak para politikalarını, özel olarak da kurları kullanmadığını ve kullanmayacağını” söyledi.

Hung, “kur seviyesinin istikrarını korumayı ve enflasyonu kontrol altında tutmayı sürdüreceklerini” dile getirdi.

ABD’DEN VİETNAM’A KARŞI 8 AYDA 37,8 MİLYAR DOLARLIK AÇIK
ABD, Vietnam’ın en büyük ihracat pazarı ve 2020’nin ilk 8 ayında Vietnam, ABD ile ticaretinde 37,8 milyar dolar fazla verdi. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 29,8 milyar dolardı.

2019’da Vietnam’ın ABD’ye karşı dış ticaret fazlası 55,8 milyar dolarla rekor kırmıştı. 2020’de rekor tazelenebilir.

TÜRKİYE TL’DEKİ DEĞER KAYBINA RAĞMEN AÇIK VERİYOR
Para birimi TL’nin ABD doları karşısındaki süreklileşen değer kaybıyla dünya gündeminde olan Türkiye ise, ABD’ye karşı ilk 8 ayda 1,6 milyar dolar dış ticaret açığı verdi.

Son iki yılda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervlerinden yaklaşık 120 milyar dolar harcanmasına rağmen TL, Arjantin pesosunun ardından gelişen ülkeler arasında dolar karşısında en fazla değer kaybeden ikinci para birimi.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • bb04 Ekim 2020 08:43

    Neden TL değer kaybediyor! Çünkü biz yiyiciyiz, üretici değil, samandan, gübreye, hayvandan tohuma, iğneden ipliğe, çividen tele, peyzajdan cama hep ithal al sat nolacak böyle...hazırcı ağayız biz işte, dolayısıyla dövizle borçlanmak zorunda kalıp, iyiye guden bir ekonomik yapı oluşturamıyoruz. Büyüme değil KALKINMA ÖNEMLİ AMA BUNU ANLAYACAK KAFA NERDE... Kapitalistler bizlerin doğru düşünmemesi için para basıp duruyor zaten ama o da onları kurtarmayacak.