BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltında makas farkı 6 bin dolara çıktı----

Altında makas farkı 6 bin dolara çıktı

Altında makas farkı 6 bin dolara çıktı
28 Mart 2024 - 07:19 www.finansgundem.com

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, altına getirilen kota nedeniyle yatırımcının daha önce kg başına rakiplerinden 3 bin dolar pahalıya aldığı altında makasın iyice açıldığını ve 6 bin dolarlara çıktığını söyledi.


Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, 2023'e kıyasla mücevher ihracatında yıllık bazda %30'luk bir düşüş yaşandığını belirtti. Yakın, altın için getirilen kota nedeniyle, yatırımcıların kg başına önceden rakiplerinden 3 bin dolar daha pahalıya aldığı altında makasın iyice açıldığını ve 6 bin dolarlık bir farka ulaştığını ifade etti. 

Fark 3 bin dolardan, 6 bin dolara çıktı

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, bu yıl 17-20 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek olan İstanbul Jewelry Show'un dünyanın en büyük fuarlarından biri olduğunu belirtti. Yakın, uluslararası piyasalarla Türkiye arasındaki altın fiyatı farkının kısa süre önce kg başına 3 bin dolardan 6 bin dolara kadar yükseldiğini ifade etti. Bu durumun, ihracatçıların Türkiye'de üretim yaparak ihraç etmesini engellediğini vurguladı. Ayrıca, yatırımcıların da bir gram altını 6 dolar pahalıya aldığını belirtti.

Yakın, yıllık bazda ihracat rakamlarının altın fiyatlarındaki değişikliklerle önemli ölçüde etkilendiğini söyledi. 2023'te 24 Mart'a kadar 1 milyar 546 milyon dolarlık ihracat yapıldığını, ancak bu yılın aynı döneminde 1 milyar 353 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini açıkladı. Ancak bu rakamların doğru olmadığını belirterek, altının geçen yıla göre yüzde 20 civarında arttığını ve bu durumun reel düşüşü yüzde 30'un üzerine çıkardığını söyledi. Son olarak, mücevher ihracatçısının kârının zaten kg başına 5 bin dolar olduğunu belirterek, bu durumun sektörün zor duruma düşmesine neden olduğunu ifade etti.

“Türkiye yatırımcı için cazip ülke olmaktan çıkacak”

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, ekonomi yönetimiyle sürekli olarak gelişmeleri istişare ettiklerini vurguladı ve reel sektör olarak üretime, istihdama ve ihracata yüksek katma değerli katkı sağlayan mücevher sektörünün devletten ne teşvik ne de hibe talep etmediğini belirtti. Yakın, mücevher ihracatçısının uluslararası piyasadaki rakipleriyle eşit koşullarda hammadde almasının rekabetçi olmayı sağlayacağını dile getirdi. Aksi durumda Türkiye'nin Dubai, İtalya ve Mısır gibi ülkelerde yatırım yapmaya başlayan yabancı ve hatta yerli yatırımcılar için cazip bir ülke olmaktan çıkabileceğini ifade etti.

“Sektöre can suyu verin”

Yakın, ekonomi yönetiminden mücevher ihracatçıları birliği üyesi olan firmaların koşulsuz şartsız, en az geçen sene yaptıkları ihracat kadar altını uluslararası piyasalardaki koşullardan alarak sektöre can suyu verilmesini istedi.(Dünya)

Hazine'den "altın" düzenlemesi

 

Altının kilogram fiyatında son durum

 

Altının kilogram fiyatı geriledi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)