BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltında düşüş sürüyor----

Altında düşüş sürüyor

Altında düşüş sürüyor
20 Mayıs 2013 - 13:13 www.finansgundem.com

Altın, hisse senedi piyasasındaki yükselişin etkisi ile düşüşünü sürdürüyor

Gümüş keskin bir düşüş göstererek Eylül 2010'dan bu yana en düşük seviyesine indi ve bunun sonucu altın-gümüş oranı son 33 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Altın, yatırımcı varlıklarındaki azalma ve hisse senetlerindeki rallinin etkisi ile, son dört yılın en uzun süreli düşüş dönemini genişletti.
Gümüş, sanayi kesimindeki kullanımın, metalin değer koruma özelliğinden dolayı gelen talepteki azalmayı karşılayamamasının etkisi ile, 2013 yılında yüzde 29 düştü ve değerli metaller arasında en kötü performansı gösteren metal oldu. Gümüş destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) varlıklar 17 Mayıs'ta son dört ayın en düşük seviyesine inerken, hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin, 14 Mayıs haftasında, düşüş beklentisi ile aldıkları pozisyon sayısında Mart ayından bu yana en hızlı artış gerçekleşti.
Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "Gümüş altının 'zavallı adam' versiyonu," dedi ve "Gümüş bir değerli metal ve değerli metaller baskı altında. Dahası, gümüş bir sanayi metali. Büyüme ile ilgili çok fazla endişe var" şeklinde görüş bildirdi.
Spot gümüş yüzde 8.6 düşüşle ons başına 20.3395 dolara kadar indikten sonra, Londra saati ile 09:49'da ons başına 21.5662 dolara geldi. Temmuz vadeli gümüş kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 3.7 düşerek ons başına 21.515 dolara geriledi. Vadeli kontratlarda işlem hacmi, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu rapor yazıldığı sırada, son 100 günün ortalamasının iki katından fazlaydı.
Spot altın yüzde 1.5 kadar düşerek ons başına 1,338.85 dolar ile 18 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, Londra'da, 1,354.95 dolar seviyesine geldi. Altın bugün düşüşünü sekizinci güne taşıdı ve Mart 2009'dan bu yana en uzun süreli düşüş dönemini yaşıyor. Bir ons altın karşılığı 64.89 ons gümüş alınabiliyor. Bu, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ağustos 2010'dan bu yana en yüksek seviyeyi işaret ediyor.
Altın, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenini yitirmesi ve ABD ekonomisine yönelik güvenin güçlenmesi sonucu hisse senetlerinde görülen ralli sonucu, geçen ay ayı piyasasına girdi ve bu yıl yüzde 19 kaybetti. Geçen hafta açıklanan ABD verileri, tüketici güveni endeksinin ve öncü göstergelerin beklenenden daha iyi çıktığını gösterirken, San Francisco Fed Başkanı John Williams, geçen haftaki açıklamasında, Fed'in bu yaz döneminde tahvil alım programını daraltmaya başlayabileceğini söyledi.
Güneş panelleri ve pillerinin üretiminde kullanılan gümüş de Nisan ayında ayı piyasasına girdi. Natixis SA'nın Avrupa Güneş Pili Sanayi Birliği'nin evrilerine dayandırdığı açıklamasına göre, küresel güneş pili kurulumları 2012 yılında en azından son altı yılın en yavaş hızında arttı. Natixis, 16 Mayıs'taki raporunda, Avrupa'da zayıflayan güneş paneli satışlarının, gümüşe yönelik sanayi talebini azalttığını kaydetti.
Gümüş destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) gümüş varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 17 Mayıs'ta 70.6 ton azalarak 19,299.2 tona indi ve 16 Ocak'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Hedge fonlar ve diğer büyük spekülatörler, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, 14 Mayıs haftasında, tuttukları short pozisyonları, yüzde 20 artırarak 21,798 adet ile, 9 Nisan haftasından bu yana en yüksek seviyesine çıkardı.
Çin'in egemen refah fonu tarafından kontrol edilen aracı kurumun bir birimi olan Galaxy Futures Co.'nun analisti Yang Xuejie, "Gümüş altın ile benzer bir yol izliyor," dedi ve "Yatırım talebi yavaş bir şekilde azalıyor ve gümüş fiyatlarının temel yönlendiricisi olan sanayi talebi konusunda şüpheler var" değerlendirmesinde bulundu.
Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar 17 Mayıs'ta 8.9 ton düşerek, 2,198.3 ton ile, Temmuz 2011'den bu yana en düşük seviyesine indi. Varlıklar Şubat ayından bu yana her hafta düştü ve bu yıl yüzde 16 azaldı. Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerin tuttukları short pozisyon sayısı 14 Mayıs'ta 74,432 ile, verilerin başladığı Haziran 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye çıktı.
Palladyum Londra'da yüzde 0.1 kayıpla ons başına 736.08 dolara indi. Platin, ons başına 1,430.30 dolar ile üç haftanın en düşük seviyesini gördükten sonra, yüzde 0.2 gerileyerek ons başına 1,452.20 dolara indi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)