BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın yılbaşından bu yana yüzde 47 arttı----

Altın yılbaşından bu yana yüzde 47 arttı

Altın yılbaşından bu yana yüzde 47 arttı
28 Temmuz 2020 - 08:10 www.finansgundem.com

Dolardaki düşüş ve artan güvenli liman arayışı ile altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Euro 8.0720 liraya çıktı. Rekor seviyeye ulaşan gram fiyatı 2020’ye 290 liradan başlamıştı, 7 aylık artış yüzde 47’yi buldu.

Korona virüsün ABD, Avrupa ve Çin'in bazı bölgelerinde yeniden çıkışa geçmesiyle artan ikinci dalga endişeleri ve ABD-Çin gerilimi altına olan talebi daha da körüklüyor.

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı dün 1.945 dolara kadar çıktı ve 2011'de gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesini 20 dolardan fazla aştı. Yükselişin etkisiyle Kapalıçarşı'da 24 ayar gram altın fiyatı da 428.57 lirayı gördü. Rekor seviyeye ulaşan gram fiyatı 2020'ye 290 liradan başlamıştı, 7 aylık artış yüzde 47'yi buldu.

EURO 8 LİRAYI GEÇTİ

ABD ve Çin arasında Mart 2017'den itibaren devam eden ticaret savaşlarında tansiyon, son olarak iki ülkenin konsoloslukları kapatması ile yükseldi. Bu gerilim halihazırda yükselişte olan altına talebi desteklerken, dolar üzerindeki baskıyı da artırdı. ABD Dolar Endeksi 94'ün altına inerek, son 2 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Dolar küresel ölçekte değer yitirirken, son dönemlerde güvenli yatırım araçları arasında gösterilen Euro ise Avrupa Birliği'nde onaylanan yeni teşvik paketinin de etkisiyle dolara karşı değer kazanıyor. Euro/dolar paritesi 1.1763 seviyesine yükselerek Eylül 2018'den bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Euro'daki yükseliş yurtiçi piyasaları da etkiledi. Euro, günü 8.0720 liradan tamamladı. Yaklaşık iki aydır 6.85 lira yakınında dar bantta fiyatlanan dolar hareketliliğin etkisiyle günü 6.8890 liradan tamamladı.

Kritik sınırı vadelilerde aştı

Altın fiyatları, dolardaki güçlü düşüş ve korona virüs pandemisinin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin güvenli liman alımlarını getirmesi ile birlikte rekorları alt üst eden rallisini sürdürdü. Vadeli altın kontratları tarihinde ilk kez ons başına 2,000 dolar seviyesini görürken, gümüş fiyatları da sert bir yükseliş gerçekleştirdi.

Vadeli altın kontratları, dolar göstergesinin kayıplarını sürdürürerek yaklaşık iki yılın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte, yüzde 2'den fazla yükselerek tüm zamanların en yüksek seviyesine tırmandı ve gümüş yedi yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesini test etti. Korona virüsün tetiklediği ekonomik kargaşada bitişin henüz görülmemesi ile birlikte ve büyümeyi desteklemek için ilave teşviklere ihtiyaç duyulacağı beklentilerinin desteği ile, yükselişler daha da devam edebilir.

Kesintisiz gelen yatırımcı talebi değerli metallerdeki güçlü yükselişlere destek oldu. Altın destekli Borsa fonlarındaki (ETF) altın varlıkları bu yıl 2009'da gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesini şimdiden aşmış durumda ve gümüş varlıkları tüm zamanların en yüksek seviyesi yakınında.

Altın vadeli kontratları yüzde 2.3 yükselerek ons başına 2,000 doları gördükten sonra Singapur saati ile 09:27'de 1,997 dolara geldi. Spot altın ons başına 1,973.44 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Spot gümüş yüzde 6'dan fazla değer kazanarak ons başına 26.1236 dolara çıktı ve Nisan 2013'ten beri en yüksek seviyesine ulaştı. Gümüş vadeli kontratları yüzde 7 yükseldi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)