BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaAltın fonlarında görülmemiş çıkış----

Altın fonlarında görülmemiş çıkış

Altın fonlarında görülmemiş çıkış
16 Aralık 2013 - 11:44 www.finansgundem.com

Yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonlarından (ETF) bu yıl rekor hızda çıkıyor

Yatırımcılar, altın destekli exchange traded fonlarından (ETF), bu yatırım araçlarının işlem görmeye başladığı 10 yıllık sürede, en hızlı çıkışlarını gerçekleştiriyor. Bu durum, altın fiyatlarının son 32 yılın en hızlı düşüşünü göstermeye yönlenmesinde yansımasını buluyor.

En büyük 14 ETF'deki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ocak ayının başından bu yana, yüzde 31 düşerek 1,813.7 tona indi ve bu fonların işlem görmeye başladığı 2003 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda azalmaya yönlendi. Varlıklardaki bu azalış sonucu, fiyatların 1981 yılından bu yana en hızlı düşüşünü göstermeye yönlenmesi ile birlikte, fonların değeri 69.5 milyar dolar eridi. Bloomberg'in anketine katılan 11 analistin tahminlerinin medyanına göre, altın destekli ETF'lerdeki varlıkların gelecek yıl 311 ton daha düşmesi bekleniyor.

Depolama gereği olmaksızın altın sahip olmayı sağlayan ETF'lere yatırımlar geçen yıl 148 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı ve altın fiyatlarının 2001'den bu yana altı kat artmasına neden olan boğa piyasasının sürmesine yardımcı oldu. Hızlı düşüş, enflasyonun hızlanamaması ve Fed'in varlık alımlarını azaltabileceğinin işaretini vermesi ile birlikte, bazı yatırımcıların metalin değer koruma özelliğine olan güvenlerini yitirmelerini gösteriyor. Altın destekli ETF'lerin en büyük yatırımcısı John Paulson, geçen ay yaptığı açıklamada, daha fazla altın almayı planlamadığını söyledi.

Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "Altını son 12 yılda yükselmesine neden olan tüm yukarı faktörler şimdi artık terse dönüyor," dedi ve "Fiyatın daha da düşmesi ile birlikte, ETF'lerde daha fazla satış olacak" şeklinde görüş bildirdi. Robin Bhar, Bloomberg'in sıralamasına göre, son sekiz yılda değerli metallerde en doğru tahmini yapan analist konumunda.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)