BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAlmanya'daki hükümet krizi Avrupa'yı nasıl etkiler----

Almanya'daki hükümet krizi Avrupa'yı nasıl etkiler

Almanya'daki hükümet krizi Avrupa'yı nasıl etkiler
25 Kasım 2017 - 07:15 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, Almanya'da yaşanan hükümet krizinin Avrupa'ya olumsuz etkilerini değerlendirdi. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Almanya’daki koalisyon görüşmelerinin durması sadece Almanlar için bir siyasi problem değil. Bu sorun Avrupa’nın bütünü ve hatta tüm Batı için ciddi bir belirsizlik. Avrupa zaten Brexit’le sorun yaşıyordu, üstüne bir de Donald Trump ortalığa çıktı, Polonya’da ve de Macaristan’da da demokratik gerileme gündeme geldi ve de Rusya’nın her şeye karışması da sorunlara eklendi.

Almanya ise şimdi kurulamayan koalisyon nedeniyle yeniden seçim gündeme gelebilecek veya daha da kötüsü olarak Merkel sonrası belirsizlik başlayacak.

Almanya’da eylül ayındaki seçim gösterdi ki Almanya, bütün güçlü yapısına rağmen, Batı’da ortalığa dökülen bölücü güçler tarafından atılan adımlarla huzur kaybedebiliyor. Merkel tarafından gündeme getirilen 2015 yılı göçmen sorunu ve de bir milyon göçmenin Almanya’ya alınması, aşırı sağda yüzde 13 oy alabilen tutucu bir parti bile yarattı.

Merkel’in Hristiyan Demokrat Partisi en çok oyu aldı ama daha önceki koalisyon ortağı Sosyal Demokratlar koalisyondan ayrılmayı tercih etti ve de Merkel yalnız kalıp iki küçük partiyle koalisyon kurma girişimine girdi. Onun da Yeşiller ve de Serbest Demokratlar Merkel ve Partisi ile anlaşamadılar ve de geçtiğimiz pazar günü, dört haftadır uğraşılan koalisyon kurma çabası durduruldu.

Serbest Demokratların lideri Christian Lintner, “Kötü bir yönetime katılmak yerine hiç katılmamak daha iyidir!” diyerek koalisyon konusundan vazgeçti.

Merkel’in Partisi Hristiyan Demokratların eski ortağı Sosyal Demokratlar da yeniden ortak olmaktan vazgeçince, Merkel, ben de yeniden seçime giderim tercihine tutunmaya başladı.

Bu durumda eski Başkan Frank Walter Steinmayer durumu toparlamaya çalıştı ama nereye müdahale edebileceği belli değil. 12 yıl boyunca belirsizlikleri ortadan kaldıran Merkel ve partisi, şimdi birçok sorunla karşı karşıya.

Göçmenler, Britanya ile Brexit sorunu mücadelesi, Avrupa’da askeri güç kurulması projesi veya Emanuel Macron ile Almanya-Fransa işbirliği, Trump sonrası ABD ile bozulan ilişkiler gibi sorunlar, Rusya ve Çin kökenli ilişkiler ortada kaldı, hükümet kurulmadan atılabilecek bir adım da pek yok.

Hayata optimist bakanlar, Almanya’ya taze enerji verebilecek yeni liderlerin ikinci bir seçimle ortaya çıkabileceğini düşünüyor. Başkaları ise daha da yüksek oranda bir aşırı sağ güç ortaya çıkabilmesi olasılığından korkuyor. Diğer taraftan da bazıları da, Merkel yeni bir seçimle daha da kuvvetli olarak geri dönebilir diye düşünüyor.

Bakalım bu zor haftalar nasıl sonuçlanacak!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)