BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB'den Çin'e karşı yasal süreç----

AB'den Çin'e karşı yasal süreç

AB'den Çin'e karşı yasal süreç
27 Ocak 2022 - 10:31 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği (AB), Çin'in uyguladığı ve Litvanya'nın ihracatını etkileyen ticaret kısıtlamalarına karşı Dünya Ticaret Örgütü'nde (DTÖ) yasal süreç başlattı.

AB Komisyonu, Çin'in Litvanya'ya yönelik ayrımcı ticari uygulamaları nedeniyle DTÖ yapısı içinde dava açıldığını açıkladı. Açıklamada, AB Komisyonunun son haftalarda Litvanya ürünlerinin gümrüklerden geçirilmemesi, Litvanya'dan ithalat başvurularının reddedilmesi ve AB şirketlerine Çin'e ihracatta Litvanya'yı tedarik zincirinden çıkartmaları için baskı yapılması gibi çeşitli kanıtlar topladığı ifade edildi.

Çin'in eylemlerinin DTÖ kurallarına göre ayrımcı ve yasa dışı olduğu ifade edilen açıklamada, söz konusu ticaret kısıtlamalarının Litvanya ile birlikte AB Tek Pazarı'ndan Çin'e ihracata zarar verdiği belirtildi.

Açıklamada, sorunu karşılıklı biçimde çözüme kavuşturma girişimlerin başarısız olduğuna işaret edilerek, AB'nin Çin'e karşı DTÖ'de anlaşmazlıkları çözme süreci başlatma yoluna gittiği belirtildi.

DTÖ anlaşmazlık giderme sürecinde ilk aşama olarak istişareler gerçekleştiriliyor. İstişare sürecinde 60 gün içinde olumlu bir sonuç alınamazsa konuyla ilgili panel kurulması talep ediliyor.

Çin-Litvanya ilişkileri, Vilnius'un, Tayvan'ın ülkesinde kendi adıyla temsilcilik kurmasına onay vermesinin ardından gerilmişti. Çin, kararın, "Tek Çin" ilkesine ve adadaki egemenlik haklarına saldırı olduğunu savunarak, Litvanya'daki büyükelçisini geri çağırmıştı.

Son dönemde Çin'in Litvanya'dan ithalatı durma noktasına geldi. Pekin yönetimi, Litvanya'dan ithalatta görülen ani azalmanın, devletin engellemesi nedeniyle olmadığını, Çinli işletmelerin ve bireylerin kendi inisiyatifleriyle ülkeden mal almaktan vazgeçtiğini savunuyor.

Çin Evergrande'yi bölmeyi değerlendiriyor

 

Morgan Stanley, Çin'in büyüme tahminini düşürdü

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)