BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de skandal karar! Çocuk işçiliği yasallaştı----

ABD'de skandal karar! Çocuk işçiliği yasallaştı

ABD'de skandal karar! Çocuk işçiliği yasallaştı
19 Nisan 2023 - 13:00 www.finansgundem.com

ABD’de çocuk işçiliğine izin veren tasarı kabul edildi. Yasa 100 yıl sonra çocuk işçiliğinin geri dönüşü olarak yorumlandı.

ABD’de Iowa Eyalet Senatosu’nda dün alınan skandal çocuk işçiliğin yasallaşması kararı, tartışmalara sebep olurken büyük tepki topladı.

Yasaya göre, Iowa’daki çocukların daha uzun saatler çalışmasına izin verilecek. Yasa ayrıca çocukların şu anda yasak olan montaj hattı veya alkol servisi gibi işlerde çalışmasına da olanak sağlıyor.

CUMHURİYETÇİLER ONAYLADI

Senatoda 32’ye karşı 17 oyla yasalaşan tasarıya yalnızca 1 Cumhuriyetçi milletvekili ve muhalefetteki 16 demokrat milletvekili karşı çıktı. Yasa yine cumhuriyetçiler tarafından kontrol edilen ikinci kademe meclise gönderildi.

Yasaya göre 14 yaşındaki çocukların 6 saatlik gece vardiyasında çalışmasına, 15 yaşındakilerin “hafif montaj işleri yapmasına”, 16-17 yaşındaki çocukların ise veli izni karşılığında alkol servisi yapmasına izin verilecek.

İŞ KAZALARINDAN İŞVEREN SORUMLU TUTULMAYACAK

Sözcü'nün haberine göre, senatodaki Demokratlar, tartışmalar boyunca deneyimsizlikleri nedeniyle iş kazası geçirme olasılığı daha yüksek olan çocuklar için ek işçi tazminatları getirmeye çalışsalar da başarısız oldu.

Yasaya göre eyaletteki ortaöğretim öğrencileri okurken yarı zamanlı çalışabilmeleri için ‘iş temelli öğrenme programlarına’ katılabilecek. Ancak yasa, “Bir orta öğretim öğrencisini öğrenim programına kabul eden bir işletme, öğrenciye yönelik herhangi bir bedensel yaralanma iddiasıyla ilgili olarak hukuki sorumluluğa tabi olmayacaktır” hükmünü içeriyor.

100 YIL ÖNCEKİ HAKLARI GERİ ALMAK

Çocuk işçiliği yasaları, 1900’lerin başında ABD’deki işçi hakları hareketlerinin ilk kazanımlarından biri olarak görülse de uzmanlar son yasanın çocuk işçiliğini teşvik etmesinden endişeli.

Rutgers Üniversitesi’nde emek çalışmaları profesörü Eric Blanc, “Bu kadar ileri gitmek ve 100 yıl önce kazanılan hakları geri almak benzeri görülmemiş bir saldırı. Bu durum, Cumhuriyetçiler ve onları finanse eden şirketlerin bir karşı saldırı başlatma arzusuna işaret ediyor” diye konuştu.

Çocuk işçi çalıştıran şirkete 1,5 milyon dolar ceza

 

Çocuk işçilerden en büyük yararı zengin ülkeler sağlıyor

 

Dünyada 'modern köle' denilebilecek çocuk işçiler çoğalıyor

 

Dünya genelinde her 10 çocuktan biri çocuk işçi

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)