BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD'de 'bütçesi' olan seçimi de kazanıyor----

ABD'de 'bütçesi' olan seçimi de kazanıyor

ABD'de 'bütçesi' olan seçimi de kazanıyor
30 Ekim 2016 - 11:09 www.finansgundem.com

ABD’de yapılan son 10 başkanlık seçiminin 9’unu kampanya bütçesi daha büyük olan aday kazandı

ABD başkanlık seçimlerine 8 gün kala, Demokrat Parti adayı Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump'a karşı bütçe üstünlüğü ile öne çıkıyor. Emlak imparatoru Donald Trump'ın kişisel servetinin 4-5 milyar dolar civarında tahmin edilmesine karşın, başkanlık kampanyası bütçesi 96.2 milyon dolarda kaldı. Clinton ise neredeyse 4 kat daha fazla bütçeye sahip olarak yarışıyor.

Alman gazetesi Handelsblatt'ın derlemesine göre, ABD başkanlık seçimlerinde genellikle bütçesi daha geniş olanın borusu ötüyor. Nitekim, son 9 seçimi de daha fazla bütçeye sahip olan aday kazandı. Daha düşük bütçeye sahip olmasına rağmen Beyaz Saray'a taşınan tek aday Jimmy Carter oldu. Carter, 1976 seçimlerinde 33.4 milyon dolarlık kampanyasıyla, 35.7 milyon dolar kampanya bütçesi olan Gerald Ford'u yendi. Ford, hiçbir seçim kazanmamasına rağmen seleflerinin istifasıyla önce Başkan Yardımcısı, sonra da Başkan olmuştu.

DEMOKRATLAR FARK ATIYOR
Sonraki yıllarda başkan seçilen Cumhuriyetçi Parti adayları Ronald Reagan, George Bush ve oğlu George W. Bush ile Demokrat Parti adayları Bill Clinton ve Barack Obama rakiplerine önce bütçe yarışında, sonra da seçim yarışında üstünlük sağlamayı başardı.

Önceki yıllarda adayların bütçeleri arasındaki fark fazla değilken, Hillary Clinton'ın eşi Bill Clinton 1996'da ikinci kez seçilirken rakibinden 1.7 kat fazla kampanya bütçesi oluşturmayı başardı.

Barack Obama ise ilk döneminin başında sosyal medya yardımıyla devasa bir kampanya oluşturmanın meyvelerini topladı. Obama 759.8 milyon dolarla rekor bir kampanya bütçesi oluştururken, rakibi John McCain'e yarım milyar dolardan fazla fark attı. Bu yılki seçimin favorisi gösterilen Hillary Clinton da, Obama'nın ardından rakibine en fazla bütçe farkı atan ikinci aday oldu.

CEO'LAR TERCİHİNİ HİLLARY CLİNTON'DAN YANA YAPTI
ABD'deki dev şirketlerin tepe yöneticilerinin çoğunluğu Cumhuriyetçi Parti yanlısı olmasına rağmen, CEO'ların büyük bölümü seçimlerde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ı Cumhuriyetçi aday Donald Trump'a yeğliyor.



Fortune dergisi tarafından 500 büyük şirketin CEO'suna gönderilen anket metninde, milyarder Trump ve eski Dışişleri Bakanı Clinton arasında tercih yapmaları istendi. Ortaya çıkan sonuçta Clinton Trump'a karşı yüzde 58'e yüzde 42'lik üstünlük sağladı.

Ancak ankete katılmayı kabul eden 71 CEO'dan 16'sı adaylar arasında tercih yapmaktan kaçındı.

HÜKÜMETİN ESASLARINI BİLMİYOR
Fortune dergisi sonucu yorumlarken, Trump'ın ticaret bariyerlerini kaldırmayı önermesinin şirket yöneticilerini ürküttüğünü belirtti. Ayrıca, Trump'ın faiz oranlarını ciddi düzeyde artırarak kamu borcunu düşük fiyattan geri satın alma önerisinin “Hükümet etmenin esaslarını bilmediği” görüşünü yaygınlaştırdığı ifade edildi. Fortune dergisinin CEO Daily bülteninin 300 abonesi arasında yapılan ankette de Clinton yüzde 69, Trump ise yüzde 31 oranında tercih edildi. Ekonomi yayıncısı CNBC tarafından yapılan tahmin anketinde ise ABD finans dünyasının kalbinin attığı Wall Street'teki uzmanların yüzde 80'inin tahmininin Clinton'ın galip geleceği yönünde olduğu sonucu çıktı. Trump'a şans verenlerin oranı yüzde 13'te kaldı.

CNBC tarafından mart ayında ekonomistler, fon yöneticileri ve analizciler arasında yapılan ankette, ekonomik alandaki vaatleri en çok beğenilen aday adayı yüzde 42 ile Ohio Eyaleti'nin Cumhuriyetçi Partili valisi John Kasich olmuştu. Fakat, John Kasich ön seçimlerde erken havlu attı.

Bu ankette eski Başkan Bill Clinton'ın eşi Hillary Clinton yüzde 16, emlak zengini Trump yüzde 13 oranında tercih edilirken sosyalist olarak gözüken Demokrat Partili Bernie Sanders'in tek bir katılımcı tarafından bile tercih edilmemesi dikkat çekmişti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)