BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ve Japonya'nın farklılaşan faiz politikası----

ABD ve Japonya'nın farklılaşan faiz politikası

ABD ve Japonya'nın farklılaşan faiz politikası
07 Eylül 2022 - 08:50 www.finansgundem.com

ABD'de faizler yükselmeye, Japonya'da ise düşük seviyede kalmaya devam ediyor.

Fed enflasyonla mücadele kapsamında başladığı sıkılaştırma politikasına, faizi yükselterek devam ediyor. Bankanın eylül ayındaki toplantısında da 50 ila 75 baz puan arasında bir faiz artırımı yapması bekleniyor.

ABD ekonomisi ve Fed'in politikası hakkında açıklamalarda bulunan Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, Fed'in faiz oranlarını ekonomik aktiviteyi sınırlayacak bir seviyeye yükseltmesi ve politika yapıcılar enflasyonun yatıştığına ikna olana kadar faizi yüksek tutması gerektiğini söyledi.

Financial Times'a konuşan Barkin, fiyat istikrarının yeniden tesis edilebilmesi için para politikasını reel Faiz sıfırın üzerine oturana kadar devam etmesi gereceğini vurguladı.

Barkin, "Faiz oranları, enflasyon bekleyişlerinin ekonominin enflasyonu aşağı getirmek için yeterince sıkıştırıldığı bir seviyeye gelmelerini sağlayacak düzeyde yükseltilmeli. Reel faizlerinin hedefi pozitif bölgeye ulaşmak ve benim niyetim de faizleri enflasyonu düşürmeye başladığımıza imkan olduğumuz zamana kadar o seviyede devam ettirmek" diye konuştu.

FT'ye açıklamasında Eylül toplantısında faizinin kaç puan artırılmasına destek vereceğine henüz karar vermediğini belirten Barkin, "ABD ekonomisi hala büyüyor ve ivme durmadı. İş gücü piyasası hala çok sıkı" ifadelerini kullandı.

"Enflasyon yüzde 3'e yükselse de BoJ faizleri düşük tutacak"

Fed'in aksine Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz oranında değişikliğe gitmiyor.

BoJ'un temmuz ayı faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, gösterge faiz oranının yüzde -0,10 olarak kalmasına karar verildiği belirtilmişti.

Karar, bankanın zayıf yene değil büyüme görünümüne ilişkin endişelere daha çok odaklandığı yönünde yorumlanıyor.

Bunun yanı sıra, Japon yetkililer yaptıkları açıklamalarda sürekli olarak Japonya ve ABD ekonomileri arasındaki farkları vurguluyor.

Son olarak Japonya Merkez Bankası Yönetim Kurulu'nun eski üyesi Goushi Kataoka, enflasyon önümüzdeki aylarda yüzde 3 seviyesine ulaşsa bile BoJ'un devasa teşvik politikasını devam ettirmesinin büyük olasılık olduğunu savundu.

Kataoka yaptığı açıklamada, "Manşet enflasyon yüzde 3'e ulaşabilir, ancak artış büyük ölçüde yüksek ham madde fiyatları tarafından yönlendirilmiş olacak. Sadece enflasyon yüzde 3'e ulaştı diye BOJ'un faiz artırması çok kötü bir fikir olur" diye konuştu.

"Ekonomik şartlar keskin şekilde kötüleşmedikçe, ek gevşeme fikrinin çok fazla gündeme geleceğini düşünmüyorum" ifadelerini de kullanan Kataoka, gelecekte ekonomide yaşanacak bir sıkıntı ile başa çıkmada mali politika büyük bir rol oynayabileceğini vurguladı.

Japonya Merkez Bankası, faiz oranını sabit bıraktı

 

Eylül ayında borsaları FED düşürecek

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)