BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemABD ve Çin ayrılığı imkansız----

ABD ve Çin ayrılığı imkansız

ABD ve Çin ayrılığı imkansız
15 Eylül 2020 - 17:47 www.finansgundem.com

ABD ve Çin arasındaki gerilim artarken, ticaret ilişkileri kopma noktasında. Ancak Çin’in Ticaret Eski Bakanı’na göre tam ayrılık neredeyse imkansız

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Çin arasındaki ayrılık süreci korona virüs pandemisinden de önce başlamıştı ancak dünyanın iki büyük ekonomisi arasında tam bir ayrılık, Çin’in Ticaret Eski Bakanı’na göre “neredeyse imkansız”.

Çin’in ticaretini 2007’den 2013’e kadar yöneten Chen Deming, ABD’nin telekomünikasyon devi Huawei gibi Çin şirketlerini hedef almasına yönelik yorum yaparak, ayrılığın yaklaştığını söyledi. Washington Huawei’nin önemli teknolojilere erişimini, ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle kısıtlamıştı ve Tencent ve ByteDance gibi Çin’in diğer teknoloji şirketlerinin üzerinde de baskıları arttırmıştı. Bunun sonucundaysa şirketlerin ABD’de faaliyet göstermesi oldukça zor hale gelmişti.

Chen pazartesi günü yaptığı açıklamada “ancak tam bir ayrılığın oldukça zor ve neredeyse imkansız olacağını düşünüyorum” dedi.

Chen, “Soğuk Savaş dönemine geri dönemeyiz. O dönem aralarında herhangi bir ticaret ya da iletişim olmayan iki piyasa vardı” dedi. Chen’in dikkat çektiği dönem İkinci Dünya Savaşı sonrası ABD ve Sovyetler Birliği arasında yoğun jeopolitik tansiyonların olduğu bir dönemdi.

ABD ve Çin arasındaki bağlar gelecek aylarda daha kötüye gidecek. Bu esnada ABD Başkanı Donald Trump, iki ekonominin arasındaki ilişkileri tümüyle bitirme tehdidinde bulundu. Ancak ABD ve diğer ülkelerdeki şirketler Çin’den çekilme konusunda çok küçük bir ilgi gösterdi.

Chen CNBC’ye yaptığı açıklamada aslına bakılacak olursa, bu yıl Çin’e yönelik yabancı yatırımlarda bir artış görüldü dedi.

Singapur Kıdemli Bakanı ve Sosyal Politikalar Koordinasyon Bakanı Tharman Shanmugaratnam da benzer bir şekilde “küresel piyasaların Çin’den çekileceğini düşünmek oldukça zor” dedi. Shanmugaratnam, “Çin büyük bir pazar ve önemli bir büyümesi olan bir pazar” ifadesini kullandı.

ABD ve Çin arasındaki tansiyon daha da yükselebilir ancak, dünyanın geri kalanının “kazan-kazan ortaklıkları kurmanın yollarını bulmaya devam edebileceği yeterli alan var” dedi. Bu ABD ve Çin arasında daha yakın bağların kurulmasını da kapsıyor.

Shanmugaratnam, “benim hisslerim ilişkilerin düzelmeden önce daha da kötüye gideceği yönünde. Çok taraflılık bugün uzun zamandır olmadığı kadar büyük bir risk altında” dedi.

ABD'den Çin'in 5 kuruluşunun ithalatına engel

 

ABD Çin arasındaki sorunlar ticaretle çözülemeyecek kadar ciddi

 

Asya borsaları ABD Çin gerilimiyle geriledi

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • db15 Eylül 2020 21:40

    Çinlilerin alım gücü iç piyasa olarak gelirleri çok düşük olduğundan çok zayıf bir pazar dolayısıyla diğer ülkeler için hiç de pazar olarak değerlendirilmiyor.