BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiABD ve Çin "ayrılığı” finansal sistemler için tehlikeli----

ABD ve Çin "ayrılığı” finansal sistemler için tehlikeli

ABD ve Çin ayrılığı” finansal sistemler için tehlikeli
10 Eylül 2020 - 13:33 www.finansgundem.com

Uzmanlar ABD ve Çin’in bağlarını koparmasının, Çin’in dünyanın geri kalanından farklı sistemler geliştirmesine yol açacağını ve bunun gerçek bir tehlike olduğunu söylüyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD ve Çin arasındaki “ayrılığın” maliyeti yüksek olacak ancak bu Pekin’in, dünyanın geri kalanını dışlayıcı sistemleri geliştirmeyi tercih etmeyeceği anlamına gelmiyor.

Wilson Center Direktörü Robert Daly “Çin’in ve dünyanın geri kalanının, uluslararası borçların ödenmesi ve ticaret ödemeleri için ayrı finansal sistemler geliştirme ihtimali gerçek bir tehlike” dedi.

Daly, Çin’in aynı zamanda farklı teknolojik sistemler de geliştirebileceğini söyledi. “Eğer bu gerçekleşirse ve birbirini dışlayan finansal, ekonomik, teknolojik ve dijital sistemler ortaya çıkarsa, gerçek bir ayrılıktan söz edebiliriz. Çin bunu büyük oranda kendi başına gerçekleştirebilir” dedi.

Bu durum Pekin’in, “ayrılığın” bedelinin, Çin, ABD ve dünyanın geri kalan ülkeleri için ağır olacağını bilmesine rağmen gerçekleşebilir. Çin ABD’yle ilişkilerin kopmasını istemiyor ancak bu konuda geri adım atmayacak.

Daly ABD Başkanı Donald Trump’ın iktidarda olduğu süre boyunca “aşırıya kaçan, ekstrem tehditlerde” bulunduğunu söyledi ancak Trump’ın sonuçları gözden geçirerek daha sonra “geri adım” attığını belirtti.

Daly’e göre “Beyaz Saray’da Çin’den teknoloji alanında ayrılığın sağlanmasını isteyen bazı insanlar var ve Çin’in kapsamlı gücünü inşa etmesine fayda sağlayacak çipleri temin etmek istemiyorlar.” “Ancak Qualcomm’un iflas etmesini de istemiyorlar. Ticaret savaşı nedeniyle 28 milyar dolar zarar eden ve Amerika’nın vergi mükellefleri tarafından para desteği sağlanan Amerikan çiftçilerine de zarar gelmemesi gerekiyor.”

Derin güvensizlik

Yine de Daly, ABD ve Çin arasındaki ayrılığın, Trump yönetiminin “kampanya retoriğinden daha fazlası” olmadığını düşünüyor.

Daly, “bence bu Amerikan seçmenini Trump’ın onların çıkarlarını gözettiğine ve Çin konusunda Biden’dan daha sert bir tutum izlediğine yönelik ikna aracı.”

Reuters’ın haberine göre, Trump salı günü yaptığı konuşmada, destekçilerine “Joe Biden’ın gündemini Çin’in belirlediğini” ancak kendi gündemini “ABD’nin belirlediğini” söyledi. Aynı zamanda Biden’ı “küreselci bir hain” olarak tanımladı.

Siyasetin ötesinde Çin’le “çok yakın ilişkilere gerçekten derin bir güvensizlik var.” Özellikle de konu nadir mineraller, teknoloji ve medikal ekipman olduğunda. En azından kısmi bir ayrılık, bu sektörlerin bazıları için “gerçek” bir ihtimal.

Amerikalılar kendi kendine yetebilen bir ülke istiyorlar ve Çin’e bağımlılığı kesinle reddediyorlar. “Bu istek gerçek ve devam edecek.”

ABD Çin mallarına yüzde 25 vergi uygulamaya başladı

 

Pompeo'dan Çin'e karşı harekete geçme çağrısı

 

Çin’in Ortadoğu stratejisi ABD’ye pahalıya patladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)