BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD borsaları yükselişle açıldı----

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
02 Haziran 2023 - 17:16 www.finansgundem.com

Wall Street endeksleri yeni güne beklentilerin üzerinde gelen istihdam verilerinin etkisiyle pozitif başladı. Yatırımcılar ayrıca borç limiti krizinin aşılmasıyla rahat bir nefes aldı

FİNANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları haftanın son işlem gününe yükselişe başladı. Mayıs ayı istihdam rakamları ve ABD Senatosu’nun borç limiti tasarısını onaylaması yatırımcılardaki iyimserliği destekledi.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %1,18 artışla 33.452,91 puanda, S&P 500 Endeksi %0,81 artışla 4.255,17 puanda ve Nasdaq Bileşik Endeksi ise %0,53 yükselişle 13.170,50 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0497 yükselişle %3,650 seviyesinde değerleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre endekslerdeki yükseliş mayıs ayı tarım dışı istihdam rakamlarının beklentileri aşmasıyla gerçekleşti. Rapora göre ABD ekonomisi geçtiğimiz 339 bin yeni istihdam yarattı. Dow Jones anketlerine göre ekonomistlerin beklentileri ise 119 bin seviyesindeydi. Söz konusu rakamlarla ABD ekonomisi 29 ay üst üste pozitif istihdam büyümesi gerçekleştirmiş oldu. Raporun ardından hafta boyunca çalkantılı bir seyir izleyen Dow Jones Endeksi haftalık bazda pozitif seviyeye ulaştı.

Son istihdam rakamları ABD Merkez Bankası’nın (FED) agresif faiz artışlarına rağmen istihdam piyasasının dayanıklı kaldığı ve faiz artışlarının devam edeceği yönündeki beklentileri destekledi. Ancak borsalar yine de istihdam rakamlarını pozitif karşıladı. CNBC’nin haberine göre bunun sebebi yatırımcıların beklenenden daha hafif enflasyona ve artan işsizlik oranına odaklanmaları olabilir.

İstihdam raporuna göre ABD’de saatlik çalışan ücretleri yıllık bazda %4,3 arttı. Dow Jones anketlerinde ise ekonomistler %4,4’lük bir artış bekliyordu. İşsizlik oranı ise %3,4’ten %3,7’ye yükseldi.

CNBC haberine göre yatırım danışmanlığı firması Sit Fixed Income’ın Kıdemli Portföy Yöneticisi Bryce Doty konuyla ilgili, “İnsanların Kovid tasarruflarını tüketeceğini ve sonunda iş gücüne geri döneceğini biliyorduk. Bunun etkisi doğal olarak daha yüksek bir işsizlik oranı ve artan işgücü arzı olacaktır ve bu da ücret artışını yavaşlatacaktır. Bugünkü istihdam verileri iş gücünün sonunda normale dönmeye başladığına dair umut verici bir işaret" açıklamasında bulundu.

ABD’nin borç limitine dair endişelerin azalması da yatırımcı duyarlılığını destekledi. ABD Senatosu borç limiti tasarısını perşembe gece saatlerinde kabul etti ve tasarıyı yasalaşmak üzere ABD Başkanı Joe Biden’ın onayına sundu. ABD Temsilciler Meclisi Mali Sorumluluk Yasası adını taşıyan tasarıyı çarşamba günü onaylamıştı. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ülkenin temerrüde düşmemesi için yasanın onaylanması gereken son tarihin 5 Haziran olduğunu söyledi.

Washington’ın bir anlaşmaya varamaması ve ABD’nin mali yükümlülüklerini yerine getirememesi ihtimali hafta boyunca yatırımcıların en büyük korkusu oldu. Ancak piyasa gözlemcilerinin büyük çoğunluğu anlaşmanın son tarihten önce geçeceğini tahmin ediyordu.

ABD'de tarım dışı istihdam beklentilerden güçlü arttı

 

Ekonomistlerin enflasyon beklentisi belli oldu

 

Wall Street’in yıldızları FED’den ne bekliyor?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)