BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaABD borsaları yükselişle açıldı----

ABD borsaları yükselişle açıldı

ABD borsaları yükselişle açıldı
15 Haziran 2022 - 17:01 www.finansgundem.com

FED’in faiz açıklamasını bekleyen ABD borsaları güne pozitif başladı. Göstergeler yatırımcıların %95 oranla 75 baz puanlık faiz artışı beklediğine işaret ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları hafta ortasına yükselişle başladı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankası’nın (FED) yükselen enflasyonu kontrol altına almak amacıyla alacağı agresif kararları bekliyor.

Açılışın ardından Dow Jones Endeksi %0,95 artışla 30.652,86 puanda, S&P 500 Endeksi %1,12 artışla 3.777,38 puanda ve Nasdaq Endeksi ise %1,34 yükselişle 10.973,78 puanla işlem görüyor. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirileri ise %0,0904 düşüşle %3,390 seviyesinde değerleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Wall Street’te S&P 500 Endeksi 5 işlem günü üst üste düşüş gösterdi ve ayı piyasası bölgesine geriledi. Dev endeks sadece bu hafta %4 geriledi ve ocak ayında ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinden %22 uzaklaştı. Dow Jones Endeksi geçtiğimiz günü 150 puan düşüşle bitirmişti. 30 dev şirketten oluşan endeks de geçtiğimiz hafta Salı gününden bu yana 5 işlem günü boyunca üst üste düşmekteydi. Teknoloji odaklı Nasdaq Endeksi ise Salı gününü yükselişle kapatmıştı.

Endekslerdeki hareketler yatırımcıların iki günlük toplantı sonra FED’den gelecek faiz artışı kararı öncesinde gerçekleşti. Faiz artışlarına ilişkin piyasa öngörülerini izleyen CME Group'un FedWatch göstergesine göre, piyasalar 1994'ten bu yana en büyük artış olacak 75 baz puanlık bir faiz artışına %95'in üzerinde ihtimal veriyor.

Normalden daha büyük bir Faiz artışına geçiş ihtimalinin en büyük sebebi olarak şaşırtıcı derecede yüksek gelen enflasyon verileri gösteriliyor. Piyasalar kötüleşen ekonomik görünümün ardından ABD’de Wall Street Journal yayın organı FED’in 75 baz puanlık faiz artışı yapmayı düşündüğünü manşetine taşımıştı.

CNBC’nin haberine göre LPL Financial’ın Hisse Senetleri Baş Stratejisti Quincy Krosby, “Manşetlerdeki 50 baz puandan 75 baz puana geçiş yalın bir gerçeği yansıtmakla birlikte, FED’in fiyat istikrarını koruma görevine olan bağlılığını vurgulama konusundaki kararlılığını da göstermektedir” ifadelerine yer verdi.

FED Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının politika kararının ardından Türkiye saatiyle saat 21:00'da bir basın toplantısı düzenleyecek. Yatırımcılar, FED’in ileriye dönük sıkılaştırma politikası hakkında ipuçları yakalamak için Powell konuşmalarındaki her ayrıntıyı takip edecek.

Büyük faiz artırımı beklentisiyle bu hafta çarpıcı bir şekilde yükselen ABD Hazinesi getirileri Çarşamba günü geri çekildi. Para politikasındaki değişikliklere en duyarlı olan iki yıllık ABD Hazinesi getirileri, sadece bu hafta 40 baz puan artarak 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Gösterge niteliğindeki 10 yıllık ABD Hazinesi getirileri ise 30 baz puandan fazla artarak %3,48'in üzerine çıkmış ve Nisan 2011'den bu yana görülmeyen bir seviyeye ulaşmıştı.

Bazı önemli yatırımcılar, merkez bankasının enflasyonla mücadeledeki ciddiyetini göstermek için agresif davranarak güvenilirliğini yeniden kazanabileceğine inanıyor.

Dev fon şirketi Pershing Square’in milyarder fon yöneticisi Bill Ackman Salı günü paylaştığı Twitter mesajında FED’in, “enflasyonun kontrolden çıkmasına izin verdiğini” söyledi. Ackman, “Hisse senedi ve kredi piyasaları bu nedenle FED’e olan güvenini kaybetti. FED’in yarın (bugün) ve Temmuz ayında 75 baz puan ile agresif bir şekilde harekete geçmesi durumunda piyasa güveni yeniden tesis edilebilir" dedi. Ackman enflasyon “evcilleştirilinceye” kadar FED’in agresif faiz artışı taahhüdünde bulunmasını bekliyor.

ABD'de ithalat fiyatları beklentilerin altında kaldı

 

New York Fed imalat endeksi beklentileri karşılayamadı

 

Küresel yatırımcıların korkusu “ani resesyon”

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)