BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB, tekstil endüstrisinden atık bedeli istiyor----

AB, tekstil endüstrisinden atık bedeli istiyor

AB, tekstil endüstrisinden atık bedeli istiyor
05 Temmuz 2023 - 15:41 www.finansgundem.com

AB'deki tüketicilere satış yapan tekstil şirketleri, herhangi bir atık tekstilin işlenmesi için ödeme yapmakla yükümlü olacak.

Avrupa Birliği (AB), tekstil endüstrisinin, hızlı moda markalarının çevresel ayak izlerini azaltmayı amaçlayan yeni kurallar uyarınca atılan giysi ve ayakkabıların işlenmesi için ödeme yapmasını istiyor.

Financial times gazetesinin haberine göre Avrupa Komisyonu tarafından bugün sunulan teklifin, giyim şirketlerini ürünlerinin geri dönüştürülebilirliğini geliştirmeye ve büyüyen bir ikinci el pazarını harekete geçirmeye iteceği belirtildi.

Komisyon verilerine göre, her yıl AB vatandaşı başına 12 kg giysi ve ayakkabı eşdeğeri çöpe atılıyor ve bunun dörtte üçünden fazlası yakılıyor veya çöp sahasına gidiyor. Avrupa Çevre Ajansı verilerine göre, giyim ve ayakkabı tüketiminin 2019'daki 62 milyon tona göre %63 artarak 2030'da 102 milyon tona çıkması bekleniyor.

Teklife göre, AB'deki tüketicilere satış yapan şirketler, gerekli işleme miktarına bağlı olarak tahsil edilen meblağ ile herhangi bir atık tekstilin işlenmesi için ödeme yapmakla yükümlü olacak.

Fransa ve İspanya gibi AB ülkelerinde de benzer önlemler halen uygulanıyor ve üye devletler, 2025 yılına kadar ayrı kurallar çerçevesinde tekstil atıklarının toplanmasına yönelik sistemleri devreye sokmak zorunda.

Bir AB yetkilisi, komisyonun tahminlerine göre şirketlere giysi atıklarını ödetmenin maliyetinin T-shirt başına yaklaşık 0.12 euroya eşit olacağını, ancak bunun ürüne ve hangi işleme ihtiyaç duyulduğuna göre değişebileceğini söyledi.

AP'den satılmayan tekstil ürünlerinin imhasının yasaklanması çağrısı

 

AB, satılmayan tekstil ürünlerinin imhasını yasaklayacak

 

Tekstil ve ham maddelerinden 1,5 milyar dolarlık ihracat

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)