BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemAB Komisyonu ile havacılık sektörü için masaya oturuyoruz----

AB Komisyonu ile havacılık sektörü için masaya oturuyoruz

AB Komisyonu ile havacılık sektörü için masaya oturuyoruz
09 Haziran 2016 - 04:12 www.finansgundem.com

Havacılık sektöründe yolcu trafiği en yüksek ülkeler arasına giren Türkiye ile AB arasında kapsamlı havacılık anlaşması için müzakereler başlıyor

Avrupa Birliği (AB) ulaştırma bakanları AB Komisyonu’nu Türkiye ile kapsamlı havacılık anlaşmasına ilişkin müzakereleri başlatmakla yetkilendirdi. Güven Özalp'in Hürriyet'te yer alan haberine göre ekonomik açıdan yüksek etki yaratacağı düşünülen bu anlaşma için Türkiye’nin yanı sıra Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN), Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de müzakerelere başlanacak.

EN HIZLI PAZAR

Türkiye’yle AB düzeyinde bir anlaşma yapılmak istenmesinin en önemli nedenleri arasında Türkiye’nin havacılık alanında ana bölgesel aktörlerden biri olmasının yanı sıra Avrupa’daki en dinamik, en stratejik ve en hızlı büyüyen havacılık pazarlarından biri olarak görülmesi bulunuyor. AB düzeyinde yapılacak anlaşma mevcut ikili anlaşmaların yerine geçecek. Amacı yeni iş olanakları yaratmak, pazar erişimini iyileştirmek ve şeffaf pazar şartları altında adil rekabeti güvence altına almak olan anlaşma, güvenlik, hava trafiği idaresi, altyapı alanlarında en yüksek standartlara erişilmesinin yanı sıra tüketicinin ve çevrenin korunmasını da hedefliyor.

AB MÜKTESEBATI

Anlaşmanın bir başka hedefini de Türkiye’nin düzenlemelerinin AB havacılık müktesebatıyla uyumlu hale getirilmesi ve AB’ye katılım sürecinde tüm müktesebatın tam olarak uygulanmasını sağlamak oluşturuyor.AB Komisyonu’nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc, AB üyelerinin bazı ana ortaklarla havacılık ilişkilerinin bir üst kademeye taşınmasına destek verilmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, “Bu anlaşmalar sağlandığında tüm havacılık sektörüne yeni iş olanakları, yeni hatlar, yolcular için daha iyi fiyatlar sunulacak” dedi.

5 MİLYAR EURO

AB Komisyonu, Türkiye ile anlaşma devreye girdiğinde yaratacağı ekonomik etkinin de yüksek olacağı görüşünde. Komisyon’un hesaplarına göre artacak olan turizmle birlikte yıllık 5 milyar Euro düzeyinde bir kaynak oluşacak. Pazar açılmasının etkisiyle bilet fiyatlarında ortalama yüzde 50’lik düşüş yaşanması da AB’nin öngörüleri arasında. Anlaşmanın istihdama yönelik katkısının ise 48 bin yeni iş olacağı hesaplanıyor.

RUMLARDAN ŞARTLI ONAY

ANLAŞMANIN sağlanabilmesi için 28 Birlik ülkesinin tamamının onayı gerektiğinden AB ile Türkiye arasındaki en önemli sorunlardan birini Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) oluşturuyor. GKRY, Türkiye’ye yönelik çekinceleri bulunsa da Komisyon’un verdiği güvenceleri başlangıç noktası olarak yeterli bularak ve “gerekli eylemlerde bulunma hakkını saklı tuttuğunu” tek taraflı beyan ederek müzakerelere başlanmasına itiraz etmedi.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)