BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiAB enerjide ABD’ye bağımlı kalacak----

AB enerjide ABD’ye bağımlı kalacak

AB enerjide ABD’ye bağımlı kalacak
26 Eylül 2023 - 18:15 www.finansgundem.com

AB’nin enerji alanındaki en yetkili ismi birliğin sıvılaştırılmış doğalgaz ihracatında ABD’ye onlarca yıl ihtiyaç duyacağını açıkladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Rus doğalgazından gelen kaynakları çeşitlendirmek ve enerji güvenliğini artırmak için yenilenebilir enerji sektörünü büyütmeye çalışıyor. Ancak Avrupa Birliği’nin en üst düzey enerji yetkilisi bu süreçte birliğin onlarca yıl boyunca ABD’nin fosil yakıtlarına güveneceğini söyledi.

Financial Times’ın haberine göre Avrupa Komisyonu Enerji Genel Müdürlüğü Başkanı Ditte Juul Jorgensen AB’nin Rusya-Ukrayna savaşının ardından kış boyunca bir enerji krizine dayanabilmek için ‘ihtiyaç olan araçlara’ sahip olduğunu söyledi.

Ancak Jorgensen ABD’nin sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ihracatına olan bağımlılığının devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Jorgensen açıklamasında, “Önümüzdeki birkaç on yıl içinde sistemde bazı fosil yakıtlara ihtiyacımız olacak. Bu bağlamda Amerikan enerjisine ihtiyaç duyulacak” ifadelerine yer verdi.

FT haberine göre söz konusu açıklama AB devletlerinin on yılın sonuna kadar ABD LNG’sini tüketeceğine dair Brüksel’den gelen en güçlü sinyallerden biri. Ancak Jorgensen’in sözleri bazı politikacıların ve çevre aktivistlerinin AB’nin iddialı iklim hedeflerine ulaşamayacağı endişelerini tetikliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Avrupa Birliği, Rus gazından uzaklaşmayı ve 2050 yılına kadar net karbon sıfır hedefine ulaşmayı hedefliyor. Birlik 2030 yılına kadar karbon emisyonunu 1990’ların yarısına kadar düşürmek gibi katı bir planı benimsedi.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında Avrupa Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri en az 2030 yılına kadar yılda 50 milyon metreküp ABD LNG’sini güvence altına alacak bir anlaşmaya imza attı. Anlaşma AB ve ABD’nin iklim hedefleriyle tutarlı olacağı ve her iki tarafın da gaz talebini azaltmak için çalışacağı temeline göre imzalandı.

Enerji şirketleri memnun

Analistler Jorgensen’in açıklamalarının anlaşmadaki 2030 zaman diliminin aşılacağı anlamına gelebileceğini belirtiyor. Bu da 2030 sınırını aşma konusunda tereddüt eden Avrupalı alıcılar ve ABD’li tedarikçilerin endişelerini gideriyor.

Danışmanlık firması ICIS’in LGN Analisti Fauzeya Rahman, AB yetkilisinin açıklamalarına ilişkin yorumlarında, “Sözleşme için sıraya giren ABD’li tedarikçiler için gerçekten olumlu bir sinyal” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin AB’ye LNG ihracatı geçen yıl iki katın üzerinde yükseldi. Bir yıl öncesinde ABD’den 22 milyar metreküp LNG ithal eden AB, 2022’de bu rakamı 56 milyar metreküpe yükseltti. Mart 2022’de yüzde 37 olan AB’nin Rus gazı ithalatı yıl sonunda yüzde 16’ya geriledi.

Rus boru hatlarındaki akışlar durmuş olsa da Rusya’dan Avrupa’ya LNG sevkiyatı rekor seviyelere ulaştı. Bu ayın başlarında Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straten AB ülkelerini Rus gazını ithalatını kesmeye çağırdı.

Okyanus ötesine gidebilen tankerlere yüklenmek üzere doğalgazı yoğunlaştıran ABD’li LNG şirketleri Avrupa ile yeni uzun vadeli ihracat anlaşmaları imzalamaya devam ediyor.

ABD’nin en büyük LNG ihracatçısı Cheniere Energy bu yıl Avrupa merkezli Equinor ve BASF firmaları ile iki sözleşme imzaladı. Sözleşmelere göre şirketler 2040 yılına kadar Atlantik boyunca yılda 2,55 milyon ton teslimat sözü verdi.

Cheniere Ticaret Başkanı Anatol Feygin, “Avrupa’da, özellikle de uzun vadeli ortaklığa ve arz güvenliğine değer veren son kullanıcılarda on yıllardır doğalgaza olan kritik ihtiyacın devam ettiğini görüyoruz” dedi.

Zelenskiy: Rusya, gıda krizini ve enerjiyi silah olarak kullanıyor

 

AB enerji tüketiminde yenilenebilir hedefini yükseltti

 

Fransa’nın nükleer enerjisi Avrupa’nın umudu oldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)