BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAB enerji güvenliği için NATO’ya sığınacak----

AB enerji güvenliği için NATO’ya sığınacak

AB enerji güvenliği için NATO’ya sığınacak
16 Nisan 2024 - 16:11 www.finansgundem.com

Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının patlatılması ve Rus gemilerinin Avrupa Birliği kıyılarında görülmesinin ardından FT haberine göre, AB ile NATO enerji güvenliği için ilişkilerini derinleştirmeyi planlıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği liderleri yarın Brüksel’de bir araya gelecek ve uzun süredir ertelenen Sermaye Piyasası Birliği’nin kurulması yönünde yeni bir hamle talep edecek. Liderler Avrupa’nın özel finans havuzunu artırmayı ve dev savunma ve yeşil finansman ihtiyacını karşılamayı hedefliyor. Ancak yapısal dönüşümlerin dışında Avrupalı liderlerin odaklandığı bir önemli konu daha var: Enerji güvenliği

Financial Times’ın haberine göre Belçika ve NATO, Avrupa'nın kritik enerji altyapısını düşmanca müdahalelere karşı daha iyi savunmak için bir sorumluluk üstlenmeye hazırlanıyor. Habere göre, Baltık Denizi'ndeki Kuzey Akım 2 doğalgaz boru hattının patlaması, Hollanda kıyılarındaki rüzgar çiftliklerinin yakınında ve petrol kulelerinin etrafında Rus gemilerinin görülmesi Moskova'nın veya diğer dost olmayan aktörlerin AB enerji altyapısını sabote edebileceğine dair korkuları artırdı.

Yetkililer, özellikle hükümetler Kuzey ve Baltık denizlerinde açık deniz rüzgar çiftliklerini genişletmeye çalışırken, herhangi bir tehdidin zaten enerji arzı şoklarına karşı savunmasız olan Avrupa’yı daha da savunmasız bırakabileceğinden endişe duyuyorlar.

FT haberine göre dün AB bakanları ve NATO yetkilileriyle kapalı kapılar ardında bir öğle yemeğine başkanlık eden Belçika Enerji Bakanı Tinne van der Straeten, altyapının "jeopolitik, güvenlik ve aynı zamanda ekonomik bir zorunluluk" haline geldiğini savundu ve “yakın işbirliğine kesinlikle ihtiyaç” olduğunu söyledi.

Plan, rüzgar çiftlikleri, denizaltı kabloları ve doğalgaz boru hatları geliştiricilerinin, video görüntüleri ve sensörler tarafından toplanan bilgileri gibi daha fazla veriyi askeri kurumlarla paylaşmasını içeriyor.

Müzakerelerin temel konular arasında ise, enerji altyapısına yönelik en büyük tehditlerin neler olduğunu, bu konuda neler yapılabileceğini ve hassas verilerin gerçek zamanlı olarak nasıl paylaşılabileceğini belirlemek öne çıktı.

FT haberine göre müzakerelerde veri paylaşım ağlarının kurulmasının yanı sıra, uydu verilerinden, drone’lardan ve 300 kadar rüzgar türbinindeki elektronik sensörlerden gelen girdileri değerlendirecek yapay zeka teknolojilerinin geliştirilmesi konusu da yer aldı.

Belçika, Kuzey Denizi’nde Prenses Elizabeth isimli yapay bir ada olan yeni enerji merkeziyle bu projeleri resmileştiren ilk ülke olabilir.

Özel eğitimli şahinler bile kullanılabilir

Altyapı savunma ortaklığı planları, Belçika, Almanya, İngiltere, Hollanda, Danimarka ve Norveç'in geçen hafta kritik varlıkların korunması hakkında daha fazla bilgi paylaşmak için bir bildiri imzalamasını takip etti. Geliştiriciler risklerin giderek daha fazla bilincine varsa da yeni altyapıyı korumak kolay olmayacak.

Suyun üzerindeki rüzgar türbinlerinin korunması deniz altı boru hatlarının ve kabloların savunmasından daha kolay. Yine de kablolar boyunca sürekli izlemeye izin veren dağıtılmış akustik algılama gibi yeni teknolojiler, sektör kuruluşu WindEurope'un CEO'su Giles Dickson'a göre "bir geminin deniz tabanına demir atıp atmadığını" dahi söyleyebilir.

Güç jeneratörlerini korumanın daha sıra dışı planlardan da bahsediliyor. Kötü niyetli saldırganlara ateş etmek için küçük kalibreli toplara sahip sensörlerin kurulması, dronları yakalamak için kurulacak ağlar ve hatta düşman drone’ların devre dışı bırakılması özel eğitilmiş şahinlerin kullanılması dahi seçenekler arasında.

 

Yenilenebilir enerjiden elektrik üretiminde rekor!

 

Zelenskiy'den 'İsrail için birlik olan' müttefiklere çağrı

 

Avrupa bankalarından "stratejik " statü talebi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)