BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazin500 $'a geçmişinizi temizleyebilirsiniz ----

500 $'a geçmişinizi temizleyebilirsiniz

500 $'a geçmişinizi temizleyebilirsiniz
21 Mart 2013 - 08:47 www.finansgundem.com

'Housekeeping' hizmeti ile internette oluşmuş geçmişin temizlenmesi sağlanabiliyor

İnternette kurumunuzun ya da bireysel olarak şahsınızın itibarını nasıl koruyor ya da takip ediyorsunuz? Günümüzde online itibar yönetimi bir mecburiyet halini almış durumda. Rubbit, merkezi Amerika'da bulunan bir hukuk şirketi. Şirketleşmiş ve bünyesinde 50'ye yakın bilişim avukatı barındıran ve bu konuda bir hukuk bürosu mantığı ile çalışan şirket internet üzerinde itibar yönetimi gerçekleştiriyor.
İnternet üzerinde hakkınızda çıkan her türlü içerik, sizi ve kurumunuzu iyi ya da kötü bir şekilde etkiliyor. Kötü niyetli kullanıcılar bunun farkında ve belki de size karşı haberiniz olmasa da, savaş açmış durumdalar. Rubbit'in görevi işte bu noktada başlıyor. Şirketin Genel Müdür Yardımcısı Emre Teker, "Online itibar yönetimi hizmetleri veriyoruz" diyor. Rubbit, Amerika'da bu hizmetleri üç senedir veriyor. Türkiye'de ise bir yıldır faaliyette.
Teker, Rubbit'i ve gerçekleştirdiklerini şöyle özetliyor:
"Amerika'da en çok ses getirdiğimiz konu telif hakları korumasıyla ilgili. İnternetin en büyük devleriyle anlaşmalarımız var. Türkiye'de ise son bir yıldır bireysel ve kurumsal alanda itibar yönetimi yapıyoruz. Burada kullandığımız tek argüman se tabii ki hukuk. Burada farkımız ise Türkiye'deki mevcut Bilişim Hukuku'nu değil, Amerikan hukukunu kullanıyor olmamız. Bunun nedeni ise Türkiye'deki Bilişim Huku prosedürünün içeriğe müdahale etmenize müsaade etmemesi. Sizinle ilgili asılsız bir haberi, size zarar veren bir içeriğe Türkiye'deki mevcut hukuk kuralları çerçevesinde müdahale şansınız yok denecek kadar az."
İnternet üzerinde müşterileri ile ilgili olarak çıkan içerikleri takip ettiklerini belirten Teker, takibi geçekleştirirken müdahale gerektiren konularda da müdahale yapabildiklerini kaydediyor. Teker, sözlerini şu şekilde sürdürüyor:
"Bu müdahaleleri Amerika üzerinde gerçekleştiriyoruz. Bunun sebebi ise, kaynağın Amerika'da olması. Yani site nerede yayın yapıyor olursa olsun, kaynak sağlayıcıların neredeyse tamamı Amerika'da bulunuyor ve sorumlulukta bu kaynak sağlayıcılarda bulunuyor. Dolayısıyla Amerika hukukuna aykırı bir şey yapıldığında biz de müdahalede bulunma hakkına sahip oluyoruz. Amerika'dan başvurularımızı yapıyoruz, içerik çıkartma kararı aldırıyoruz ve son olarak bu kararı sitelere tebliğ edip sayfalarından çıkartılmasını sağlıyoruz. Bu sürecin ardından da arama motorlarından içeriğin çıkartılmasını sağlıyoruz."
Türkiye'de mevcut yasa yetersiz
Türkiye'de internet ile ilgili olarak tek bir yasa var. 5651 olarak bilinen bu yasa, son dönemde tekrar gözden geçiriliyor ve kapsamının genişletilmesiyle ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu madde hakkında da fikirlerini paylaşan Teker, bu 5651'e göre size zarar veren, iftirada bulunan bir içerikle ilgili sadece uyarma hakkına sahip olunduğunu belirtiyor ve ekliyor:
"Yani size zarar veren, gerçek dışı bir içeriği kaldırtmanız, bu madde çerçevesinde mümkün değil. .TR uzantılı sitelerde biraz daha fazla şey yapabilirsiniz. Ancak .COM, .ORG gibi uzantılarda muhatap bulabilmeniz mümkün değil. Ve ne yazık ki ülkemizde bu açığı kötüye kullananlar var. Bunları da tespit ettik. Hatta rüşvet amaçlı
kullananlar, yani sizden ya da kurumlardan bu açıktan faydalanarak talepte bulunanlar da var."
Sosyal medya Sosyal medya da itibar yönetimini en önemli ayağını oluşturuyor. Asılsız haberlerin saniyeler içinde yüzbinlere ulaştığı günümüzde, bu alanda da yönetimi ele almak gerekiyor. Bu konuda da görüşlerini paylaşan Teker, Türkiye şartlarında bu tür mecralarda da son derece hızlı olduklarını kaydediyor:
"Geçen yılın bir istatistiği var elimde, sosyal paylaşım sitelerinde Türkiye'den yapılmış başvurulara muhatap sitelerin geri dönme oranı yüzde 3'ü iken, bizim Amerika'dan yaptığımız başvurulara aldığımız geri dönüş oranı yüzde 96 olarak gerçekleşmiş. Bunun nedeni basit. Amerika hukuk sistemine göre, bir Amerikan şirketine soru sormuş oluyoruz. Yani zorunluluk bulunuyor. Türkiye'nin hukuk sistemine bağlı olmadığından, bir zorunlulukları bulunmuyor ve keyfi bir geri dönüş oluyor."
Telif ihlaline alışılmış durumda
Rubbit'in yoğun olarak kurumlarla çalıştığına da dikkat çeken Teker, işadamları ve ünlülerle de çalıştıklarının altını çiziyor. Telif hakları konusunda özel anlaşmaları bulunduğunu vurgulayan Teker, ülkemizde bu konuda birçok
ihlalin yaşandığına dikkat çekiyor ve bu duruma 'alışılmış' olduğunun altını çiziyor. "Telif konusunda dünyada bizden daha hızlı bir şirket yok" diyen Teker, sözlerini sürdürüyor:
"Biz böyle bir ihlal tespit ettiğimizde 24 saatte müdahale edebiliyoruz. 24 saatte ilgili siteden o içeriği çıkartabiliyoruz. Bu konuyla ilgili olarak özel anlaşmalarımız var."
Son olarak Rubbit'in hizmetlerinden de bahseden Teker, 'Housekeeping' hizmetleri ile internette oluşmuş geçmişinin temizlenmesini sağlayabildiklerini belirtiyor. Bu hizmetin ortalama fiyatı ise 500 ila 1.500 dolar arası değişiyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)