BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi3 yılda 3 bin patroniçe----

3 yılda 3 bin patroniçe

3 yılda 3 bin patroniçe
10 Mart 2013 - 12:22 www.finansgundem.com

KOSGEB'in 3 yıl önce başlattığı 30 bin liralık hibe desteğinden yararlanan 3 bin ev kadını fırsatı değerlendirip kendi işinin patronu oldu

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'nın (KOSGEB), girişimciliği teşvik etmek amacıyla 2010 yılından bu yana uyguladığı 30 bin lira hibe desteği 3 yıl içerisinde 3 binin üzerinde kadını kendi işinin patronu yaptı.
Bugün Gazetesi'nde yer alan haber göre Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, girişimcilik hibe desteğine ilişkin en son verileri açıkladı. Ergün, girişimcilik eğitimi alan binlerce kişi içerisinden yarıya yakını kadın olan 6 bin 500'ünün kendi işinin patronu olduğunu söyledi. Ergün, girişimcilere şimdiye kadar toplam 82 milyon lira destek sağladıklarını bildirdi.
EKONOMİ TEK KANATLA UÇAMAZ
Ergün, KOBİ’lerde kadınları çalışan ve yönetici olarak daha fazla görmeyi hedeflediklerini belirtirken “Toplumun yarısını kadınlar oluştururken aynı ağırlığın sağlanamadığı bir ekonomi, tek kanatlı bir şekilde uçamaz” dedi.
Bakan Ergün’ün verdiği bilgilere göre, 2010 ve 2011 yıllarında 60 bin girişimci adayına KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi verilirken, 2012 yılında bu rakam 120 bine çıktı.
Proje kapsamında işini kurmak isteyenlere 30 bin liraya kadar hibe, 70 bin liraya kadar da faizsiz kredi desteği veriliyor. Kadın girişimcilere ise yüzde 10 daha fazla destek verilerek pozitif ayrımcılık uygulanıyor.
68 YAŞINDA HAYATA BAĞLANDI
Sultan Daniş, 2009'da aldığı hibe desteğiyle Osmaniye Kadirli'de 68 yaşında kendi işletmesini kurdu. Daniş, kurduğu süt işleme tesisinde 7 kişiye istihdam sağlıyor. Daniş, ev kadınlığından patronluğa uzanan hikayesini şöyle anlattı: "Köyde bir yandan eşime bakkalda yardım ediyor, diğer yandan hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütü satarak geçiniyorduk. Sütü benden çok düşük fiyata alıp, işleyip satanların daha fazla kazandığını görmek, kendi işletmemi kurmaya teşvik etti. Süt işleyeceğim bir tesis kurmak en büyük hayalimdi. Fakat bunu yapmak için sermayem yoktu. KOSGEB sayesinde hem gerekli sermayeyi hem de cesareti elde edip hayalimi gerçekleştirdim. Eğer KOSGEB olmasaydı, köşesine çekilmiş ölümünü bekleyen biri olacaktım. Ama şimdi 7 kişiye istihdam sağlayan bir iş kadınıyım."
25 yaşında patron oldu
Ece Salıcı Arıak, KOSGEB desteğiyle Ankara'da tekstil üretim atölyesi açtı. KOSGEB'İN Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlayan 25 yaşındaki Arıak hemen işini kurdu. İşe yeni başlayan bir girişimcinin satın alamayacağı pahalı makineleri KOSGEB desteğiyle alabildiğini belirten Arıak "İşimi çok ciddiye aldığımı ve KOSGEB tarafından da desteklendiğimi görmek insanların benimle daha isteyerek iş yapmasını sağladı. Artık KOSGEB veri tabanına kayıtlı olan bir işletmeyim. Girişimcilik desteği sayesinde işimi kurdum. Şimdiyse, KOSGEB'in bana sunduğu diğer desteklerden faydalanarak işimi büyütmek istiyorum. Uzun bir yola çıktım ve bu yol boyunca KOSGEB'le beraber daha çok şey başaracağım.''
Evinde ürettiği sabunları ihraç ediyor
Elazığlı ev kadını Ayşe Seyrek Akcan, evinin üst katında kısıtlı imkanlarla sabun üretirken, KOSGEB desteğiyle sermaye sorununu çözdü.
Atölyesini önce Elazığ İŞGEM içine taşıdı, sonra daha büyük işyeri kurdu. Akcan, “KOSGEB’den aldığım destekle doğal kozmetikteki ürün çeşidimizi ve sayısını ciddi anlamda artırma imkânı bulduk.
Ayrıca 35 çeşit bitki çayı, katkısız salça üretimi ile meyve ve sebze kurusu paketleme işine girdik. Katıldığımız fuarlarda ürünlerimizi ve şirketimizi tanıtma, iş bağlantıları kurma fırsatı bulabildik” dedi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)